Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2022,
14.36

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

Evropska unija Bosna in Hercegovina Karl Nehammer

Petek, 18. 3. 2022, 14.36

2 leti, 1 mesec

Avstrijski kancler predlaga blažje kriterije za vstop BiH v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Karl Nehammer | "Pomembno se nam zdi ohraniti mir in varnost. BiH nismo in ne bomo zapustili," je poudaril Nehammer. | Foto Reuters

"Pomembno se nam zdi ohraniti mir in varnost. BiH nismo in ne bomo zapustili," je poudaril Nehammer.

Foto: Reuters

Evropska unija ne bo zapustila Bosne in Hercegovine, je na današnjem obisku v Sarajevu sporočil avstrijski kancler Karl Nehammer. Izpostavil je pomembno vlogo BiH pri vprašanju varnosti Unije in namignil, da bi BiH na poti v EU lahko imela nekoliko blažje kriterije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Pomembno se nam zdi ohraniti mir in varnost. BiH nismo in ne bomo zapustili," je poudaril Nehammer po srečanju z najvišjimi političnimi predstavniki države. Odnos Dunaja do BiH je bil po njegovih besedah vedno jasen in se ni spreminjal, Avstrija pa se že 30 let zavzema za njeno ozemeljsko celovitost in samostojnost.

"Treba je videti, na kakšen način lahko BiH postane članica EU"

Kot je dejal Nehammer, se je treba pošteno pogovarjati o aktualnih izzivih in videti, na kakšen način BiH lahko postane članica EU. Dodal je, da v primeru BiH ne bi smeli imeti preveč ostrih kriterijev, o čemer bo, kot je napovedal, govoril tudi s predstavniki Nemčije.

BiH je pomemben partner Avstrije oziroma celotne Evropske unije, tudi ko gre za varnostna vprašanja.

"Izzivi, s katerimi se srečujemo, postajajo vse večji, ne vse manjši," je pojasnil avstrijski kancler ter izpostavil pandemijo in krizo zaradi vojne v Ukrajini. "Skupaj se bomo spopadli s posledicami vojne, kot so visoke cene energije in živil, to pa zahteva sodelovanje in solidarnost," je povedal.

BiH bo še naprej računala na podporo Avstrije pri približevanju EU oziroma pri pridobivanju statusa kandidatke za članstvo, je srečanje z Nehammerjem komentiral predsednik sveta ministrov BiH Zoran Tegelti.

Nekateri hočejo v BiH povzročiti umetno krizo 

Tegelti sicer verjame, da ni razloga za skrb, da bi se vojna v Ukrajini prelila v BiH, je pa izrazil skrb zaradi trpljenja civilistov v Ukrajini. Pri tem se je izognil obsodbi ruske agresije.

"Nobenega razloga ni, da bi se ukrajinska kriza prelila v BiH, in prepričan sem, da se to ne bo zgodilo," je izjavil. Dodal je, da nekateri v BiH hočejo umetno povzročiti krizo, posledica pa je krepitev mirovnih sil EU v BiH (Eufor). To, da vojska oziroma Eufor patruljira po mestnih središčih, se mu zdi nesprejemljivo.

Tegelti je član Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika. Dodikova stranka je v odnosu do vojne zavzela izrazito prorusko stališče. BiH je na državni ravni sicer obsodila vojno v Ukrajini in podprla tudi sankcije EU proti Rusiji.

Sarajevo
Novice To je razlog, zakaj Putin morda ne bo hotel dregniti v Bosno in Hercegovino
eufor
Novice Vojaki EUFOR-ja že na ulicah Sarajeva #video
Rok Snežič
Novice Zakaj odpreti podjetje v BIH?
eufor
Novice EUFOR pošilja dodatne vojake v BiH
Ne spreglejte