Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2022,
14.37

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

12

Natisni članek

varnost vojaki Bosna in Hercegovina EUFOR

Ponedeljek, 7. 3. 2022, 14.37

2 leti, 1 mesec

Vojaki EUFOR-ja že na ulicah Sarajeva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

12

Poslabšanje razmer na mednarodni ravni in vedno več napetosti na ozemlju BiH so glavni razlog, zakaj so na ozemlje BiH že prispeli konvoji EUFOR-jevih sil. Njihova glavna naloga je zaščita teritorialne integritete in suverenosti BiH. Na območje BiH bo prišlo še 500 dodatnih vojakov. Vojaki EUFOR-jevih sil so že prišli v Sarajevo in pritegnili veliko pozornosti prebivalcev mesta, sprehodili so se tudi že po centru mesta.

EUFOR je na tem območju prisoten že od leta 2004, da bi spremljal varnost v BiH in nadzoroval izvajanje daytonskega sporazuma iz leta 1995, s katerim se je končala vojna v državi. Sestavljen je iz 600 pripadnikov. Z dodatnimi prišleki bo na tem območju skupaj 1.100 pripadnikov sil EUFOR.

Predsedujoči Predsedništva BiH Željko Komšič je dejal, da gre za dobrodošlo in učinkovito podporo miru ter stabilnosti BiH. V državo so tako že prispele dodatne enote EUFOR-ja v podporo stabilnosti v BiH. 500 dodatnih vojakov v kamp Butmir v bližini Sarajeva bo prišlo iz Avstrije, Bolgarije, Romunije in Slovaške. Razporejeni bodo predvsem v predele, kjer so že v preteklosti ocenili, da je povečano tveganje za pojav incidentov.

Nekateri menijo, da je treba dejavnost okrepiti na mejah

V naslednjih tednih bodo BiH in druge države Zahodnega Balkana preletavala vojaška letala tipa Rafale s francoske letalonosilke "Charles-de-Gaulle", ki ima operativno usposabljanje v Sredozemskem morju, poroča Dnevni avaz.

"Poslabšana situacija na mednarodnem nivoju lahko v prihodnje bistveno poslabša situacijo v Bosni in Hercegovini," so zapisali pri EUFOR-ju.

EUFOR pa vseeno ocenjuje, da je trenutno stanje v BiH stabilno in ni neposrednih groženj za mir.

eufor
Novice EUFOR pošilja dodatne vojake v BiH

Akcija razporejanja dodatnih vojakov bo potekala do 8. marca in je v skladu z veljavnimi zakonodajami za ohranjanje miru na območju BiH.

Ne spreglejte