SiolNET. Novice Svet
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojaki EUFOR-ja že na ulicah Sarajeva #video

2,93

termometer

Poslabšanje razmer na mednarodni ravni in vedno več napetosti na ozemlju BiH so glavni razlog, zakaj so na ozemlje BiH že prispeli konvoji EUFOR-jevih sil. Njihova glavna naloga je zaščita teritorialne integritete in suverenosti BiH. Na območje BiH bo prišlo še 500 dodatnih vojakov. Vojaki EUFOR-jevih sil so že prišli v Sarajevo in pritegnili veliko pozornosti prebivalcev mesta, sprehodili so se tudi že po centru mesta.

EUFOR je na tem območju prisoten že od leta 2004, da bi spremljal varnost v BiH in nadzoroval izvajanje daytonskega sporazuma iz leta 1995, s katerim se je končala vojna v državi. Sestavljen je iz 600 pripadnikov. Z dodatnimi prišleki bo na tem območju skupaj 1.100 pripadnikov sil EUFOR.

Predsedujoči Predsedništva BiH Željko Komšič je dejal, da gre za dobrodošlo in učinkovito podporo miru ter stabilnosti BiH. V državo so tako že prispele dodatne enote EUFOR-ja v podporo stabilnosti v BiH. 500 dodatnih vojakov v kamp Butmir v bližini Sarajeva bo prišlo iz Avstrije, Bolgarije, Romunije in Slovaške. Razporejeni bodo predvsem v predele, kjer so že v preteklosti ocenili, da je povečano tveganje za pojav incidentov.

Nekateri menijo, da je treba dejavnost okrepiti na mejah

V naslednjih tednih bodo BiH in druge države Zahodnega Balkana preletavala vojaška letala tipa Rafale s francoske letalonosilke "Charles-de-Gaulle", ki ima operativno usposabljanje v Sredozemskem morju, poroča Dnevni avaz.

"Poslabšana situacija na mednarodnem nivoju lahko v prihodnje bistveno poslabša situacijo v Bosni in Hercegovini," so zapisali pri EUFOR-ju.

EUFOR pa vseeno ocenjuje, da je trenutno stanje v BiH stabilno in ni neposrednih groženj za mir.

eufor Novice EUFOR pošilja dodatne vojake v BiH

Akcija razporejanja dodatnih vojakov bo potekala do 8. marca in je v skladu z veljavnimi zakonodajami za ohranjanje miru na območju BiH.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin