Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 5. 2021,
7.43

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

11

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden Anthony Fauci

Četrtek, 27. 5. 2021, 7.43

2 leti, 11 mesecev

Biden zaradi koronavirusa nad kitajski laboratorij pošilja vohune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

11

Joe Biden | Foto Reuters

Foto: Reuters

Joe Biden je sporočil, da se je ameriška obveščevalna skupnost poenotila okrog dveh teorij o izvoru koronavirusa, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena verjetnejša od druge. Dve agenciji naj bi se nagibali k živalskemu izvoru novega koronavirusa, tretja k laboratorijskemu izvoru, nobena pa o tem ni povsem prepričana.

Ameriški predsednik Joe Biden je obveščevalnim agencijam v sredo naročil, naj vložijo dodatne napore v preiskavo izvora pandemije covid-19, vključno z možnostjo, da je novi koronavirus nenadzorovano ušel iz katerega od kitajskih laboratorijev. Ta teorija je do zdaj veljala za obrobno ob prevladujoči, da se je virus razvil na tržnici.

Biden je obveščevalcem naročil, naj mu poročajo v 90 dneh. Sodelovanje je naročil tudi ameriškim laboratorijem in Kitajsko pozval, naj sodeluje z mednarodnimi preiskavami.

Ji Džinping
Novice Urednik Bilda sporoča predsedniku Kitajske: Koronavirus bo vaš politični konec

Trump in kitajski virus

Že nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je promoviral teorijo, da je virus nastal v kitajskem laboratoriju in ne po naravni poti ob stiku človeka z okuženo živaljo. Vendar je ameriška demokratska stranka ob podpori ameriških medijev zavrnila idejo Trumpa o izvoru koronavirusa, kritizirali pa so tudi njegovo poimenovanje virusa. Trump je namreč koronavirus oklical za "kitajski virus", vendar so ga ameriški mediji napadli z argumentom, da gre za rasistično ime. Kitajski virus je tako postal koronavirus oziroma covid-19, je pa svet kasneje dobil britansko, brazilsko, indijsko in južnoafriško različico virusa.

Koronavirus na Kitajskem
Novice Vse, da bi oprali svoje ime: mrzlično testirajo hrano, virus iščejo celo na avtodelih

Fauci dal Kitajcem denar

Bidnov glavni zdravstveni svetovalec Anthony Fauci je v sredo dejal, da skupaj z drugimi v znanstveni skupnosti verjame, da je najverjetnejši scenarij, da je virus nastal po naravni poti, vendar to ni 100-odstotno zanesljivo. Tudi on se je zavzel za temeljito preiskavo. Ameriški mediji poročajo, da je wuhanskemu inštitutu, iz katerega naj bi pobegnil koronavirus, v preteklosti Fauci prek organizacije EcoHealth Alliance podelil 600 tisoč dolarjev za preiskave o prehodu virusov netopirjev na človeka.

Wuhan
Novice V Wuhanu se začenja preiskava: kje je izvor novega virusa?
Novice Zaradi poročanja o koronavirusu ji grozi večletna zaporna kazen
Ne spreglejte