Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
17.06

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

27

Natisni članek

Ukrajina ZDA Joe Biden

Četrtek, 17. 2. 2022, 17.06

2 leti, 2 meseca

Biden: Nevarnost ruske invazije na Ukrajino "zelo velika"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

27

Biden | Biden je sicer dejal tudi, da "diplomatska pot še vedno obstaja" in da naj bi podrobnosti danes predstavil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ko bo nagovoril Varnostni svet Združenih narodov. Predsednik ZDA je ob tem dejal še, da Putina ne namerava poklicati po telefonu. | Foto Reuters

Biden je sicer dejal tudi, da "diplomatska pot še vedno obstaja" in da naj bi podrobnosti danes predstavil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ko bo nagovoril Varnostni svet Združenih narodov. Predsednik ZDA je ob tem dejal še, da Putina ne namerava poklicati po telefonu.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da je nevarnost ruske invazije v Ukrajino "zelo velika" in da bi se napad lahko zgodil v nekaj dneh, čeprav Moskva trdi, da se ruski vojaki umikajo z območij blizu ukrajinske meje. Separatisti, ki jih podpira Rusija, pa so ukrajinske sile obtožili, da so v preteklih 24 urah štirikrat streljale na njihovo ozemlje. Kijev pa jih je obtožil, da so v obstreljevanju z granatami zadeli vrtec. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to označil za veliko provokacijo.

"Grožnja je zelo velika, saj Rusi še niso premaknili nobene svoje enote. Nasprotno, prišlo je še več vojakov," je Biden danes dejal novinarjem v Beli hiši. "Obstajajo tudi razlogi za domnevo, da so ruske sile vpletene v lažno operacijo, da bi imele izgovor za invazijo."

"Vse kaže, da je Rusija pripravljena napasti Ukrajino," je dejal Biden, ki meni, da bi se lahko napad zgodil že v prihodnjih dneh. Povedal je tudi, da še ni prebral najnovejšega pisnega odgovora ruskega predsednika Vladimirja Putina na ameriške predloge za diplomatski izhod iz slepe ulice.

Kinder
Novice V Ukrajini obstrelili vrtec, ZDA dvomijo o umiku ruskih sil #video

Biden pravi, da diplomatska pot še obstaja

Ruska vojska je namestila svoje sile ob večji del ukrajinskih meja, da bi poskušala preprečiti Zahodu naklonjeno politiko države, vključno z dolgoročnim ciljem vstopa v Nato, navaja AFP.

Biden je sicer dejal tudi, da "diplomatska pot še vedno obstaja" in da naj bi podrobnosti danes predstavil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ko bo nagovoril Varnostni svet Združenih narodov. Predsednik ZDA je ob tem dejal še, da Putina ne namerava poklicati po telefonu.

Po poročilih o obstreljevanju v Ukrajini ZDA in Nato opozarjata pred ruskimi provokacijami

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in zveza Nato sta danes v Bruslju opozorila pred provokacijo Rusije za opravičilo vojaškega posredovanja v Ukrajini. To so dejali po današnjih poročilih o stopnjevanju medsebojnega obstreljevanja in napetosti med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti vzdolž razmejitvene črte na vzhodu Ukrajine.

Ameriški obrambni minister Austin je po srečanju s kolegi iz držav članic Nata dejal, da so seznanjeni z omenjenimi skrb vzbujajočimi poročili o obstreljevanju, a da podrobnosti še zbirajo.

Opozoril je, da bi Rusija lahko poskušala iskati izgovor za napad na Ukrajino in da ZDA že nekaj časa opozarjajo, da bi Rusija lahko poskušala to storiti, da bi upravičila vojaški spopad. Zagotovil je, da bodo ZDA to zelo pozorno spremljale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jens Stoltenberg
Novice Nato razmišlja o krepitvi sil na vzhodu

Zelenski: Možnosti za članstvo Ukrajine v Natu izginjajo

Možnosti, da bi se Ukrajina pridružila zvezi Natu, izginjajo, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da za njegovo trditev obstaja konkreten vzrok - nasprotovanje Rusije in nekaterih držav članic severnoatlantskega zavezništva.

Zelenski je še dejal, da to ni skrivnost, a držav članic Nata, ki naj bi nasprotovale vstopu Ukrajine v zavezništvo, ni imenoval. Prisotnost ruskih vojakov na ukrajinskih mejah pa je po njegovem sredstvo Rusije za pritisk.

Ukrajinski predsednik je tudi ponovil svojo ponudbo za neposredna pogajanja z Moskvo. Kremelj na dosedanje prošnje Kijeva po neposrednih pogovorih še ni odgovoril. Moskva je doslej že večkrat dala vedeti, da bi moral Zelenski pred pogovori z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom najprej uresničiti že dosežene dogovore.

Stanislav Petrov
Novice To je Rus, ki je svet v zadnjem trenutku rešil pred vojno

Stoltenberg: Razmere so skrb vzbujajoče

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da še niso prepričani o incidentih na vzhodu Ukrajine, da pa so že videli poskuse Moskve, da bi našla pretvezo za napad na Ukrajino. To je označil za skrb vzbujajoče, saj je v Donbasu kar nekaj ruskih častnikov, ki bi lahko poskrbeli za pretvezo.

Zagotovil je, da bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje in razgaljali ruske dezinformacijske načrte in dejanja, da bi Moskvi zapletli in otežili invazijo.

"Vidimo veliko dezinformacij na ruskih portalih, da bi ustvarili vzdušje domnevnih napadov na rusko prebivalstvo v tem delu Ukrajine," pa je po srečanju voditeljev članic EU o napetostih poudaril vodja evropske diplomacije Josep Borrell pred vrhom z državami Afriške unije v Bruslju.

Stoltenberg je še povedal, da dva dni po tem, ko je Moskva naznanila umik dela vojakov iz bližine ukrajinske meje, še niso opazili tega umika. "Še vedno ni jasnosti ali gotovosti o ruskih namerah, ne vemo, kaj se bo zgodilo," je dejal.

ZDA prepričane, da Rusija krepi enote na meji z Ukrajino

ZDA so tudi prepričane, da Rusija še naprej krepi svoje enote in bojno pripravljenost ob ukrajinski meji, čeprav Kremelj trdi, da z območja umika vojake, je dejal Austin novinarjem. Rusija sicer vztrajno zanika, da bi pripravljala napad na Ukrajino.

Austin je pojasnil, da tudi zadnje dni opažajo dodatno kopičenje ruskih vojakov, teh je na meji že več kot 150 tisoč. Nekateri se približujejo meji. Svoje trditve je podkrepil še s tem, da vse več ruskih vojakov prihaja z bojnimi in podpornimi letali ter da krepijo svojo pripravljenost v Črnem morju. Kopičijo tudi zaloge krvi.

V obdobju napetosti med Zahodom in Rusijo zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino so se ukrajinske oblasti in proruski separatisti na območju Luganska na vzhodu države danes medsebojno obtoževali o stopnjevanju obstreljevanja vzdolž razmejitvene črte, ki loči sprti strani.

Joe Biden
Novice Biden: Potrditve ruskega umika še ni, možnost napada na Ukrajino ostaja

Na Poljsko prispela večina napovedanih ameriških vojakov

Na Poljsko so prispele že skoraj vse vojaške enote, ki so jih ZDA v državo napotile sredi ukrajinske krize, je za poljske medije, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sporočil neimenovani tiskovni predstavnik ameriške vojske.

Na Poljskem je že približno 4.600 vojakov iz 82. letalske divizije ameriške vojske, ki je običajno nastanjena v ameriški zvezi državi Severna Karolina. Skupno naj bi 4.700 ameriških vojakov na Poljskem pomagalo nadzorovati mejo, ki si jo ta država deli z Ukrajino.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je dejal, da bodo ameriške enote nameščene na jugovzhodu države skupaj s približno 350 britanskimi marinci.

Ne spreglejte