Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
12.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

39

Natisni članek

ZDA Lugansk vojska Rusija Ukrajina

Četrtek, 17. 2. 2022, 12.17

2 leti, 2 meseca

V Ukrajini obstrelili vrtec, ZDA dvomijo o umiku ruskih sil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

39

Čeprav je Rusija danes naznanila nadaljnje umikanje vojaških sil z območij blizu Ukrajine, do česar so zahodni zavezniki za zdaj sicer skeptični, iz Ukrajine poročajo o napadu na vrtec v mestu Kadiivka. Nobena stran noče prevzeti odgovornosti za napad.

V vzhodni Ukrajini so danes zjutraj poročali o "incidentih obstreljevanja". Ukrajinska vojska trdi, da so vrtec zadeli ruski separatisti, oni pa trdijo obratno. 

Ukrajinska vojska je dejala, da sta lažje poškodovana dva civilista. Povedali so tudi, da so ruske okupacijske čete obstreljevale vas Stanitsa Lugansk v regiji Lugansk. "Zaradi uporabe težkega topniškega orožja teroristov so granate zadele stavbo vrtca," poroča Express.

Kinder | Foto: Reuters Foto: Reuters Kijev in zahodni zavezniki v zvezi Nato domnevno umikanje ruskih sil spremljajo z nezaupanjem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo dejal, da gre le za premikanje in ne za umik ter da bistvenih sprememb ne vidijo.

 

Rusija naznanila nov umik 

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da se nekatere sile iz ruskih vojaških okrožij, ki so v soseščini Ukrajine, po končanih vajah vračajo v svoje baze. Kot dokaz so objavile videoposnetek, na katerem naj bi sile zapuščale Krim.

Po koncu obsežnih vojaških vaj je s Krima odšlo približno deset konvojev z nadstandardnim, težkim ali nevarnim tovorom, je danes sporočilo tiskovno predstavništvo ruskega južnega vojaškega okrožja, ki zajema območje severno od Kavkaza, in sicer med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom.

Po vrnitvi v baze naj bi vojaki opravili pripravo in vzdrževanje vozil. Ruska državna televizija je sicer že v sredo prikazovala dolge konvoje vozil ob prečkanju nedavno zgrajenega mostu, ki povezuje rusko celino in ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča še o današnjem sporočilu ruskega ministrstva za obrambo, da se po opravljenih vojaških vajah v svoje stalne baze vračajo tudi "vlaki, ki prevažajo osebje in opremo, povezano s tankovskimi enotami zahodnega vojaškega okrožja".

To okrožje zajema najzahodnejši del Rusije, vključno z Moskvo in vsemi območji, kjer Rusija meji na države EU. Na ministrstvu sicer niso navedli, kje so bile te sile razporejene, vendar naj bi jih zdaj z vlaki prepeljali približno tisoč kilometrov daleč, nazaj do njihovih garnizij.

V ZDA menijo, da so Rusi povečali število vojakov na meji

ZDA ne verjamejo trditvam Rusije o umiku vojakov z meje z Ukrajino in sumijo, da je Moskva njihovo število celo povečala za sedem tisoč, je dejal neimenovani visoki uradnik iz administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Joe Biden
Novice Biden: Potrditve ruskega umika še ni, možnost napada na Ukrajino ostaja
Ukrajina
Novice Ameriški obveščevalci: Ruska invazija bi se lahko zgodila že ta teden

 

Ne spreglejte