Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2024,
17.31

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

kršitve evropskih vrednot Evropska unija Veto Madžarska Belgija Svet EU

Ponedeljek, 3. 6. 2024, 17.31

2 tedna, 2 dneva

Belgijska ministrica za ukrepanje proti Madžarski zaradi njenega blokiranja odločitev v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Hadja Lahbib | Iz Evropskega parlamenta se vrstijo tudi pozivi, naj se Budimpešti prepreči, da bi julija prevzela predsedovanje Svetu EU. Belgijska ministrica Hadja Lahbib sicer meni, da mora Madžarska predsedovanje prevzeti v skladu z načrti. | Foto Guliverimage

Iz Evropskega parlamenta se vrstijo tudi pozivi, naj se Budimpešti prepreči, da bi julija prevzela predsedovanje Svetu EU. Belgijska ministrica Hadja Lahbib sicer meni, da mora Madžarska predsedovanje prevzeti v skladu z načrti.

Foto: Guliverimage

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib se je v pogovoru za bruseljski medij Politico zavzela za ukrepanje proti Madžarski zaradi njenega blokiranja odločitev v EU. Meni, da bi morali dokončati postopek po 7. členu pogodbe EU ter ji zamrzniti glasovalne pravice. V Budimpešti so poudarili, da poskuša Bruselj umakniti še zadnjo oviro na poti v vojno.

"Imamo Evropo, ki gre s težavo naprej, saj nekatere države – predvsem ena – vse bolj blokirajo oziroma uporabljajo veto pri odločanju," je povedala belgijska zunanja ministrica, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Madžarska, ki bo 1. julija od Belgije prevzela predsedovanje, med drugim nasprotuje nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, sankcijam proti Rusiji, pa tudi približevanju Ukrajine uniji.

"Mislim, da moramo zbrati pogum in sprejeti odločitev. 7. člen je treba izpeljati do konca, kar bo pomenilo konec veta," je povedala Lahbibova v nedeljskem intervjuju za Politico.

Madžarska pod drobnogledom že nekaj let

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v današnjem odzivu dejal, da poskuša Bruselj z izločitvijo Madžarske iz odločevalskega procesa odpraviti še zadnjo oviro na poti v vojno.

Ljudi je pozval, naj se konec tedna udeležijo evropskih volitev in "ustavijo vlak, ki drvi proti cilju – tretji svetovni vojni", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

"Čeprav liberalnemu Bruslju to ni všeč, se madžarska vlada ne bo vdala pritisku in bo kmalu prevzela predsedovanje Evropski uniji ter storila vse za mir," je še povedal Szijjarto.

Evropski parlament je postopek v skladu s 7. členom pogodbe EU proti Madžarski zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot sprožil leta 2018.

Kršenje evropskih vrednot

Postopek je nato več let bolj kot ne miroval, razprava o začasnem odvzemu glasovalnih pravic Madžarski pa se je v Bruslju okrepila po decembrski blokadi dogovora o reviziji dolgoročnega proračuna EU madžarskega premierja Viktorja Orbana ter napovedi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da bo kandidiral na evropskih volitvah. Ta si je medtem sicer premislil, tako da tudi ni več možnosti, da bi Orban začasno prevzel vodenje Evropskega sveta.

Parlament je sredi januarja letos članice pozval, naj ukrepajo proti Madžarski v okviru 7. člena. V skladu s tem členom mora najprej Evropski svet, v katerem se sestajajo voditelji članic, soglasno ugotoviti obstoj kršitev evropskih vrednot posamezne države, nato pa lahko Svet EU, v katerem se sestajajo predstavniki držav članic, s kvalificirano večino zamrzne nekatere njene pravice, vključno z glasovalnimi.

Iz Evropskega parlamenta se vrstijo tudi pozivi, naj se Budimpešti prepreči, da bi julija prevzela predsedovanje Svetu EU. Belgijska ministrica meni, da mora Madžarska predsedovanje prevzeti v skladu z načrti.

Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Mejni prehod
Novice Italija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo, ta pa podaljšuje nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko
Viktor Orban
Novice Orban: Evropske volitve bi lahko odločile o miru in vojni
Umetna inteligenca
Novice Svet EU potrdil akt o umetni inteligenci
Klemen Boštjančič
Novice Svet EU: Javnofinančna pravila želimo prenoviti do konca leta
Ne spreglejte