SiolNET. Novice Svet
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožbe zaradi rakotvornega herbicida Roundup: Bayerju občutno nižja odškodnina

0,68

termometer

Monsanto glifosat Roundup herbicid

Ameriški zvezni sodnik Vince Chhabria jeznižal odškodninski znesek, ki ga mora zaradi rakotvornega herbicida Roundup plačati lastnik Monsanta, nemški Bayer. Namesto 80,27 milijona dolarjev odškodnina po novem znaša 25,27 milijona dolarjev.

Konec marca je Bayer v postopku na zveznem sodišču San Franciscu izgubil pomemben primer. Porota je razsodila, da je Monsantov herbicid Roundup bistveno prispeval k nastanku raka v grlu 70-letnega tožnika iz Kalifornije, zato mu je naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku 80,3 milijona dolarjev.

Bayer se je pritožil na odločitev porote in Chhabria se je sedaj odločil, da je dokazov dovolj, da se izplača 5,27 milijona dolarjev kompenzacijske odškodnine Edwinu Hardeman za vse zdravstvene in druge stroške. Porota naj bi se pravilno odločila tudi za kazensko odškodnino, vendar pa naj bi bil znesek previsok.

Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Evropski parlament zaprl vrata kralju herbicidov

Sodnik: Prikrivanje tveganja za zdravje ni bilo namerno

bayer Foto: Reuters Sodnik je dejal, da je znesek neustaven, ker dosega 15-kratno vrednost kompenzacijske odškodnine, zato je kazensko odškodnino znižal na 20 milijonov dolarjev. Med drugim namreč ni bilo dokazano namerno prikrivanje znanega tveganja za zdravje in varnost.

Bayer se bo pritožil tudi na to odločitev, in sicer na zvezno prizivno sodišče v San Franciscu.

Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Monsanto se bo znebil svojega imena, zdaj je v Bayerjevi lasti

Vloženih 11 tisoč tožb

Konec januarja je bilo proti Bayerju vloženih že 11.200 tožb. Analitik Richard Vosser iz ameriške banke JP Morgan pričakuje, da se bo število povečalo na najmanj 15.000. Po njegovih izračunih to za Bayer pomeni pet milijard evrov potencialnih stroškov.

Delnice Bayerja so že več mesecev pod pritiskom, od lanskega avgusta se je borzna vrednost družbe zmanjšala za skoraj 31 milijard evrov. Trenutno se tržna kapitalizacija giblje okoli 56,5 milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin