Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
13.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Roundup Bayer herbicid glifosat

Petek, 12. 4. 2019, 13.02

5 let

Glifosat: Bayer bi se poravnal, sodni postopki prekinjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
glifosat | V dveh tožbah uporabnikov Monsantovega herbicida Roundup je sodišče že odločilo v prid tožnikov, zdaj pa želijo skrajšati dolgotrajne sodne postopke. | Foto Reuters

V dveh tožbah uporabnikov Monsantovega herbicida Roundup je sodišče že odločilo v prid tožnikov, zdaj pa želijo skrajšati dolgotrajne sodne postopke.

Foto: Reuters

Po dveh porazih v procesih glede izdelkov njegove ameriške hčerinske družbe Monsanto naj bi se nemški agrokemični in farmacevtski koncern Bayer zdaj poskusil poravnati s tožniki. Ameriški sodnik Vince Chhabria je odvetnike tožnikov in Bayer pozval, naj v postopek vključijo mediatorja.

Sodnik Chhabria je v obravnavo prejel več sto tožb kmetov, vrtičkarjev in drugih uporabnikov Monsantovih izdelkov, ki naj bi domnevno povzročali raka (glavni izdelek je herbicid Roundup, ki vsebuje tudi glifosat). V dveh tožbah je sodišče že odločilo v prid tožnikov, zdaj pa je sodnik prevzel pobudo, da bi skrajšali dolgotrajne sodne postopke.

Pozivi k mediaciji

Ameriški proizvajalec herbicidov na osnovi glifosata Monsanto je od lani v lasti nemškega koncerna Bayer. | Foto: Ameriški proizvajalec herbicidov na osnovi glifosata Monsanto je od lani v lasti nemškega koncerna Bayer. V zvezi s tem je sodnik zaenkrat preklical sodno obravnavo, predvideno sredi maja. Če se obe strani ne bosta mogli dogovorili, bo mediatorja imenovalo sodišče, je napovedal.

"Seveda bomo upoštevali odločitev sodišča glede postopka mediacije," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik Bayerja Rolf Ackermann. A kot je dodal, je postopek po samo dveh sodbah še v zelo zgodnji fazi, še zlasti zato, ker še v nobenem primeru ni stekel postopek obravnave pritožbe. Bayer se zato še naprej osredotoča na to, da pred sodiščem brani svoje herbicide na osnovi glifosata in njihovo varnost.

bayer
Novice Monsanto mora bolniku z rakom plačati 80 milijonov dolarjev

Herbicid, ki vsebuje glifosat, "bistveno prispeval" k nastanku raka

Konec marca je Bayer v postopku na okrožnem sodišču v San Franciscu pod vodstvom Chhabrie izgubil pomemben primer. Porota je razsodila, da je Monsantov herbicid Roundup bistveno prispeval k nastanku raka v grlu 70-letnega tožnika iz Kalifornije. Zato mu je naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku 80,3 milijona dolarjev (71,4 milijona evrov). Že lansko leto je porota na nekem drugem sodišču Monsantu naložila večmilijonsko kazen.

Bayer še naprej poudarja varnost herbicidov, ki temeljijo na osnovi glifosata, in se sklicuje na številne znanstvene študije. Sodbam nasprotuje. Trenutno teče še en postopek na sodišču v Oaklandu v Kaliforniji, tožnik pa je za rakom oboleli upokojenski par, ki je več let uporabljal Roundup.

Monsanto glifosat Roundup herbicid
Novice Monsanto se bo znebil svojega imena, zdaj je v Bayerjevi lasti

Vloženih 11 tisoč tožb

Konec januarja je bilo proti Bayerju vloženih že 11.200 tožb. Analitik Richard Vosser iz ameriške banke JP Morgan pričakuje, da se bo število povečalo na najmanj 15.000. Po njegovih izračunih to za Bayer pomeni pet milijard evrov potencialnih stroškov.

Delnice Bayerja so že več mesecev pod pritiskom, od lanskega avgusta se je borzna vrednost družbe zmanjšala za skoraj 31 milijard evrov. Trenutno se tržna kapitalizacija giblje okoli 56,5 milijarde evrov.

Monsanto glifosat Roundup herbicid
Novice Evropski parlament zaprl vrata kralju herbicidov
Ne spreglejte