SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA proti Bayerju zaradi glifosata vloženih že 18.400 tožb

0,07

termometer

podjetje bayer schering pharma | Bayer je Monsanto prevzel lani, zanj pa je odštel 63 milijard dolarjev. Sodni spori zaradi Roundupa bi ga lahko stali več milijard dolarjev, zato že izvaja reorganizacijo. | Foto: Reuters
Bayer je Monsanto prevzel lani, zanj pa je odštel 63 milijard dolarjev. Sodni spori zaradi Roundupa bi ga lahko stali več milijard dolarjev, zato že izvaja reorganizacijo. Foto: Reuters

Nemški farmacevtski in kemični velikan Bayer je danes sporočil, da je v ZDA zaradi domnevno rakotvornega herbicida Roundup proti njemu vloženih že 18.400 tožb. Že aprila je bila ta števila zelo visoka, a še vedno precej nižja: 13.400. Nemški koncern je ob tem opozoril, da ima odlično obrambo in da se bo branil na vse pretege.

Bayer je zaradi Roundupa, ki ga proizvaja njegovo podjetje, agrokemični in biotehnološki velikan Monsanto, v ZDA izgubil že tri tožbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Višje sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je sicer prav minuli teden v enem od primerov praktično izničilo odškodnino, ki jo mora zaradi herbicida Roundup plačati ameriškima zakoncema Pilliod. Potem ko je bila na prvi stopnji Bayerju naložena odškodnina v višini 2,05 milijarde dolarjev, zdaj ta znaša le še 87 milijonov dolarjev.

podjetje bayer schering pharma Posel danes Bayer prodal znamko Dr. Scholl's za 585 milijonov dolarjev

Zakonca Pilliod sta se za tožbo odločila, ker sta prepričana, da sta zaradi uporabe glifosata zbolela za ne-Hodgkinovim limfomom, obliko krvnega raka. Monsanto medtem že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren.

Monsanto zaradi glifosata obsojen še dvakrat

Monsanto je bil v ZDA zaradi glifosata obsojen še dvakrat, obakrat na podlagi ugotovitve, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida. Tudi eno od odškodnin v teh dveh primerih je višje sodišče v Kaliforniji sredi tega meseca znižalo z 80,27 milijona dolarjev na 25,27 milijona dolarjev.

Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Tožbe zaradi rakotvornega herbicida Roundup: Bayerju občutno nižja odškodnina

Bayer je Monsanto prevzel lani, zanj pa je odštel 63 milijard dolarjev. Sodni spori zaradi Roundupa bi ga lahko stali več milijard dolarjev, zato že izvaja reorganizacijo.

V drugem četrtletju je ustvaril 404 milijona evrov čistega dobička, kar je 49,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Monsanto Novice Monsanto mora paru izplačati 2,05 milijarde dolarjev odškodnine bayer Novice Monsanto mora bolniku z rakom plačati 80 milijonov dolarjev Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Monsanto se bo znebil svojega imena, zdaj je v Bayerjevi lasti Monsanto glifosat Roundup herbicid Posel danes Bayerju v ZDA pogojno zelena luč za prevzem Monsanta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin