SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 80 milijonov dolarjev

0,05

termometer

bayer | Lanskega maja so potekali protesti proti združitvi nemškega Bayerja ter ameriškega proizvajalca semen in herbicidov.  | Foto: Reuters
Lanskega maja so potekali protesti proti združitvi nemškega Bayerja ter ameriškega proizvajalca semen in herbicidov. Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec semen in herbicidov Monsanto, ki ga je lani prevzel nemški Bayer, mora ameriškemu bolniku z rakom, ki je na sodišču dokazal, da je herbicid bistveno prispeval k nastanku raka v grlu, plačati 80,3 milijona dolarjev odškodnine. Ta primer bi lahko k tožbi spodbudil številne Američane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Monsanto se bo znebil svojega imena, zdaj je v Bayerjevi lasti

Porota sodišča v San Franciscu je presodila, da Monsanto, ki je zdaj del Bayerja, ni storil dovolj pri opozarjanju uporabnikov o tveganjih herbicida, ki vsebuje sporni glifosat, zato mora Edwinu Hardemanu plačati odškodnino, ki vsebuje tudi sredstva za stroške zdravljenja.

Hardemanov odvetnik je sodbo sprejel z navdušenjem

Sodba je velik udarec za Bayer, ki je lani za Monsanto odštel 63 milijard dolarjev, saj je ta v ZDA že zdaj deležen številnih tožb. "Razočarani smo nad odločitvijo sodišča, vendar ta ne zmanjša pomena naših dolgoletnih raziskav in odločitev regulatorjev, ki so odobrili uporabo herbicidov z glifosatom, saj niso kancerogeni," so sporočili iz Bayerja. "Ta sodba ni povezana z drugimi primeri, ki še potekajo," so dodali.

Porota se je sicer pred tem odločala o tem, ali je glifosat, ki ga okoljevarstveniki že več let povezujejo z rakom, bistveno prispeval k Hardemanovemu raku. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč snov uvršča na seznam "verjetno rakastih", ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) pa ne. Pri tem so porotniki pritrdili tožniku.

Posel danes Monsanto po aferi z gensko spremenjeno pšenico "obupal" nad Evropo

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin