SiolNET. Novice Svet
2,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Monsanto mora paru izplačati 2,05 milijarde dolarjev odškodnine

2,06

termometer

Monsanto |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški agrokemični in biotehnološki velikan Monsanto je v ponedeljek v ZDA izgubil novo sodno bitko. Sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je namreč odločilo, da je herbicid Roundup prispeval k nastanku raka pri ameriškem paru. Monsanto mora zato prizadetima izplačati 2,05 milijarde dolarjev odškodnine.

bayer Novice Monsanto mora bolniku z rakom plačati 80 milijonov dolarjev

Monsanto že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren, odvetniki ameriškega para pa so opozorili, da je imelo sodišče v sodnem postopku vpogled v dokumente, ki naj bi dokazovali, da podjetje od prvega dne naprej ni imelo nobenega interesa, da bi raziskalo, ali je izdelek varen ali ne.

"Namesto da bi investirali v pravo znanost, so milijone raje namenili za napad na znanost, ki je ogrozila njihove poslovne načrte," je dejal odvetnik Brent Wisner.

Monsantov lastnik, nemški velikan Bayer, je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje nad odločitvijo porote in napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Ob tem je opozoril, da je sodba v nasprotju z nedavnimi ugotovitvami ameriške agencije za zaščito okolja (EPA), da glifosat ni rakotvoren.

Sodba sodišča v Oaklandu sicer predstavlja že tretji sodni poraz Monsanta v povezavi z očitki, da kemikalije v Roundupu povzročajo raka. Monsanto je bil namreč v ZDA v letih 2018 in 2019 že dvakrat obsojen, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida.

Bayer pa je minuli mesec sporočil, da je bilo v zvezi s tem proizvodom v ZDA vloženih že več kot 13.000 tožb.

Monsanto glifosat Roundup herbicid Novice Monsanto se bo znebil svojega imena, zdaj je v Bayerjevi lasti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin