Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
28. 9. 2017,
21.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

6

Natisni članek

Monsanto herbicid glifosat Roundup

Četrtek, 28. 9. 2017, 21.03

6 let, 6 mesecev

Evropski parlament zaprl vrata kralju herbicidov

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

6

Monsanto glifosat Roundup herbicid

Evropski parlament je prvič izrekel prepoved vstopa v parlament, in sicer predstavnikom ameriške korporacije Monsanto, ki proizvaja domnevno rakotvorni herbicid Roundup. Razlog za ukrep je, da so predstavniki podjetja odklonili udeležbo na oktobrskem zaslišanju v Evropskem parlamentu glede domnevnega vpliva lobistov podjetja na znanstvenike in regulatorje.

Okoli glifosata se že dlje časa krešejo mnenja. Kritiki opozarjajo na morebitno rakotvornost herbicida, ki je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974.

Leta 2015 izvedena študija Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije, je pokazala, da je herbicid "verjetno rakotvoren za človeka". Na drugi strani pri Evropskem uradu za kemikalije (ECHA), ki je pristojen za razvrščanje kemikalij glede na njihove nevarne lastnosti, glifosat ni razvrščen kot mutagen, rakotvoren, teratogen oziroma strupen za razmnoževanje.

Glifosat je v uporabi tudi v slovenskem in evropskem kmetijstvu. Delo je nedavno poročalo, da ga pri nas za zatiranje plevela uporabljajo tudi občine, še pogosteje pa Dars in Slovenske železnice. Zadnje so lani ob progah raztrosile 13 tisoč litrov herbicidov kyleo in shyfo z vsebnostjo glifosata, je poročal časnik.

Ignoranca privedla v prepoved

Evropski parlament je z namenom, da "disciplinira" neodzivne korporacije, letos v poslovnik vnesel možnost prepovedi vstopa v parlament, ki jo je zdaj prvič preizkusil na primeru Monsanta.  | Foto: Reuters Evropski parlament je z namenom, da "disciplinira" neodzivne korporacije, letos v poslovnik vnesel možnost prepovedi vstopa v parlament, ki jo je zdaj prvič preizkusil na primeru Monsanta. Foto: Reuters Glifosat pa je tudi glavna sestavina herbicida Roundup ameriškega proizvajalca Monsanta, ki je zaradi sporne sestavine in močnih lobističnih povezav pri zakonodajalcih in institucijah po vsem svetu že dlje časa tarča kritik. Te pa so se močno okrepile, ko je v začetku tega leta na dan prišlo, da naj bi lobisti podjetja poskušali vplivati na študije o rakotvornosti herbicida. 

Ena od ameriških odvetniških pisarn, ki zastopa ljudi, ki trdijo, da so zaradi Roundupa zboleli za rakom, je namreč objavila prek 700 strani dokumentov, ki naj bi dokazovali Monsantov konflikt interesov v odnosu do znanstvenikov in regulatorjev. "Dokumenti dokazujejo, da si je Monsanto delil posteljo z ameriškim regulatorjem in hkrati zavajal evropske regulatorje," so povedali odvetniki.

Zaradi afere, ki se jo je prijelo ime Monsanto Papers, so v Evropskem parlamentu organizirali zaslišanje, ki bo potekalo 11. oktobra in na katerem naj bi Monsantove predstavnike soočili z znanstveniki in regulatorji. A predstavniki podjetja so odpovedali udeležbo. Kot je poročal Guardian, so v Bruselj poslali sporočilo, da parlament ni primeren kraj za debate o tej temi.

Posledično so jim v eni od najvišjih institucij EU zdaj izrekli prepoved vstopa, ki velja do preklica. Gre za nov ukrep, ki ga je parlament v poslovnik vnesel letos in so ga zdaj prvič uporabili. Monsantovi zaposleni in lobisti imajo do preklica prepoved stopati v stik z evropskimi poslanci.

Delo je v nedavni analizi ugotovilo, da večina od 11 največjih občin za zatiranje plevela uporablja glifosat, prav tako sta velika porabnika Dars in Slovenske železnice. | Foto: Delo je v nedavni analizi ugotovilo, da večina od 11 največjih občin za zatiranje plevela uporablja glifosat, prav tako sta velika porabnika Dars in Slovenske železnice.

Zapiranje vrat v neugodnem trenutku  

Prepoved prihaja v neugodnem času za Monsanto, ki je sredi burne lobistične bitke za podaljšanje dovoljenja za uporabo glifosata v EU. O podaljšanju so članice odločale že lani, a je Evropska komisija zaradi nesoglasij med njimi na koncu dovoljenje podaljšala le za leto in pol (do konca tega leta). 

Nato pa je podala predlog za vnovično izdajo dovoljenja, in sicer za deset let. Pred tedni je tudi v zvezi s tem vzklila afera, saj je britanski Guardian razkril, da se poročilo evropske agencije za prehransko varnost (EFSA), ki je del predloga Evropske komisije, v dobršnem delu poročila opirala kar na mnenja samega proizvajalca. 

Kot so navedli pri Guardianu, je več deset strani v poročilu EFSA preprosto skopiranih iz Monsantovega dokumenta, v katerem analizira študije o povezavi med glifosatom ter genotoksičnostjo (verjetnostjo, da se povzročajo spremembe celic), rakotvornostjo ter poškodbami reproduktivnega sistema.

Bruselj previdno tudi pri združevanju z Bayerjem

Monsanto ima z Evropsko komisijo odprto še eno fronto. Podjetje se je namreč znašlo na muhi nemškega kemijsko-farmacevtskega koncerna Bayer. A Evropska komisija je v strahu, da bo združitev obeh agrokemičnih velikanov oslabila konkurenco na nekaterih področjih, avgusta odločila, da bo natančno preučila zadržke do 55 milijard evrov vrednega posla. 

Evropska komisarka za konkurenco je poudarila, da se semena in pesticidi za kmete in tudi za potrošnike odločilnega pomena, zato je na teh trgih pomembna učinkovita konkurenca. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost zvišanja cen, zmanjšanja inovacij ter poslabšanja kakovosti.

V Bayerju pričakujejo, da bo prevzem končan januarja prihodnje leto.

Francoski kmetje so v protestu po napovedi vlade, da bo prepovedala glifosat - in tudi preostale pesticide -, na Elizejskih poljanah prejšnji teden ustvarili senik. | Foto: Reuters Francoski kmetje so v protestu po napovedi vlade, da bo prepovedala glifosat - in tudi preostale pesticide -, na Elizejskih poljanah prejšnji teden ustvarili senik. Foto: Reuters

Boleča košarica iz Francije

Glifosatu in Monsantu je vojno napovedala tudi Francija, največja proizvajalka hrane v EU. Vlada je sporočila, da bodo do leta 2022 popolnoma prepovedali uporabo spornega glifosfata, ker naj bi bil po nekaterih opozorilih rakotvoren.

Kmetijski sindikat se je na to odzval z ostrim nasprotovanjem in protestom. Menijo namreč, da bi prepoved, ki bi veljala samo v Franciji, ne pa tudi drugje po Evropi, poslabšala konkurenčnost francoskega kmeta.

Ne spreglejte