SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Plevel so poškorpili kar z nevarnim glifosatom #video

0,80

termometer

Organizatorji kasaških dirk v Lenartu so močno razburili tamkajšnje prebivalce. Plevel, ki se je razrasel na progi, so namreč brez obvestila in ustrezne zaščite poškropili z nevarnim glifosatom. Domačini so se po poškropljenem hipodromu, nič hudega sluteč, gibali. Škropili so celo v neposredni bližini otrok, medtem ko so se ti igrali. V konjeniškem klubu Slovenske gorice so priznali uporabo spornega herbicida in dejanje obžalujejo. Občinski svetniki pa naj bi že ta četrtek izglasovali konec uporabe strupenega glifosata.

Na lenarškem hipodromu se je na progi znova pojavila trava. Proga pa mora biti za dirko primerno pripravljena, zato so v boju s plevelom v konjeniškem društvu porabili glifosat. Nanesli so ga na traktorsko škropilnico in tega ne zanikajo, saj so travo na podoben način zatirali tudi v preteklosti. A letos so na škropljenje postali pozorni stanovalci sosednjih blokov.

V oči bode še to, da je občina Lenart le nekaj dni pred tem na svoji spletni strani obvestila, da na javnih površinah tovrstnih pripravkov ne bo več uporabljala. Že lani pa so o tem obvestili tudi konjeniško društvo.

Profesor na mariborski kmetijski fakulteti Mario Lešnik je opozoril, da največ nevarnosti pri uporabi glifosata nastane šele nekaj dni po škropljenju. "Ko pride dež, spere aktivno snov v kanalizacijske sisteme in od tam gre potem v vodne sisteme, pomeni obremenitev vodnih organizmov," je dejal. Zato bo od oktobra po vsej državi veljala prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah. V Lenartu bodo, tudi zaradi škropljenja na hipodromu, pohiteli in že ta četrtek občinskemu svetu predlagali, da sprejme prepoved.

Napake, ki je pristala tudi na dnevnem redu občinarjev, se v konjeniškem društvu zavedajo in jo obžalujejo.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • miki.marli / 12.06.2019. ob 07:08 +4 0

  Sedaj je pa ta strasni glofosat postal zelo strupen.... ko ga je pa od leta 1987 proizvajal Pinus pa ni bil?.... Druzbeno politicni delavci, malo se ozrite v preteklost...

  +4 0
 • fizik10 / 15.06.2019. ob 13:38 +2 0

  Avtorji, sedaj pa vam ne morem reči drugega, kot to, da ste navadne budale. Pišete o nečem, o čemer nimate pojma! Tkz. "Boom efekt" in še vrsta podobnih pod drugim imenom(480g glifosata/l), se uporablja na skoraj vseh njivah Slovenije že več kot 30 let!!! In je dovoljeno fitofarmacevtsko sredstvo za neselektivno zatiranje vseh vrst plevelov na poljih, vrtovih, vinogradih, ob cestah, med tlakovci...skratka povsod, kjer nas moti plevel!!

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin