Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
16.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Natisni članek

Monsanto Evropski parlament herbicid glifosat

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 16.55

6 let, 5 mesecev

EU za petletno podaljšanje dovoljenja za glifosat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Kmetija Monsanto | Foto Reuters

Foto: Reuters

Članice EU so v Bruslju po številnih spodletelih poskusih le dosegle dogovor o spornem glifosatu. Odobrile so petletno podaljšanje dovoljenja za uporabo tega herbicida, poroča STA.

"Današnje glasovanje kaže, da s skupno voljo in prizadevanjem lahko delimo in sprejmemo skupno odgovornost v procesu odločanja," je po odločitvi dejal evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis.

Za podaljšanje je glasovalo 18 članic, devet jih je bilo proti, ena pa se je vzdržala, poroča STA. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo vpršali, kako je glasovala Slovenija. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Zaradi lobiranja o glifosatu prepoved vstopa v Evropski parlament

V evropskem parlamentu so izglasovali petletno podaljšanje za uporabo glifosata. | Foto: Reuters V evropskem parlamentu so izglasovali petletno podaljšanje za uporabo glifosata. Foto: Reuters O podaljšanju so se članice EU odločale že lani, vendar je zaradi nesoglasij dovoljenje podaljšala Evropska komisija (dovoljenje je veljalo do letošnjega decembra).

V zvezi z glifosatom je v javnosti močno odmevala tudi afera, povezana s korporacijo Monsanto in njihovim lobiranjem pri zakonodajalcih in njihovo željo po vplivanju na študije o rakotvornosti herbicida. Predstavnikom Monstanta, ta naj bi imel v Bruslju eno od najmočnejših lobističnih ekip, so zato prepovedali vstop v Evropski parlament. Gre za nov ukrep, ki ga je parlament v poslovnik vnesel letos in so ga zdaj prvič uporabili.

Glifosat je tudi glavna sestavina herbicida roundup ameriškega proizvajalca Monsanta.

Različna mnenja

Okoli glifosata se že dlje časa krešejo mnenja. Kritiki opozarjajo na morebitno rakotvornost herbicida, ki je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974.

Leta 2015 izvedena študija Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije, je pokazala, da je herbicid "verjetno rakotvoren za človeka". Na drugi strani pri Evropskem uradu za kemikalije (ECHA), ki je pristojen za razvrščanje kemikalij glede na njihove nevarne lastnosti, glifosat ni razvrščen kot mutagen, rakotvoren, teratogen oziroma strupen za razmnoževanje.

V Sloveniji glifosat najpogosteje uporabljajo Dars in Slovenske železnice. Zadnje so lani ob progah raztresle 13 tisoč listov herbicidov kyleo in shyfo z vsebnostjo glifosata, je poročalo Delo.

Afero o vplivanju lobistov Monsanta na raziskovalce o rakotvornosti herbicida so poimenovali Monsanto Papers. | Foto: Reuters Afero o vplivanju lobistov Monsanta na raziskovalce o rakotvornosti herbicida so poimenovali Monsanto Papers. Foto: Reuters

Bruselj previdno tudi pri združevanju z Bayerjem

Monsanto ima z Evropsko komisijo odprto še eno fronto. Podjetje se je namreč znašlo na muhi nemškega kemijsko-farmacevtskega koncerna Bayer. A Evropska komisija je v strahu, da bo združitev obeh agrokemičnih velikanov oslabila konkurenco na nekaterih področjih, avgusta odločila, da bo natančno proučila zadržke do 55 milijard evrov vrednega posla.

Evropska komisarka za konkurenco je poudarila, da se semena in pesticidi za kmete in tudi za potrošnike odločilnega pomena, zato je na teh trgih pomembna učinkovita konkurenca. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost zvišanja cen, zmanjšanja inovacij ter poslabšanja kakovosti.

V Bayerju pričakujejo, da bo prevzem končan januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte