SiolNET. Novice Svet
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
EU še vedno brez dogovora o glifosatu

Dogovora o spornem glifosatu še ni, Slovenija za prepoved ob kratkem prehodnem obdobju

0,58

termometer

evropski parlament
Foto: Reuters

EU danes še vedno ni dosegla dogovora o vprašanju podaljšanja veljavnosti dovoljenja za herbicid glifosat. Evropska komisija, ki je namesto prvotno predvidenega desetletnega podaljšanja predlagala podaljšanje za od pet do sedem let, pravi, da bo ob upoštevanju stališč članic premislila o položaju in v kratkem sporočila datum za nov sestanek.

V komisiji niso želeli govoriti o podrobnostih današnjega sestanka, na katerem so članice EU obravnavale predloge o podaljšanju, povedali so le, da se je razpravljalo o več možnostih in da na koncu ni bilo glasovanja. Ponovili so tudi stališče, da si bodo v sodelovanju s članicami še naprej prizadevali za čim širše soglasje ter za visoko raven zaščite zdravja in okolja v skladu z zakonodajo EU in na podlagi razpoložljivih znanstvenih podatkov.

Slovenski pogled: prepoved glifosata ob mogočem kratkem prehodnem obdobju

Na slovenskem kmetijskem ministrstvu so v povezavi z današnjo razpravo pojasnili, da je bilo predstavljenih več različnih predlogov z različnimi obdobji odobritve ali pa ponovne presoje glifosata.

Stališče Slovenije je po navedbah ministrstva jasno: prepoved glifosata ob mogočem kratkem prehodnem obdobju za prilagoditev kmetijstva novim razmeram, ki pa ne sme biti daljše od petih let.

Zaprta vrata za Monsanto

Septembra je evropski parlament prvič izrekel prepoved vstopa v parlament, in sicer predstavnikom ameriške korporacije Monsanto, ki proizvaja domnevno rakotvorni herbicid Roundup, saj so predstavniki podjetja odklonili udeležbo na oktobrskem zaslišanju v Evropskem parlamentu glede domnevnega vpliva lobistov podjetja na znanstvenike in regulatorje.Okoli glifosata se že dlje časa krešejo mnenja. Kritiki opozarjajo na morebitno rakotvornost herbicida, ki je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974.

Septembra je evropski parlament prvič izrekel prepoved vstopa v parlament, in sicer predstavnikom ameriške korporacije Monsanto, ki proizvaja domnevno rakotvorni herbicid Roundup. Septembra je evropski parlament prvič izrekel prepoved vstopa v parlament, in sicer predstavnikom ameriške korporacije Monsanto, ki proizvaja domnevno rakotvorni herbicid Roundup. Foto: Reuters

Leta 2015 izvedena študija Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije, je pokazala, da je herbicid "verjetno rakotvoren za človeka". Na drugi strani pri Evropskem uradu za kemikalije (ECHA), ki je pristojen za razvrščanje kemikalij glede na njihove nevarne lastnosti, glifosat ni razvrščen kot mutagen, rakotvoren, teratogen oziroma strupen za razmnoževanje.

Omejevanje uporabe fitofarmacevtih sredstev že poteka

Na kmetijskem ministrstvu ob tem izpostavljajo, da so neodvisno od razprave o glifosatu v okviru Unije že začeli izvajati dejavnosti v smeri omejevanja uporabe fitofarmacevtih sredstev na nekmetijskih površinah.

V Sloveniji večinoma na nekmetijskih površinah

Glifosat se v Sloveniji v glavnem uporablja na nekmetijskih površinah - cestah, železnicah, parkih in pokopališčih, majhen del pa v kmetijstvu. Na leto se proda od 70 do 85 ton aktivne snovi, o uporabi pa ni podatkov, so pojasnili na ministrstvu.

Resolucija: predlog popolne prepovedi do decembra 2022

Evropski parlament je v torek v Strasbourgu sprejel resolucijo, v kateri je izrazil nasprotovanje prvotno predvidenemu predlogu Evropske komisije za desetletno podaljšanje dovoljenja, ki se izteče 15. decembra letos. Namesto tega so evropski poslanci v resoluciji, ki ni zavezujoča, predlagali postopno opustitev te snovi in popolno prepoved glifosata v EU do 15. decembra 2022.

Evropski poslanci so v resoluciji, ki ni zavezujoča, predlagali postopno opustitev te snovi in popolno prepoved glifosata v EU do 15. decembra 2022. Za to se zavzemajo tudi pri Greenpeaceu. Evropski poslanci so v resoluciji, ki ni zavezujoča, predlagali postopno opustitev te snovi in popolno prepoved glifosata v EU do 15. decembra 2022. Za to se zavzemajo tudi pri Greenpeaceu. Foto: Reuters

Evropska komisija je kmalu po sprejetju parlamentarne resolucije napovedala spremembo svojega predloga - namesto podaljšanja za deset let podaljšanje za od pet do sedem let, a očitno tudi s tem ni zagotovila preboja.

Tudi evropski državljani so v okviru državljanske pobude zbrali že več kot milijon podpisov za popolno prepoved herbicida.

Popolni prepovedi prikimava tudi Greenpeace

Za popolno prepoved glifosata se zavzema tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki se je danes znova ostro izrekla proti temu "azbestu naše generacije" in izpostavila, da komisiji danes že petič zapored ni uspelo pridobiti zadostne podpore članic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin