Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2024,
10.19

Osveženo pred

9 ur, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,81

Natisni članek

Natisni članek

ribolov poškodba morje riba

Četrtek, 26. 9. 2024, 10.19

9 ur, 59 minut

Po napadu barakude se je oglasil prijatelj poškodovanega: Gre za hude poškodbe. Čaka na operacijo. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,81
barakuda, napad, morje, ribolov, riba | Brez panike, če jo srečate. Očitno pa ni dobro siliti vanjo.  | Foto Guliverimage

Brez panike, če jo srečate. Očitno pa ni dobro siliti vanjo.

Foto: Guliverimage

Pri nenaseljenem otoku Blitvenica blizu otoka Žirje se je v torek zgodil nenavaden incident, ko je barakuda napadla slovenskega podvodnega ribiča, ki ga je vanjo ustrelil s puško. Barakuda se je zapodila vanj in ga tako hudo poškodovala, da je zaradi poškodb glave kasneje ostal v bolnišnici v Splitu. Kasneje je bil ribič prepeljan v Ljubljani, kjer čaka na operacijo oči.

Slovenski ribič je bil verjetno šokiran, ko se je med podvodnim ribolovom vanj zapodila velika plenilska riba, sicer znana po svojem divjem vedenju in grozljivem videzu.

Prijatelj poškodovanega ribiča: Prijatelj leži v ljubljanski bolnišnici in čaka na operacijo 

V popoldanskih urah se je za 24sata oglasil poškodovančev prijatelj in povedal, da je ribič prepeljan v Ljubljani in čaka na operacijo oči. 

"Moj prijatelj leži v ljubljanski bolnišnici in čaka na operacijo oči. Maska je po napadu ribe počila in mu poškodovala oči. Napada ne več opisati, saj je njegovo zdravje zdaj na prvem mestu. Vprašanje je, ali bo zdravniku sploh uspelo rešiti njegov vid. Gre za hudo poškodbo očesa," je povedal slovenski podvodni ribič, ki tudi sam pogosto lovi ribe s podvodno puško.

Biolog: Kar se je zgodilo, je res zelo bizarno 

"Kar se je zgodilo, res je zelo bizarno. Redno hodim na podvodni ribolov in česa takega še nisem doživel, niti nisem slišal, da bi riba koga napadla," je za hrvaški Jutarnji list povedal eden od ribičev. "Nič čudnega ni, da je barakuda napadla podvodnega ribiča," pa meni morski biolog Petar Kružić . 

Ker se zanaša predvsem na vid, lovi podnevi. Ribe so njena glavna hrana.  | Foto: Guliverimage Ker se zanaša predvsem na vid, lovi podnevi. Ribe so njena glavna hrana. Foto: Guliverimage

Ni ga ugriznila, ampak ga je "oklofutala"

Slovenca so po napadu barakude najprej odpeljali v šibeniško bolnišnico, kasneje pa so ga zaradi poškodb glave prepeljali v bolnišnico v Splitu. Napad je potrdila policijske uprave Šibeniško-kninske županije, ribiča pa so v bolnišnici pomagali prepeljati pomorski policisti. 

"Po podatkih, ki jih imamo, ribičevo življenje ni ogroženo. Ko je ustrelil ribo, se ga je ta lotila tako, da ga je večkrat udarila po maski. Ker se je maska ​​na nekaterih delih razbila, je dobila poškodbe in tako ga odpeljali v bolnišnico," so pojasnili na policijski upravi. Navedli so še, da riba potapljača ni ugriznila. 

Povsem običajen odziv

"Riba se je poskušala braniti," je o tem dogodku dejal morski biolog Petar Kružić in dodal, da "ni čudno, da je napadla".

"Nič nenavadnega, saj je ribič streljal s puško. Vsaka riba se bo poskušala braniti in normalno je, da bo barakuda to storila. Je riba, ki ima zelo močne zobe in čeljust, s katero lovi drug plen. Lahko te poškoduje. Zagotovo pa vemo, da vas ne bo napadla, morda le, če se zgodi, da so ribe v jatah na trnku in ga snamejo. 

Če branijo mladiče, so lahko tudi napadalne.  | Foto: Guliverimage Če branijo mladiče, so lahko tudi napadalne. Foto: Guliverimage

Enako se lahko zgodi, če lovimo jegulje, je še opozoril. Nekoč je ribiča, ki jo je ujel s puško, ugriznila v stegno. Pri lovu te vrste rib je treba biti zelo previden, je poudaril. 

Napadi barakude so sicer izjemno redki. V tropskih morjih lahko zraste do več kot dva metra, jadranska barakuda doseže meter in pol. Riba tehta le nekaj kilogramov, ima pa močne mišice. Njeno meso velja za delikateso, podobno palamidi in skuši. 

Morski akvarij v živalskem vrtu v Berlinu | Foto: Guliverimage Morski akvarij v živalskem vrtu v Berlinu Foto: Guliverimage

rdečemorska plamenka
Novice To strupeno ribo so opazili tudi v narodnem parku Mljet
Slovenski ribič
Novice Slovenski ribič pri Rovinju ujel najbolj smrtonosno ribo na svetu. En primerek lahko ubije 30 oseb.

 

 

Ne spreglejte