Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 3. 2022,
7.19

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Natisni članek

napad balistična raketa Kurdi Iran Irak

Nedelja, 13. 3. 2022, 7.19

2 leti, 1 mesec

Na iraško kurdsko prestolnico izstreljenih 12 raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Po poročanju Aljaazere je ducat balističnih raket, izstreljenih izven Iraka, zadelo severno kurdsko regionalno prestolnico Erbil. O žrtvah ne poročajo. Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je ciljala izraelski "strateški center" v Iraku.

 

Protiteroristične sile kurdske regije so sporočile, da je bilo izven Iraka izstreljenih 12 raket, ki so zadele mesto Erbil. Po navedbah lokalnih oblasti so bile rakete izstreljene z vzhoda, kar nakazuje, da so prišle iz Irana. "Rakete so bile izstreljene na območju zunaj meja Iraka in Kurdistana, natančneje z vhoda," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila kurdska protiteroristična enota.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejanje označil za "nezaslišan napad". Dejal je, da ni bil poškodovan noben Američan, prav tako ni bilo škode na objektih ameriške vlade.

Ameriške sile, nameščene v kompleksu mednarodnega letališča Erbil, so bile v preteklosti obstreljene z raketnimi napadi in napadi brezpilotnih letal, za katere ameriški uradniki krivijo oborožene skupine, ki so povezane z Iranom. Takšni napadi se niso zgodili že nekaj mesecev. 

Nazadnje so bile balistične rakete usmerjene na ameriške sile januarja 2020 v iranskem maščevanju ZDA. V začetku istega meseca je bil na letališču v Bagdadu ubit iranski vojaški poveljnik Qassema Soleimanija.

Irak in sosednja Sirija sta sicer redni prizorišči nasilja med ZDA in Iranom. Šiitske skupine, ki jih podpira Iran, so napadle ameriške sile v obeh državah, Washington pa se je občasno maščeval z zračnimi napadi.

V izraelskem zračnem napadu v Siriji sta bila v ponedeljek ubita dva pripadnika iranske revolucionarne garde (IRGC), so ta teden poročali iranski državni mediji. IRGC je obljubila, da se bo maščevala.

Irak pretresa kronična nestabilnost od poraza skupine ISIL (ISIS) leta 2017 nad ohlapno koalicijo sil, ki jih vodijo Irak, ZDA in Iran.

Od takrat so z Iranom povezane skupine redno napadale ameriška vojaška in diplomatska mesta v Iraku, pravijo ameriški in iraški uradniki. Iran je vpletenost v te napade zanikal.

Vladimir Putin
Novice IMF: Rusija res lahko bankrotira
Porušen stanovanjski blok v kraju Borodyanka blizu KIjeva
Novice Ruska vojska prvič sprožila napade na zahodu Ukrajine #vŽivo
Mustafa al Kamidi
Novice Poskus atentata na iraškega premierja
Bagdad
Novice Pripadniki islamistične skupine ubili najmanj 11 ljudi
Marta Kostyuk
Sportal Ukrajinka šokirana nad Rusi: Njihova edina težava so denarne transakcije
Ne spreglejte