SiolNET. Novice Svet
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Babici za prihodnost" sta se v znak protesta prilepili na mizo

0,49

termometer

Starejši ženski sta pretekli četrtek prekinili sejo sveta v angleški grofiji Dorset in se v znak protesta zaradi neukrepanja proti podnebnim spremembam prilepili na mizo svetnika. Dorsetska policija je potrdila, da preiskava dogodka še poteka in da bi bili lahko ženski obtoženi, vendar ju še niso aretirali. 

Tako imenovani "babici za prihodnost" sta v trenutku, ko je svetnik Weymoutha Louie O'Leary hvalil jedrsko energijo, vstopili v svetniško dvorano, prekinili sejo in se v znak protesta prilepili na njegovo mizo, poroča BBC.

"Združeno kraljestvo mora postati bolj samozadostno"

Svetniki so nameravali na seji razpravljati o predlogu vodilnega svetnika konservativnih strank Spencerja Flowerja, ki je pozval, naj Združeno kraljestvo zagotovi energetsko samozadostnost. Protestniki, ki se borijo za okolje, so se bali, da bi lahko ta poteza privedla do prizanesljivejšega pristopa do uporabe fosilnih goriv in jedrskega načrtovanja v državi. Svetnik Flower je pojasnil, da mora Združeno kraljestvo zaradi odvisnosti od ruskega plina in nafte narediti vse, kar je potrebno, da postane bolj samozadostno. 

Protestnici, gospa Lewis in gospa Webster, sta dejali, da je treba ravno nasprotno – prehod na obnovljivo energijo in večja izolacija, s čimer bi zmanjšali potrebo po zanašanju na fosilna goriva. 

Nekateri so v znak protesta zapustili sejo

Po incidentu so vse svetnike pozvali, naj zapustijo dvorano, saj naj bi sejo nadaljevali v sosednji sobi. Nekateri so v znak protesta odšli, saj po običajnih pravilih razprave niso mogli izglasovati resolucije. Razprava je bila zato prekinjena. 

Ženski sta povedali, da sta članici več okoljevarstvenih organizacij, vendar je bil protest njuna odločitev, saj delujeta pod imenom "babici za prihodnost". 

protesti COP26 Novice Za podnebno pravičnost na ulicah po vsem svetu več milijonov ljudi #foto podnebje Novice Podnebne spremembe: Slovenija se dvakrat bolj segreva od svetovnega povprečja #video Andrej Vizjak. Novice Vlada namenila dodatna sredstva v sklad za podnebne spremembe
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin