Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2022,
16.12

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

32

Natisni članek

Hrvaška Avstrija schengenska meja

Petek, 18. 11. 2022, 16.12

1 leto, 5 mesecev

Avstrijski notranji minister nasprotuje širitvi schengenskega območja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

32

Schengen meja | Foto STA

Foto: STA

Ko sistem zunanjih meja ne deluje, ni primeren čas za glasovanje o širitvi schengenskega območja, je za današnjo izdajo časnika Kurier dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. S tem se je zoperstavil predlogu Evropske komisije, da se v schengensko območje vključi Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To stališče je Karner ponovil ob današnjem gostovanju na radijski postaji Ö1. "Razmere v Evropi povsem jasno kažejo, da je zaščita zunanjih meja neuspešna, in če sistem ne deluje, se ga ne sme širiti," je povedal.

Karner je te izjave medijem podal v luči povečanega števila prihoda migrantov v Avstrijo. Oblasti na Dunaju namreč vse glasneje opozarjajo, da migranti pred vstopom v državo prečkajo eno ali več članic Evropske unije, ne da bi jih pri tem kdo ustavil.

Boštjan Šefic
Novice Boštjan Šefic: Hrvaška bo morala takoj dokazati, da je vredna zaupanja
Tanja fajon | Foto: STA , Foto: STA , Izjava o tem, da je Slovenija na meji s Hrvaško pripravljena uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, ni bila grožnja, je danes poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Šefica diplomacije je na novinarski konferenci pred lokalnimi volitvami v odgovoru na novinarsko vprašanje dejala še, da ne vidi razlogov, da bi Slovenija tak nadzor uvedla.

"Pravzaprav ne razumem, zakaj je ta izjava dvignila toliko prahu. Ne gre za nič drugega kot to, da se vse države, ki so v schengenskem območju, lahko, če imajo kakršnakoli tveganja, odločijo uvesti notranje kontrole," je dejala Fajon. Pri tem je poudarila, da za zdaj ne vidi razlogov, da bi Slovenija tako ravnala.

Pojasnila je, da notranji nadzor meja že sedem let izvaja peščica držav znotraj schengenskega območja, kar pa je po njenih besedah v nasprotju s pravnimi podlagami, ki državam tak nadzor omejujejo na dve leti.

Ministrica je v ponedeljek spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengenskega območja in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv.

Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben.

Letos zabeleženih več kot 90 tisoč prihodov migrantov

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je Avstrija od začetka leta zabeležila več kot 90 tisoč prihodov migrantov. Od tega jih 75 tisoč ni bilo registriranih v nobeni drugi državi EU. "Zato kot notranji minister, ki je odgovoren za varnost, nasprotujem širitvi," je v izjavi za radio še dodal Karner, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ta teden ponovno pozvala k vključitvi Bolgarije, Hrvaške in Romunije v evropsko schengensko območje. Pri tem je poudarila, da države izpolnjujejo vse pogoje. Med temi je naštela učinkovito upravljanje zunanjih meja, enotne schengenske vizume, sodelovanje z organi pregona v drugih državah in vključenost v informacijske sisteme.

Glasovanje o vstopu Bolgarije, Hrvaške in Romunije v schengensko območje bo predvidoma potekalo 8. decembra ob zasedanju notranjih ministrov EU. Če bo Svet EU podprl vstop, pa se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.

Hrvaška Schengen
Novice Golob o vstopu Hrvaške v schengen: Naša vlada je vedno enotna
Stoja Umag
Novice Hrvaška in schengen: je to zadnji čas za ugoden nakup apartmaja na Hrvaškem?
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Tanja Fajon: Če bo treba, bomo po vstopu Hrvaške v schengen na meji uvedli nadzor
Ne spreglejte