Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2022,
17.24

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

24

Natisni članek

schengenska meja schengen Hrvaška vlada

Četrtek, 17. 11. 2022, 17.24

1 leto, 5 mesecev

Golob o vstopu Hrvaške v schengen: Naša vlada je vedno enotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

24

Hrvaška Schengen | "Ugotovili smo, da je vstop Hrvaške v schengen strateški interes Slovenije," je dejal. "Naša vlada je vedno enotna," pa je premier odgovoril na vprašanje, ali je bila vlada o hrvaškem članstvu v schengnu enotna. | Foto Getty Images

"Ugotovili smo, da je vstop Hrvaške v schengen strateški interes Slovenije," je dejal. "Naša vlada je vedno enotna," pa je premier odgovoril na vprašanje, ali je bila vlada o hrvaškem članstvu v schengnu enotna.

Foto: Getty Images

Vlada je na današnji seji pod oznako interno obravnavala predlog stališča Slovenije o vstopu Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem in ga poslala pristojnima odboroma DZ, je neuradno izvedela STA. Slovenija podpira hrvaški vstop v schengen, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne odločitve o meji.

V izjavi Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen, ki je v interesu Slovenije in Evropske unije. Ob tem poudarja, da je arbitražna razsodba glede meje dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati ter da jo je Slovenija že implementirala.

Da je vlada danes obravnavala stališče o vstopu Hrvaške v Schengen, je ob koncu kampanje pred lokalnimi volitvami na Prešernovem trgu v Ljubljani novinarjem potrdil tudi premier Robert Golob. "Ugotovili smo, da je vstop Hrvaške v schengen strateški interes Slovenije," je dejal. "Naša vlada je vedno enotna," pa je premier odgovoril na vprašanje, ali je bila vlada o hrvaškem članstvu v schengnu enotna.

Boštjan Šefic
Novice Boštjan Šefic: Hrvaška bo morala takoj dokazati, da je vredna zaupanja

Govorili tudi o vstopu Romunije in Bolgarije

Dejal je še, da so danes govorili tudi o vstopu Romunije in Bolgarije v schengen in da v kratkem pričakuje pozitivno stališče vlade tudi na to temo.

V državnem zboru bosta gradivo in izjavo o vstopu Hrvaške v schengen obravnavala pristojna odbora za zunanjo politiko in zadeve EU.

Roman Leljak
Novice Leljak pod drobnogledom policistov: "Vaja je bila izvedena v skladu s postopkom"

Odločitev bo formalno sprejeta kot sklep Sveta

O vstopu Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra in ga po pričakovanjih podprli. Za pozitivno odločitev o vstopu Hrvaške je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot komisija.

Odločitev bo formalno sprejeta kot sklep Sveta o uporabi vseh določb schengenskega pravnega reda na Hrvaškem in k temu sklepu naj bi Slovenija priložila omenjeno nacionalno izjavo. Podlaga za sprejetje izjave bo tako stališče Slovenije do omenjenega sklepa sveta.

SDS
Novice SDS s predlogom za referendum preprečila glasovanje o noveli zakona o dohodnini
Ne spreglejte