SiolNET. Novice Svet
3,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tanja Fajon: Če bo treba, bomo po vstopu Hrvaške v schengen na meji uvedli nadzor

3,25

termometer

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto. | Foto: Bojan Puhek
O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli vstop slovenske južne sosede v schengen s 1. januarjem prihodnje leto. Foto: Bojan Puhek

Slovenija je pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengensko območje uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedala slovenska ministrica Tanja Fajon. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih migrantov postala nekakšen žep.

Ministrica Fajonova je zaradi naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengna in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv, posebej, ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole.

"Zdaj, ko bo Hrvaška vstopila v schengen, si seveda ne želimo, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep," je poudarila.

Nujna so jasna pravila, reforma se mora zgoditi  

Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila, omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben. Reforma, ki že nekaj let poteka, se mora resnično zgoditi, sicer bo schengen lahko resno ogrožen. Ministrica si ne želi, da bi bila širitev v Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo neuspeh za vse, tudi za Slovenijo.

Povedala je, da Slovenija razmišlja tudi o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. "Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki," je na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU povedala ministrica Fajonova.

Razprava na vladi v četrtek 

Slovensko stališče, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo, bo vlada obravnavala v četrtek, je povedala zunanja ministrica. Notranje ministrstvo predlaga, da Slovenija podpre hrvaški vstop v schengen, s čimer se strinja tudi zunanja ministrica. Ob gradivu je pripravljena še enostranska izjava, ki potrjuje, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo in da vztraja pri njeni implementaciji, ko gre za reševanje vprašanj glede meje.

Razprava na vladi bo pokazala, ali obstaja soglasje glede tega, je še povedala ministrica in dodala, da se soglasje nakazuje. Nato bodo gradivo in izjavo obravnavali še pristojni odbori državnega zbora, je napovedala Fajonova.

Pri tej enostranski izjavi gre sicer za nacionalno izjavo posamezne države članice, ki se poda ob sklepu zasedanja Sveta EU. Če bo potrjena, bo slovenska izjava glede arbitraže podana ob sklepu o odločitvi Sveta o hrvaškem vstopu v schengen.

Francosko-italijanska meja Novice Francija zaostrila nadzor na meji z Italijo: nastale so dolge kolone vozil slovenska policija kontrola koronavirus meja Novice Vlada: Vstop Hrvaške v schengen ima "načelno podporo" Slovenije evropski parlament Novice Poslanci prižgali zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen Stoja Umag Posel danes Hrvaška in schengen: je to zadnji čas za ugoden nakup apartmaja na Hrvaškem? Tatjana Bobnar Novice "Absolutno podpiramo vstop Hrvaške v Scehngen, ob tem pričakujemo ..." Zoran Milanović in Tanja Fajon Novice Milanović na srečanju s Fajonovo o BiH in schengnu #video Schengen meja Novice Hrvaška in schengen: znano je, kdaj ne bo več kontrol na mejah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin