Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
8.34

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

Jeruzalem ZDA Izrael Avstralija

Torek, 16. 10. 2018, 8.34

5 let, 6 mesecev

Avstralija razmišlja o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Jeruzalem |  Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem. | Foto Reuters

Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.

Foto: Reuters

Avstralija razmišlja o selitvi svojega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar je v nasprotju s politiko dosedanjih avstralskih vlad. Poleg tega bi tudi uradno priznali Jeruzalem za prestolnico Izraela, je danes sporočil avstralski premier Scott Morrison. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Morrisonu izrazil hvaležnost.

"Zavezani smo rešitvi dveh držav, a iskreno povedano ne gre dobro in ni bilo narejenega veliko napredka. Ne moreš delati iste stvari in pričakovati drugačnih rezultatov," je povedal Morrison.

Predloga o priznanju Jeruzalema za izraelsko prestolnico in selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v sveto mesto je označil za občutljiva in prepričljiva.

Miloš Zeman
Novice Češka bo svoje veleposlaništvo v Izraelu preselila v Jeruzalem

Izjavo podal pred volitvami 

Presenetljivo izjavo je avstralski premier podal le nekaj dni pred pomembnimi nadomestnimi volitvami za poslanca iz sydneyjskega okrožja, kjer velik del volivcev predstavlja judovska skupnost. Kandidatu Morrisonove Liberalne stranke, sicer nekdanjemu veleposlaniku v Izraelu, pa v anketah ne kaže najbolje. Če premierjeva stranka izgubi te volitve, bo ostala brez večine enega sedeža v avstralskem parlamentu.

Israel Hayom, Janez Janša
Novice Kaj je v ozadju izraelskega poklona Janezu Janši?

Iz opozicijske Laburistične stranke so sporočili, da "si Morrison obupano prizadeva, da bi ohranil položaj". Očitajo mu, da želi pridobiti nekaj glasov na račun avstralskega nacionalnega interesa.

Morrison je zavrnil navedbe, da se je za selitev odločil zaradi nadomestnih volitev ali pritiska ZDA.

Jeruzalem
Novice Še Paragvaj odprl veleposlaništvo v Jeruzalemu

Palestinci želijo vzhodni Jeruzalem za svojo prestolnico

Predsednik ZDA Donald Trump je ameriško veleposlaništvo preselil v Jeruzalem že 14. maja. V skladu z mednarodnim soglasjem naj bi sicer status tega mesta določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države zahtevajo vzhodni Jeruzalem.

Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Morrison, ki je vodenje vlade prevzel, potem ko je po uporu konservativne struje Liberalne stranke odstopil nekdanji premier Malcolm Turnbull, je o selitvi veleposlaništva in priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela že govoril z izraelskim premierjem. "Zelo sem mu hvaležen za to," je na Twitterju zapisal Netanjahu.

Ne spreglejte