Aretirali hčer nekdanjega uzbekistanskega predsednika

V Uzbekistanu so aretirali Gulnaro Karimovo, hčer nekdanjega predsednika države Islama Karimova.

45-letna modna oblikovalka in pevka Gulnara Karimova je bila nekdaj najbogatejša in najvplivnejša ženska v Uzbekistanu, državi, bogati z nafto. Zasedala je tudi več diplomatskih položajev, med drugim je bila veleposlanica v Španiji in predstavnica Uzbekistana v Združenih narodih v Ženevi.

45-letna modna oblikovalka in pevka Gulnara Karimova je bila nekdaj najbogatejša in najvplivnejša ženska v Uzbekistanu, državi, bogati z nafto. Zasedala je tudi več diplomatskih položajev, med drugim je bila veleposlanica v Španiji in predstavnica Uzbekistana v Združenih narodih v Ženevi. Foto: Getty Images

Karimovo so že leta 2015 obsodili zaradi davčnih utaj, ponarejanja in izsiljevanja. Kot so zdaj sporočili iz uzbekistanskega generalnega državnega tožilstva, so ji izrekli pogojno kazen, kar bi v skladu z uzbekistansko zakonodajo lahko pomenilo, da bi morala kazen odslužiti v hišnem priporu.

Dodatno se preiskava zoper njo nadaljuje še zaradi drugih kaznivih dejanj. Obdolžena je še finančnih zlorab, ponarejanja dokumentov in pranja denarja, pravijo na tožilstvu in dodajajo, da ji bodo po vsem svetu zamrznili za 1,5 milijarde dolarjev premoženja.

Zaradi pranja denarja je Karimova pod drobnogledom preiskovalcev tudi na Švedskem in v Švici, poročajo mediji.

Očeta primerjala s Stalinom

Kdaj natanko so jo aretirali, ni znano. Po nekaterih informacijah je bila od leta 2014 v hišnem priporu, ker je svojega očeta, ta je umrl septembra lani, primerjala z okrutnim nekdanjim sovjetskim voditeljem Josifom Visarionovičem Stalinom.

Uzbekistanske oblasti so se tokrat prvič uradno oglasile o pregonu Gulnare Karimove, ki so jo v preteklosti številni videli kot očetovo naslednico na predsedniškem položaju.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano