Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 12. 2016,
3.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Gulnara Karimova Islam Karimov Šavkat Mirzijojev

Torek, 6. 12. 2016, 3.25

6 let, 6 mesecev

Temačna usoda lepe uzbekistanske princeske

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Gulnara Karimova | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V senci predsedniških volitev v Avstriji in referenduma v Italiji so bile v nedeljo predsedniške volitve v srednjeazijski državi Uzbekistan. 

Tu je prepričljivo zmagal nekdanji premier in začasni predsednik države Šavkat Mirzijojev, ki je na volitvah, na katerih je imel le slamnate protikandidate za dajanje vtisa o demokratičnosti, dobil več kot 88 odstotkov glasov.

Skrivnostno izginotje

Volitve v tej z nafto bogati srednjeazijski državi, ki je postala samostojna po razpadu komunistične Sovjetske zveze, so spet usmerile pozornost svetovne javnosti k skrivnostnemu izginotju 44-letne Gulnare Karimove, najstarejše hčerke nekdanjega dolgoletnega avtoritarnega uzbekistanskega predsednika Islama Karimova, ki je umrl septembra letos.

Karimova je rada oblikovala nakit, redno je tudi zahajala na modne prireditve. Tudi sama je bila modna kreatorka. | Foto: Getty Images Karimova je rada oblikovala nakit, redno je tudi zahajala na modne prireditve. Tudi sama je bila modna kreatorka. Foto: Getty Images

Gulnara je iz javnega življenje izginila pred dvema letoma. Govorilo se je, da je umrla, da živi v Izraelu, da so jo zaprli v psihiatrično bolnišnico. Po najbolj verjetni razlagi pa je Gulnara že dve leti v hišnem priporu v svoji vili v središču prestolnice Taškent.  

Princeska, ki je imela v svojih rokah milijarde in oblast

Gulnara Karimova je bila nekdaj najbogatejša in najvplivnejša ženska v Uzbekistanu, državi, bogati z nafto. Pod palcem je imela milijarde, družila se je s svetovnimi zvezdami, snemala pop pesmi, oblikovala nakit, imela v lasti več podjetij, nadzorovala je telekomunikacijski trg, zdravstvo in medije v Uzbekistanu.

Veljala je za uzbekistansko princesko, sama se je označevala za eksotično uzbekistansko lepotico. Toda po drugi strani je bila med običajnimi Uzbekistanci nepriljubljena. Viri, ki jih je objavil Wikileaks, pravijo, da je bila lačna oblasti in je odstranila vse, ki so ji stali na poti. 

"Sem eksotična uzbekistanska lepotica," se je pred leti opisala Karimova. | Foto: Getty Images "Sem eksotična uzbekistanska lepotica," se je pred leti opisala Karimova. Foto: Getty Images

Lepa in smrtonosna zlobnica

Veljala je za roparsko baronico, ki je s pomočjo očeta uničevala druge poslovneže. Kot piše britanski časnik Daily Mail, je nekdanji britanski veleposlanik v Taškentu Craig Murray Karimovo, ki ima črni pas iz borilnih veščin in tekoče govori štiri jezike, opisal kot lepo, a smrtonosno zlobnico iz kakšnega filma o Jamesu Bondu

Njena pot navzdol se je začela leta 2014, potem ko je javno kritizirala boj za oblast znotraj svoje družine. Rustam Inojatev, šef uzbekistanske obveščevalne službe, je njenemu očetu pokazal njen dosje, v katerem so bili njene polgole fotografije in dokazi o njenih finančnih nečednostih.

Klofute, mučenje in psihološki pritiski

Islam Karimov naj bi v besu v Inojateva vrgel pepelnik, svoji hčerki pa prisolil klofuto. Gulnara naj bi bila odtlej v hišnem priporu. Nekemu novinarji BBC naj bi Karimova sporočila, da jo pretepajo in da nad njo izvajajo psihološki pritisk, da je stalno pod nadzorom kamer in obkrožena z oboroženimi možmi. 

Karimova se je rada družila s svetovnimi zvezdniki, kot sta ameriška igralka Sharon Stone in britanski glasbenik Elton John. | Foto: Getty Images Karimova se je rada družila s svetovnimi zvezdniki, kot sta ameriška igralka Sharon Stone in britanski glasbenik Elton John. Foto: Getty Images

Njenega partnerja, uzbekistanskega pop zvezdnika, naj bi pretepli. Pozneje so ga zaprli za deset let zaradi utaje davkov in kraje premoženja. Tudi na Karimovo so se zgrnile obtožbe o korupciji. Sama trdi, da so obtožbe proti njej izmišljene in politično motivirane.

Več kot milijarda evrov na tujih računih

Toda proti Karimovi od leta 2015 izvajajo preiskave tudi v Švici in ZDA, kamor naj bi prenesla denar, ki ga je dobila kot podkupnino. Skandinavske in ruske telekomunikacijske družbe naj bi za vstop na uzbekistanski trg Karimovi plačale več kot milijardo evrov. 

Septembra letos je njen oče, znan tudi kot tiran iz Taškenta, umrl, star 78 let, zaradi posledic možganske kapi. Nekaj časa je bilo veliko nasprotujočih si izjav o tem, ali je živ ali mrtev. V Uzbekistanu je tako krožila šala, da so njegovi zdravniki preveč prestrašeni, da bi mu rekli, da je umrl.

Islam Karimov, znan tudi kot tiran iz Taškenta, je Uzbekistanu vladal kot predsednik od njegove osamosvojitve leta 1991. Pred osamosvojitvijo je leta 1990 postal prvi mož komunistične partije v Uzbekistanu, takrat socialistični republiki v okviru Sovjetske zveze. Karimov, ki je vodil nacionalistično in protiislamistično politiko, je vladal s trdo roko, nasprotniku mu celo očitajo, da je kuhal svoje politične nasprotnike. | Foto: Reuters Islam Karimov, znan tudi kot tiran iz Taškenta, je Uzbekistanu vladal kot predsednik od njegove osamosvojitve leta 1991. Pred osamosvojitvijo je leta 1990 postal prvi mož komunistične partije v Uzbekistanu, takrat socialistični republiki v okviru Sovjetske zveze. Karimov, ki je vodil nacionalistično in protiislamistično politiko, je vladal s trdo roko, nasprotniku mu celo očitajo, da je kuhal svoje politične nasprotnike. Foto: Reuters

Njen sin oblast roti, naj pove, česa jo obtožujejo

Gulnare in njene hčerke Iman ni bilo na Islamovem pogrebu. Sta se pa od mrtvega predsednika poslovili njena mati Tatjana Karimova in njena mlajša sestra Lola Karimova-Tiljajeva. Premoženje, ki ga je zapustil nekdanji prvi mož Uzbekistana, si bo verjetno med seboj porazdelila uzbekistanska politična elita.

Poleg hčerke ima Karimova še sina, Islama Karimova mlajšega. Ta je odvetnik in živi v Londonu. V intervjuju za BBC je Karimov mlajši zanikal govorice, da je njegova mama mrtva ali zaprta v psihiatrični bolnišnici. Kot trdi, je zaprta v svoji hiši, lahko pa se giba le v dveh ali treh sobah ter je izolirana od drugih ljudi. Uzbekistanske oblastnike njen sin še poziva, naj povedo, česa jo obtožujejo.

Pod umetniškim imenom Googoosha se je Gulnara poskušala tudi kot pevka:

Ne spreglejte