Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2012,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA Izrael Obama

Torek, 16. 10. 2012, 11.36

8 let

Ameriško-izraelska vojaška vaja pošilja jasen znak Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZDA in Izrael bodo v tem mesecu izvedli skupno vojaško vajo, s katero bodo Iranu sporočili, da bodo države še naprej poskušale Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja.

ZDA in Izrael so napovedali svojo prvo obrambno vajo, ki naj bi jo izvedli do konca tega meseca, s tem pa poslali jasno sporočilo o solidarnosti med državami tako Iranu kot tudi ameriškim volivcem tik pred novembrskimi volitvami. V tri tedne trajajoči obrambni vaji Austere Challenge bosta sodelovali še Velika Britanija in Nemčija.

Tiskovna predstavnica Pentagona Wendy Snyder je potrdila, da bo v vaji sodelovalo približno 3500 članov ameriškega osebja in tisoč pripadnikov izraelske vojske. "Vaja bo vključevala tudi elemente protiraketne obrambe, hkrati pa tudi enote za pomoč pri boju," je še povedala. "Vsaka možnost za skupno urjenje bo še izboljšala naše vojaške zmogljivosti. Austere Challenge 2012 je še mejnik našega strateškega sodelovanja," je prepričan Andrew Shapiro, asistent državnega sekretarja za politično-vojaške zadeve.

Podrobnejših informacij niso želeli razkriti Snyderjeva pa pred začetkom vaje ni želela razkriti podrobnejših informacij o njej, povedala pa je, da bo sodelovalo enako število vojakov kot v kakšni drugi obrambni vaji. "Amerika ima veliko takšnih vaj s svojimi zavezniki povsod po svetu," je še povedala.

Skupna vaja pa je očitno načrtovana zato, da državi dokažeta, da bosta še vedno sodelovali, kljub nasprotujočim mnenjem obeh držav glede iranskega jedrskega programa za bogatenje urana, je prepričan Kenneth Katzman.

Že dolgo časa je namreč znano, da se administracija predsednika Baracka Obame ne strinja z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem glede iranskega napredka pri proizvajanju jedrskega orožja in o morebitnem vojaškem napadu, ki bi zaustavil iranske oblasti pri nadaljevanju razvijanja jedrskega programa. Pri tem pa je Iran že nekajkrat poudaril, da bo na napad Izraela odgovoril z napadom nanj.

Iran nadaljuje z izboljšavami svojega raketnega sistema Medtem ko je Netanjahu od mednarodne skupnosti zahteval, da Iranu postavijo "rdečo črto", pa mu je Obama zatrdil, da se ZDA zavzemajo za izraelsko varnost, oba pa se sicer strinjata glede tega, da morata Iranu preprečiti, da bi imel jedrsko orožje.

Iran pa že nadaljuje z izboljšavami raket s kratkim in dolgih dosegom, hkrati pa razvija orožje za napad na plovila, še poroča Pentagon. "Iran je povečal smrtonosnost in učinkovitost svojega obstoječega raketnega sistema, kar je veliko bolj nevarno kot bojne glave," je v poročilu zapisal ameriški minister za obrambo Leon Panetta. V nasprotju z Bushevo administracijo pa je Obamova administracija zavzela drugačen pristop, ki predvideva skrbno nadzorovanje iranskih dejavnosti s pomočjo obrambnih plovil, zemeljskih radarjev in namestitve standardnih raketnih prestreznikov.

Ne spreglejte