SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški senatorji si prizadevajo zaščititi posebnega tožilca Muellerja

0,26

termometer

Robert Mueller
Foto: Reuters

Ameriški senatorji tako iz vrst demokratov kot republikancev pripravljajo zakonodajo za zaščito posebnega tožilca Roberta Muellerja pred predsednikom Donaldom Trumpom, ki naj bi ga želel odpustiti. V Beli hiši so v sredo priznali, da so zaprosili za pravno mnenje, ali to lahko stori.

Mnenja glede te možnosti so deljena. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je zatrdila, da Donald Trump Roberta Muellerja lahko odpusti, večji del pravnikov pa meni, da lahko to stori le namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein.

Da se to ne bi zgodilo, pa si prizadevajo senatorji obeh glavnih strank, ki so v sredo pripravili predlog zakona o zaščiti Muellerja pred Trumpom.

Demokrata Cory Booker iz New Jerseyja in Chris Coons iz Delawara ter republikanca Lindsey Graham iz Južne Karoline in Thom Tillis iz Severne Karoline predlagajo, da se po morebitni odpustitvi v desetih dneh izvede sodni pregled.

Če ta ugotovi, da je bil Mueller neupravičeno odpuščen, bi se tožilec vrnil na položaj. Po predlogu zakona bi lahko Muellerja odpustil le visoki uradnik pravosodnega ministrstva, kar Trump ni. Odpustitev bi morala biti pisno utemeljena.

Gibanje za zaščito spodbudil Trump sam

Gibanje za zaščito Muellerja se je začelo po tem, ko se je Trump jezno odzval zaradi preiskave pisarne in hotelske sobe odvetnika Michaela Cohena, znanega po tem, da je pornografski zvezdnici plačal za molk o razmerju s Trumpom. Trump je preiskavo s sodnim nalogom označil za vlom in pisal o popolnem lovu na čarovnice.Muellerjeva preiskava zadeva rusko vpletanje v ameriške volitve na Trumpovi strani, morebitno sodelovanje Trumpove predsedniške kampanje z Rusi in zaradi vseh predsednikovih potez tudi Trumpovo oviranje pravosodja.

James Comey na javnem zaslišanju pred odborom ameriškega senata za obveščevalne zadeve. James Comey na javnem zaslišanju pred odborom ameriškega senata za obveščevalne zadeve. Foto: Reuters

Comey bo spet razbesenel Trumpa

Podobno kot že Muellerja je Trump maja lani odpustil nekdanjega direktorja ameriške zvezne policije FBI Jamesa Comeyja. Ta je v intervjuju za televizijo ABC, ki bo objavljen v nedeljo, predsednika ZDA primerjal z mafijskimi šefi.Tisti, ki so bili prisotni med snemanjem intervjuja, pravijo, da bo Comey v nedeljo z marsičem presenetil in šokiral ameriško javnost ter spet razbesnel Trumpa, ki ga je odpustil, ker ni hotel zapreti preiskave ruskega vpletanja v volitve leta 2016.

Comey je napisal tudi knjigo, ki bo izšla prihodnji torek, kar pomeni, da bo v prihodnjem tednu pogost gost ameriških televizij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin