Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2017,
7.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Donald Trump ZDA FBI ameriške volitve James Comey Mike Flynn

Sreda, 17. 5. 2017, 7.24

6 let, 6 mesecev

Iz zapiskov odpuščenega direktorja FBI: Trump prosil za končanje preiskave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je Jamesa Comeyja, zdaj nekdanjega direktorja FBI, prosil, naj konča preiskavo o nekdanjem svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu v povezavi z ruskim vpletanjem v volitve, izhaja iz zapiskov odpuščenega direktorja.

Novico je najprej objavil New York Times, kasneje so jo prek svojih virov potrdili tudi drugi mediji, med drugim televizija NBC in tiskovna agencija AP.

Po poročanju medijev je Trump februarja na sestanku s svetovalci vse prosil, naj zapustijo sobo in ga pustijo samega s Comeyja. Za zaprtimi vrati mu je dejal, da je general Flynn dober človek, in izrazil upanje, da Comey lahko odstopi od preiskave, izhaja iz Comeyjevih zapiskov. Comey mu je odgovoril, da se strinja s tem, da je Flynn dober človek, ni pa obljubil, da bo prekinil preiskavo.

Glede na poročanje ameriških medijev, ki se sklicujejo na različne vire blizu nekdanjemu direktorju FBI, je takšnih zapiskov še veliko več. 

V Beli hiši so potrdili navedbe o sestanku Trumpa in Comeyja ter to, da je Tump takrat večkrat ponovil, da je Flynn dober človek. Odločno so zanikali, da bi predsednik prosil za končanje preiskave. 

V zvezi s tem je Trump včeraj tvitnil, da je že od začetka svoje administracije Comeyja in druge spodbujal k preiskavi, da bi našli ljudi, odgovorne za uhajanje informacij obveščevalne službe.

Ker je lagal o svojih stikih z Rusi, je Flynn odstopil s položaja predsednikovega svetovalca. Prejšnji teden je Trump odpustil tudi Comeyja, uradno zaradi odnosa do Hillary Clinton, demokrati pa so prepričani, da je bila glavni razlog preiskava o morebitnem ruskem vpletanju v volitve.

Trump prepričan, da se mu godi zgodovinska krivica

Ameriški predsednik Trump je danes v govoru diplomantom akademije obalne straže v New Londonu v zvezni državi Connecticut povedal, da še nobenega predsednika v zgodovini ZDA niso tako nepošteno obravnavali kot njega. Predvsem bi naj to veljalo za medije.

Trump je navdušenim diplomantom, ki so mu po izjavi glasno zaploskali, svetoval, naj sledijo njegovemu primeru in se nikoli ne vdajo ampak "borijo, borijo, borijo". Trump je prepričan, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha in da se bo na koncu vse dobro izteklo.

Trump, ki je medije označil za sovražnike ameriškega ljudstva, se trenutno ogorčeno bori proti nepooblaščenemu uhajanju informacij v javnost. Ne razume, zakaj mediji še naprej poročajo o vpletanju Rusije v ameriške volitve in preiskavi morebitnih zvez njegove kampanje z Rusi.

Ne spreglejte