Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2017,
6.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Donald Trump ZDA Bela hiša

Torek, 14. 2. 2017, 6.59

7 let, 2 meseca

Odstopil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Michael Flynn | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi spornih pogovorov z Rusijo je odstopil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Michael Flynn. V Kremlju zadeve ne komentirajo, ker da je to stvar notranje ameriške politike.

V odstopni izjavi je Flynn priznal, da je še pred inavguracijo Trumpa "bodočega podpredsednika ZDA in druge seznanil z nepopolnimi informacijami glede svojih telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom". Na položaj je Trump začasno imenoval upokojenega generala Josepha Kellogga, so sporočili iz Bele hiše.

Glavni kandidat za Flynnovega naslednika je David Petraeus, upokojeni vojaški poveljnik in nekdanji direktor obveščevalne službe Cia. Poleg Petraeusa se kot morebitna kandidata omenjata še začasni Flynnov naslednik Kellogg in Bob Harward, pripadnik ameriške mornarice.

Je Rusiji obljubil konec sankcij?

Flynn je sprva zanikal, da bi z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani govorila tudi o ameriških sankcijah proti Rusiji. To je zagotovil tudi podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu, ki je to ponovil, ko je upokojenega generala javno zagovarjal na televiziji.

Nato je Flynn povedal, da se je morda celo res pogovarjal o sankcijah, ampak se tega ne spomni. Če je res Rusiji obljubil konec sankcij ali se o tem le pogajal, je prekršil zakon iz daljnega leta 1799, ki navadnim državljanom prepoveduje pogajanja s tujo silo v sporu z ZDA.

Predsednik ni vedel, o čem ga sprašujejo

Trump je v petek novinarjem zatrdil, da ne ve, o čem ga sprašujejo, in da bo zadevo preveril. Njegov svetovalec Stephen Miller je v nedeljo, medtem ko je na različnih televizijah zagovarjal Trumpove politike in odločitve, glede Flynna dejal, da ne more v Trumpovem imenu povedati, ali mu predsednik še zaupa ali ne.

Ameriški mediji so sicer poročali, da je ameriško pravosodno ministrstvo opozorilo Belo hišo na Flynnove stike in na to, da bi bil lahko ranljiv za rusko izsiljevanje. Visoki demokratski predstavniki so pozivali k odstavitvi Flynna.

V Rusiji odstopa Trumpovega svetovalca ne komentirajo, saj je, kot pravijo v Kremlju, to notranja zadeva ZDA, poročajo tuji mediji. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je tudi odgovoril na vprašanje glede morebitnega srečanja Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina: "Zaenkrat je nemogoče, da bi odgovoril na vaše vprašanje. Ne pozabimo, da Trumpova ekipa še ni sestavljena... Še vedno ni znano, kdaj in kje bo morebitno srečanje. Dogovora o tem še ni."

Državne finance prevzel investicijski bančnik in hollywoodski financer

Senat ameriškega kongresa je včeraj nekdanjega bančnika z Wall Streeta Stevena Mnuchina potrdil za novega finančnega ministra, ki je takoj tudi zaprisegel. Trump je nekdanjega bankirja pri Goldman Sachsu označil za "finančno legendo s številnimi rekordnimi uspehi".

Investicijski bančnik in hollywoodski financer je prevzel nadzor nad agencijami ZDA, ki urejajo davke, bančne regulacije, državni dolg ter politike za boj proti korupciji in financiranju terorizma.

Senat je v ponedeljek tudi potrdil Davida Shulkina za novega ministra za veteranske zadeve.

Zvezni sodnik v Seattlu James Robart, ki je 3. februarja začasno razveljavil izvršni ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priseljencih in beguncih, je včeraj zavrnil zahtevo Trumpovih odvetnikov po zamrznitvi sodnega postopka. Sodnik je bil nad potezo odvetnikov presenečen, saj je predsednik že določil srečanje na sodišču. Washingtonski državni tožilec Bob Ferguson pa je bil vesel, da je sodnik Robart zavrnil zahtevo Trumpove administracije za zamrznitev postopka in dodal: "Se vidimo na sodišču."
Ne spreglejte