Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
6.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

Donald Trump FBI ZDA

Sreda, 10. 5. 2017, 6.22

6 let, 7 mesecev

Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

James Comey | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj s položaja odstavil direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja, ki je bil pristojen za preiskavo morebitnega ruskega vmešavanja v ameriške volitve.

"FBI je ena najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma," je Bela hiša sporočila, še preden so informacije o tem ušle v medije.

Pismo, v katerem ga je predsednik obvestil o njegovi odstavitvi, je Comeyu, tik preden je odletel na poslovno pot v Kalifornijo, izročil vodja operacij Ovalne pisarne Keith Schiller. | Foto: Reuters Pismo, v katerem ga je predsednik obvestil o njegovi odstavitvi, je Comeyu, tik preden je odletel na poslovno pot v Kalifornijo, izročil vodja operacij Ovalne pisarne Keith Schiller. Foto: Reuters

Republikanca Jamesa Comeyja je na položaj z desetletnim mandatom leta 2013 imenoval predsednik Barack Obama zato, ker je imel sloves nepristranskega "policaja".

Odločitev je Trump sprejel na priporočilo pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina

Uradni razlog za odstavitev je, da je izgubil zaupanje. Neuradno namigujejo, da je Trump umaknil človeka, ki vodi preiskavo proti njemu.

Comey je namreč pred kratkim v kongresu javno povedal, da FBI preiskuje morebitne povezave med Rusijo in Trumpovo kampanjo in da bo preiskavo vodil do konca, ne glede na to, kakšna bo. Demokrati ob tem že obujajo spomin na afero Watergate in Richarda Nixona, ki je odpustil posebnega tožilca. Zahtevajo, da Comey takoj pride na zaslišanje v kongres.

Demokrati Comeyja pred tem pozvali k odstopu

Trumpova poteza je na ameriških tleh odjeknila kot bomba in sprožila zaskrbljenost nekaterih republikancev ter ogorčene kritike demokratov. Pred odločitvijo je sicer Trump sklical nekaj senatorjev.

Vodja senatnih demokratov Charles Schummer mu je dejal, da dela hudo napako. V zvezi z njegovo izjavo je Trump kasneje tvitnil, da ga takšno mnenje čudi, ker je Schummer sam še pred kratkim dejal, da Comeyju ne zaupa več.

Demokrati so le nekaj ur pred tem sami pozivali Comeyja k odstopu, ker so izgubili vero vanj zaradi načina vodenja preiskave Hillary Clinton in izjav. Na dan je namreč prišlo, da je javnost zavajal glede nekaterih podrobnosti okoli preiskave elektronske pošte Clintonove.

Schummer je kmalu za novico o Comeyjevi odstavitvi zahteval takojšnje imenovanje posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve, ker bo drugače javnost upravičeno sumila, da je presenetljiva odstranitev Comeyja s položaja poskus prikrivanja resnice.

Ne spreglejte