Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2024,
11.46

Osveženo pred

2 uri, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Natisni članek

Hezbolah Libanon Hutiji Jemen Izrael

Nedelja, 15. 9. 2024, 11.46

2 uri, 33 minut

Alarm v Izraelu: državo zadela raketa iz Jemna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47
Izrael Napad, Gaza, Hamas, Palestina | Izraelska vojska je zatrdila, da je bila raketa izstreljena iz Jemna. Izstrelili so jo tamkajšnji hutijevski uporniki, ki so kasneje prevzeli odgovornost za napad. Fotografija je simbolična.  | Foto Guliverimage

Izraelska vojska je zatrdila, da je bila raketa izstreljena iz Jemna. Izstrelili so jo tamkajšnji hutijevski uporniki, ki so kasneje prevzeli odgovornost za napad. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Iz Jemna je bila proti Izraelu danes izstreljena raketa, ki je v osrednjem delu države sprožila opozorilne sirene, a je zadela nenaseljeno območje in ni povzročila smrtnih žrtev ali škode, je danes sporočila izraelska vojska. Raketo so izstrelili jemenski hutijevski uporniki, ki so prevzeli odgovornost za napad.

Izraelska vojska je danes sporočila, da so "identificirali raketo zemlja-zemlja, ki je prečkala osrednji Izrael z vzhoda." Raketa je padla na nenaseljeno območje jugovzhodno od Tel Aviva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gaza
Novice V izraelskem napadu na Gazo umrla enajstčlanska družina

Hutiji prevzeli odgovornost

Vojska je kasneje zatrdila še, da je bila raketa izstreljena iz Jemna. Izstrelili so jo tamkajšnji hutijevski uporniki, ki so kasneje prevzeli odgovornost za napad.

"Z balistično raketo, ki ji je uspelo doseči cilj, smo napadli vojaški položaj izraelskega sovražnika na območju Jafe", je po poročanju AFP sporočil tiskovni predstavnik hutijevcev Jahja Sari in dodal, da "sovražnikova obramba rakete ni uspela prestreči".

Hutijevci od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju v podporo Palestini ob ostrem nasprotovanju izraelski ofenzivi v Gazi. | Foto: Reuters Hutijevci od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju v podporo Palestini ob ostrem nasprotovanju izraelski ofenzivi v Gazi. Foto: Reuters

Izrael in Libanon nadaljujeta medsebojno obstreljevanje

Obstreljevanje se medtem nadaljuje tudi ob meji med Izraelom in Libanonom, kjer je bilo po navedbah izraelske vojske proti Golanski planoti in izraelskemu ozemlju davi izstreljenih kakih 40 izstrelkov. Izraelske sile ob tem niso potrdile, ali je šlo za izstrelke libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah, ki pa je kasneje prevzelo odgovornost za napad.

Fürstenwalde al-Salam
Novice V Brandenburgu zaradi povezav s Hamasom prepovedali islamsko združenje

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona sicer skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Več deset tisoč tamkajšnjih prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

Izraelci spet protestirali

V Izraelu so medtem v soboto znova potekali protesti, še navaja AFP. Na tisoče ljudi se je podalo na ulice Tel Aviva in drugih večjih mest v državi, da bi povečali pritisk na vlado pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja, da doseže dogovor o izpustitvi talcev iz Gaze.

Ne spreglejte