Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
14.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Booking.com Airbnb Palestina Izrael

Sreda, 30. 1. 2019, 14.22

5 let, 2 meseca

AI: Airbnb in Booking.com kujeta dobičke iz vojnih zločinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Judovske naselbine na Zahodnem bregu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI) je spletne turistične gigante Airbnb, Booking.com, Expedia in TripAdvisor obtožila, da spodbujajo širitev spornih judovskih naselbin ter s poslovanjem z Izraelci na okupiranem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu kujejo dobiček iz vojnih zločinov.

Predstavniki AI v poročilu z naslovom Destinacija: Okupacija opozarjajo, da našteta četverica podjetij nadaljuje z delovanjem v judovskih naselbinah, čeprav izraelsko naseljevanje na okupiranih palestinskih ozemljih krši mednarodno humanitarno pravo in predstavlja vojni zločin. S tem prej omenjena podjetja po trditvah Al kujejo dobiček iz nezakonitih razmer.

Novice Izraelska vojska napada "iranske tarče" v Siriji. Najmanj 11 mrtvih. #video

Pod plazom kritik tudi Airbnb

Airbnb je novembra lani sicer sporočil, da bo s svojih seznamov prenočitev umaknil judovske naselbine na Zahodnem bregu. Izrael je to odločitev obsodil, center Simona Wiesenthala pa jo je konec leta uvrstil na vrh najhujših antisemitskih incidentov. Skupina ameriških državljanov je proti podjetju vložila tudi tožbo zaradi diskriminacije.

Borci za pravice Palestincev so na drugi strani pozdravili odločitev Airbnb, Al pa je podjetje danes kritiziral, ker se njegova odločitev ne nanaša tudi na Vzhodni Jeruzalem. Izraelski minister za javno varnost Gilad Erdan je po objavi današnjega poročila zagrozil, da bodo zaradi antisemitskih pozivov v Izraelu prepovedali AI.

"Ministrstvu za strateške zadeve sem naročil, naj preuči morebitno prepoved vstopa članom Amnestyja v Izrael," je dejal Erdan. "Pred nekaj tedni sem na finančnem ministrstvu tudi zaprosil, naj ukinejo davčne olajšave za AI," je še dodal izraelski minister.

Jeruzalem
Novice Avstralija priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela

Na okupiranem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu živi 600 tisoč Izraelcev

Izrael je v šestdnevni vojni leta 1967 zasedel Zahodni breg, območje Gaze in Vzhodni Jeruzalem. Na okupiranem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu danes živi več kot 600 tisoč Izraelcev. Palestinci si na omenjenih okupiranih ozemljih želijo ustanoviti svojo državo z Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico. Medtem si Izrael za svojo prestolnico lasti celotni Jeruzalem.

Ne spreglejte