Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2022,
8.52

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Natisni članek

ZDA sodišče arhivi Bela hiša dokument Donald Trump

Petek, 14. 10. 2022, 8.52

1 leto, 6 mesecev

Afera tajni dokumenti: Trumpovo pritožbo zavrnili brez komentarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Donald Trump | Trump ne bi smel iz Bele hiše odnesti ničesar, ampak bi moral vse dokumente predati v nacionalne arhive. Glede na poročanje ameriških medijev jih je vseeno odnesel, da bi kasneje barantal za dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v predsedniške volitve 2016. | Foto Reuters

Trump ne bi smel iz Bele hiše odnesti ničesar, ampak bi moral vse dokumente predati v nacionalne arhive. Glede na poročanje ameriških medijev jih je vseeno odnesel, da bi kasneje barantal za dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v predsedniške volitve 2016.

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče ZDA je v četrtek brez komentarja zavrnilo pritožbo Donalda Trumpa na odločitev zveznega prizivnega sodišča v preiskavi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel s seboj iz Bele hiše na Florido. Nekdanji predsednik ZDA se medtem spoprijema tudi s tožbo zaradi poslovnih prevar.

Novice Trump skrival dokument o jedrski zmogljivosti ene od držav. "To je lov na čarovnice." #video
Prizivno sodišče v Atlanti je sklenilo, da je pravosodno ministrstvo ZDA upravičeno do preiskave tajnih dokumentov, ki so jih agenti FBI avgusta zasegli med preiskavo Trumpovega posestva Mar-a-Lago.

Zvezna sodnica na Floridi, ki jo je imenoval Trump, je skupaj z njegovimi odvetniki želela dokumente ohraniti pri posebnem pravnem strokovnjaku, ki ga je imenovala za pregled zaplenjenih dokumentov, piše STA.

Prizivno sodišče je sklenilo, da mora pravosodno ministrstvo dokumente obdržati za nadaljevanje kazenske preiskave o odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše in njihovem neustreznem hranjenju, pa tudi nezakonitem skrivanju vladnih dokumentov. | Foto: Reuters Prizivno sodišče je sklenilo, da mora pravosodno ministrstvo dokumente obdržati za nadaljevanje kazenske preiskave o odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše in njihovem neustreznem hranjenju, pa tudi nezakonitem skrivanju vladnih dokumentov. Foto: Reuters

Po odločitvi prizivnega sodišča so se Trumpovi odvetniki pritožili na vrhovno sodišče s predlogom, da se tajni dokumenti predajo nazaj posebnemu pravnemu strokovnjaku, pravosodnemu ministrstvu pa se onemogoči dostop, dokler strokovnjak ne dokonča svojega dela.

Toda vrhovno sodišče, kjer imajo konservativci sicer večino šest proti tri, je brez komentarja zavrnilo pritožbo.

Donald Trump, zaseženi dokumenti
Novice Trump naj bi tajne dokumente iz Bele hiše odnesel v želji po barantanju

Trumpovega pomočnika posnele kamere 

Glede preiskave odtujenih dokumentov se je v četrtek izvedelo tudi, da je nekdanji Trumpov uslužbenec iz Bele hiše Walt Nauta, ki je zdaj uslužbenec v Mar-a-Lagu, prelagal škatle z dokumenti v Trumpove zasebne prostore, potem ko je pravosodno ministrstvo že zahtevalo njihovo vrnitev.

Pri tem so ga posnele kamere, svoje dejanje pa je že priznal agentom FBI, poročajo ameriški mediji, med njimi Washington Post.

To naj bi delal po Trumpovem naročilu, zato zdaj bivšemu predsedniku grozi še obtožnica zaradi oviranja preiskave. To prelaganje škatel z dokumenti naj bi bilo tudi ena od podlag za potrditev naloga za preiskavo Trumpove posesti v Mar-a-Lagu 8. avgusta.

Proti Trumpu še civilna preiskava zaradi poslovnih prevar 

Proti nekdanjemu predsedniku in njegovemu podjetju med drugim poteka tudi civilna preiskava newyorške pravosodne ministrice Letitie James zaradi poslovnih prevar. Jamesova je 21. septembra vložila tožbo, v kateri zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine.

Jamesova je sodnika zaprosila, naj Trumpu prepove laganje in zavajanje v finančnih izjavah, s katerimi želi dobiti posojila. To domnevno zavajanje posojilodajalcev in upnikov je tudi podlaga za tožbo. Ob tem trdi, da želi Trump skriti svoje premoženje in se izogniti plačilu odškodnine.

Trump medtem tako preiskavo zveznega pravosodnega ministrstva kot tudi preiskavo newyorške pravosodne ministrice pogosto v sočnem jeziku označuje za "politični pregon", ki ga izvajajo demokrati.

Donald Trump
Novice Trump poskuša onemogočiti preiskavo
Trumpovo posestvo
Novice Preiskava Trumpovega posestva: našli 25 strogo zaupnih dokumentov
Ne spreglejte