Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2018,
8.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

2

Natisni članek

Evropska unija Velika Britanija brexit

Četrtek, 15. 11. 2018, 8.57

5 let, 5 mesecev

Zaradi brexita odstopila dva ministra, vrednost funta pada

Se britanski premierki Mayevi trese stolček?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

2

Dominic Raab | Britanski minister za brexit Dominic Raab se je poslovil od položaja. | Foto Reuters

Britanski minister za brexit Dominic Raab se je poslovil od položaja.

Foto: Reuters

Britanski minister za brexit Dominic Raab je danes odstopil, ker mu, kot je sporočil prek Twitterja, vest ne dopušča, da bi podpiral osnutek dogovora o brexitu z EU. Za njim se je s funkcije poslovila tudi ministrica za delo. Konservativni poslanec Jacob Rees-Mogg in vodja poslancev, ki zagovarjajo brexit, pa je pozval k glasovanju o nezaupnici premierki Theresi May zaradi dogovora.

Čeprav je britanska premierka Theresa May v sredo sporočila, da ima podporo ministrov pri osnutku dogovora, naj bi mu več ministrov nasprotovalo. Danes je najprej odstopil minister za brexit, tik za njim pa tudi ministrica za delo Esther McVey. "Dogovor, ki sta ga predstavili vladi, ne spoštuje rezultata referenduma," je zapisala v odstopni izjavi Mayevi. Menila je še, da se je London v osnutku dogovora podredil Bruslju in da to ogroža integriteto Velike Britanije.

Pred Raabom je svoj odstop napovedal že britanski državni sekretar na ministrstvu za Severno Irsko Shailesh Vara, ki prav tako nasprotuje sklenjenemu osnutku dogovora o brexitu.

Ob odstopu ministrov je vrednost funta v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla za dve centa na nekaj manj kot 1,28 dolarja. Tudi v primerjavi z evrom je vrednost funta upadla za dva centa na 1,13 evra, poroča Sky news.
a
Novice Britanka v Sloveniji si zaradi brexita že ureja slovensko državljanstvo

Kdo bo odstopil naslednji?

Britanski mediji ugibajo, da bo v prihodnjih dneh s svojih položajev odstopilo še več višjih politikov, med njimi domnevno minister za trgovino Liam Fox in ministrica za razvojno pomoč Penny Mordaunt.

Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vidnejši konservativec poziva k glasovanju o nezaupnici Mayevi

Konservativni poslanec Jacob Rees-Mogg in vodja poslancev, ki zagovarjajo brexit, pa je pozval k glasovanju o nezaupnici premierki. Poslanci morajo za glasovanje zaupnici zbrati najmanj 48 pisem, kar pa jim zaenkrat še ni uspelo. 

Rees-Mogg, ki vodi Evropsko raziskovalno skupino (ERG), je komiteju konservativcev 1922, ki med drugim odločajo o glasovanju o nezaupnici, že posredoval svoje pismo, k tem pa je pozval tudi druge. Kot je zapisal, se je dogovor Mayeve o brexitu izkazal za slabšega od pričakovanega in ni v skladu z obljubami, ki jih je premierka dala državi.

brexit
Novice Velika Britanija in EU dosegli dogovor o brexitu na tehnični ravni

Rees-Mogg je pred novinarji sicer zatrdil, da to ni državni prevrat, ampak po legalnih poteh išče načine, kako bi odstranil premierko. Ob tem je zanikal, da si sam želi postati premier, kot primerne predsednike vlade pa je med drugim navedel nekdanja ministra Borisa Johnsona in Davida Davisa.

Njegov predhodnik odstopil zaradi istega razloga

Raab je na položaju ministra za brexit julija nasledil Davida Davisa, ki je takrat prav tako odstopil zaradi nasprotovanja načrtom Mayeve glede odhoda Velike Britanije iz Unije.

Britanska vlada je v sredo podprla osnutek dogovora o brexitu, nato pa sta EU in London tudi objavila osnutek ločitvenega sporazuma na 585 straneh in oris politične izjave o prihodnjih odnosih, ki bo priložena k sporazumu. Sporazum morata potrditi še Evropski parlament in Svet EU, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu.

Theresa May
Novice Juncker: V pogajanjih o brexitu dosežen odločilen napredek #video

V Evropski komisiji so v odzivu na odstop britanskega ministra za brexit Dominica Raaba in več drugih v britanski vladi poudarili, da je njihova pogajalska partnerica premierka Theresa May in da bodo še naprej sodelovali v dobri veri. O možnosti zavrnitve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu ali padca britanske vlade ne želijo ugibati.

Mayeva v parlamentu branila osnutek dogovora o brexitu

Britanska premierka Theresa May je danes v parlamentu branila osnutek dogovora z Evropsko unijo o brexitu. Priznala je, da pogajanja niso bila ugodna, da pa je dogovor najboljše, na kar je lahko Velika Britanija upala.

Dogovor je branila tudi na večerni novinarski konferenci. Prepričana je, da gre za najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo in da je smer prava za državo in državljane.

Tusk: Izredni vrh EU27 o brexitu 25. novembra
Izredni vrh o brexitu, na katerem naj bi voditelji 27 članic EU dorekli ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom, bo 25. novembra, je danes v Bruslju napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po srečanju z glavnim pogajalcem Unije o brexitu Michelom Barnierjem.

Osnutek sporazuma na 585 straneh, o katerem so se dogovorili pogajalci obeh strani, zdaj analizirajo članice Unije. Konec tedna se bodo sestali veleposlaniki članic Unije, v proces pa bodo vpleteni tudi ministri za evropske zadeve. Če se ne zgodi nič izjemnega, bo vrh, na katerem bodo dorekli sporazum, v nedeljo, 25. novembra, je pojasnil Tusk.

 

 

Ne spreglejte