Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
6.28

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

brexit Theresa May EU28

Sreda, 14. 11. 2018, 6.28

5 let, 5 mesecev

Juncker: V pogajanjih o brexitu dosežen odločilen napredek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Britanska vlada je podprla osnutek dogovora o brexitu, je po seji vlade v Londonu sporočila premierka Theresa May. EU in Združeno kraljestvo sta v pogajanjih o ločitvenem sporazumu dosegla "odločilen napredek", pa je ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. EU je tudi objavila osnutek celotnega izstopnega sporazuma, ki ima 585 strani.

Seja, na kateri je britanska vlada razpravljala o dogovoru z Brusljem o brexitu, se je močno zavlekla in trajala več kot pet ur, po njej pa je premierka namesto sprva načrtovane novinarske konference imela le kratko izjavo. "Skupna odločitev kabineta je, naj se vlada strinja z osnutkom dogovora," je dejala Mayeva in dodala, da je dogovor najboljše, kar so lahko izpogajali.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po Twitterju sporočil, da je v pismu članicam EU priporočil, naj potrdijo, da je dosežen "odločilen napredek". Ocena o "odločilnem napredku" je potrebna za sklic izrednega vrha o brexitu, ki naj bi zapečatil dogovor. Ob tem se omenja možnost, da bi izredni vrh o brexitu lahko imeli 25. novembra.

Sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Nacionalne ratifikacije v vseh članicah Unije niso potrebne. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto.

A vsi v vladi, kot poročajo britanski mediji, niso tako zadovoljni z dogovorom. Slišati je govorice o tem, da bi lahko nekateri ministri odstopili ali da bi se morala premierka soočiti z glasovanjem o nezaupnici. 

Blizu tistemu, za kar so glasovali Britanci na referendumu

Mayeva je podporo za dogovor danes iskala tudi v britanskem parlamentu. "Smo precej bližje temu, da bomo upoštevali tisto, za kar so glasovali Britanci na referendumu," je povedala premierka. "Znova bomo dobili nadzor nad svojimi mejami, zakoni in denarjem. Zapustili bomo skupno ribiško politiko in skupno kmetijsko politiko, obvarovali pa bomo delovna mesta, varnost in integriteto Velike Britanije," je odgovorila na kritike poslancev. 

Z varovalko bi se izognili trdi meji na irskem otoku

Premierka je povedala, da dogovor vključuje tudi t. i. varovalko, s katero se bodo izognili trdi meji na irskem otoku. To bo začasna rešitev, če se jim ne bo uspelo dogovoriti o prihodnjih odnosih. "Prihodnje odnose želimo uvesti konec decembra 2020," je pojasnila. Tedaj se bo izteklo predvideno prehodno obdobje.

Na referendumu leta 2016 je izstop Velike Britanija iz EU podprlo 52 odstotkov volivcev. | Foto: Reuters Na referendumu leta 2016 je izstop Velike Britanija iz EU podprlo 52 odstotkov volivcev. Foto: Reuters

Sporazum, ki pokriva vprašanja pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku ter prehodno obdobje, med drugim vključuje vzpostavitev enotnega carinskega območja med EU in Združenim kraljestvom, dokler ne bo dogovora o prihodnjih odnosih.

Po poročanju britanskih medijev sporazum predvideva začasno rešitev, s katero bi meja med Irsko in Veliko Britanijo ostala odprta, če London in Bruselj do konca leta 2020 ne bi dosegla novega trgovinskega dogovora. T. i. varovalka zdaj predvideva, da bo Velika Britanija začasno v celoti ostala del carinske unije tudi po izteku prehodnega obdobja. Vključuje tudi dodatna določila za Severno Irsko glede carin in regulacij.

Sturgeonova: Dogovor uničujoč za Škotsko

Nicola Sturgeon | Foto: Reuters Foto: Reuters Škotska premierka Nicola Sturgeon je izrazila nasprotovanje osnutku dogovora o brexitu. Povedala je, da bo dogovor Severni Irski omogočil "nepravično prednost", saj bo dejansko ostala del enotnega trga EU. Celinska Velika Britanija, vključno s Škotsko, pa jo bo morala zapustiti.

"To bo uničujoče za investicije in delovna mesta na Škotskem", saj bo morala Škotska tekmovati s Severno Irsko, je vodja Škotske nacionalistične stranke (SNP) povedala v videu, objavljenem na njenem Twitterju.

Sturgeonova je poudarila še, da lahko britanski parlament še vedno zavrne dogovor, kar bo odprlo pot za "boljše možnosti". Med drugim bi lahko celotna Velika Britanija ostala del enotnega trga.

Do Mayeve je bil med drugim kritičen poslanec iz vrst njenih konservativcev Peter Bone, ki zagovarja brexit. "Ne upoštevate brexita, za kakršnega so glasovali ljudje. Danes boste izgubili podporo številnih konservativnih poslancev in milijonov volivcev," je povedal.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je medtem dejal, da "je vlada porabila dve leti za pogajanja o dogovoru, ki je slab".

Skeptični so tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo vlado Mayeve in ji zagotavljajo večino. Severna Irska bo po besedah poslanca DUP Jeffreyja Donaldsona glede na to, kar o dogovoru poročajo mediji, "obravnavana zelo drugače kot preostali del Združenega kraljestva".

Dogovor, ki "spodkopava ekonomsko in ustavno celovitost Združenega kraljestva, je nesprejemljiv", pa je posvarila vodja DUP Arlene Foster.

brexit
Novice Velika Britanija in EU dosegli dogovor o brexitu na tehnični ravni

 

Ne spreglejte