Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Ponedeljek,
7. 10. 2024,
22.54

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

Spotkast Spotkast Klemen Boštjančič Robert Golob Erik Brecelj zdravstvena reforma Janez Šušteršič intervju Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 22.54

1 ura, 42 minut

Brecelj: Drli se bodo tisti, ki najmanj delajo

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Nimata težav s plavanjem proti toku. Navajena sta javnih debat, cenita argumente. V novi epizodi Spotkasta smo soočili kirurga Erika Breclja in ekonomista Janeza Šušteršiča. Osrednja tema pogovora so bile razmere v zdravstvu, tudi v luči predloga sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, ki naj bi javno zdravstvo jasno ločil od zasebnega. Med drugim poglejte, kako so Erika Breclja izsiljevali in ali si na čelu SDS res želi zamenjati Janeza Janšo. Zakaj je finančni minister Klemen Boštjančič na vsak način želel popiti kavo z Janezom Šušteršičem, ko je leta 2011 podpora njegovi takratni stranki, Državljanski listi, poletela v nebo?

Erik Brecelj zdravniškim organizacijam očita, da zaradi sprememb omenjenega zakona ustvarjajo predinfarktno stanje. Odgovoril nam je na vprašanje, ali ga mika politika, zakaj vztraja na mestu predsednika vladnega strateškega sveta za zdravstvo in ali bo skočil čez ramo predsednika vlade Roberta Goloba.

Postavljanje zidu in zaletavanje vanj

Borec proti korupciji, ki je pred 18 leti javnost šokiral s pismom o katastrofalnih razmerah na onkološkem inštitutu, nam je razkril, kako se ob prijavah korupcije nemočno zaletava v zid. Tako Brecelj kot Janez Šušteršič sta nam opisala, kako delujejo lobiji.

Janez Šušteršič je junija 2011, skupaj z Radom Pezdirjem, Žigo Turkom, Matejem Lahovnikom, Gregorjem Virantom in Markom Pavliho predstavil pobudo o predčasnih volitvah s sloganom "resetirajmo Slovenijo", zaradi česar se jih je prijel vzdevek "resetiranci". V kvoti Državljanske liste je postal finančni minister v drugi vladi Janeza Janše. Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj. | Foto: Jan Lukanović Janez Šušteršič je junija 2011, skupaj z Radom Pezdirjem, Žigo Turkom, Matejem Lahovnikom, Gregorjem Virantom in Markom Pavliho predstavil pobudo o predčasnih volitvah s sloganom "resetirajmo Slovenijo", zaradi česar se jih je prijel vzdevek "resetiranci". V kvoti Državljanske liste je postal finančni minister v drugi vladi Janeza Janše. Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj. Foto: Jan Lukanović

Nekdanji panker o mehkih pritiskih

Nekdanji finančni minister Šušteršič, ki je kot mladostnik igral v pank bendu Usmerjeni heroji, bil sodelavec Radia Študent in zmagal na republiškem tekmovanju v matematiki, je govoril o "mehkih metodah" pritiskov.

Vpijejo tisti, ki delajo najmanj

Je ključ do sprememb v zdravstvu nadzor nad Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki letno obrne skoraj pet milijard evrov? In zakaj bodo v primeru uvedbe finančnih stimulacij vpili tisti, ki delajo najmanj?

Lažna solidarnost

Brecelj in Šušteršič sta odgovorila še na vprašanje, ali so razmere v zdravstvu tudi posledica slovenske mentalitete, ki spodbuja lažno solidarnost. Kako je po drugi strani mogoče, da Zdravstveni dom Ajdovščina posluje tako dobro, da se na delo vračajo upokojeni zdravniki?

Erik Brecelj je pred 18 leti napisal pismo, ki je zatreslo temelje slovenskega zdravstva: "Ne moremo se navaditi na smrad, ki se širi iz javnih razpisov." Kirurg na Onkološkem inštitutu je danes tudi predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo. | Foto: Jan Lukanović Erik Brecelj je pred 18 leti napisal pismo, ki je zatreslo temelje slovenskega zdravstva: "Ne moremo se navaditi na smrad, ki se širi iz javnih razpisov." Kirurg na Onkološkem inštitutu je danes tudi predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo. Foto: Jan Lukanović

Brecelj je razkril šokantne podatke o nizkem vrednotenju dela vrhunskih kirurgov v javnem zdravstvu in opozoril na absurd, ko ZZZS anestezijo vrednoti manj kot samo operacijo. Šušteršič je s konkretnimi primeri ilustriral delovanje omenjenega zavoda, ki spominja na socialistično plansko gospodarstvo.

Žalostni prizori v Slovenski Bistrici

Gosta Spotkasta sta odgovorila tudi na vprašanje, kako sta videla nedavne žalostne prizore čakajočih pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica, ki so želeli priti do osebnega zdravnika, ter povedala, katera je bila njuna največja karierna napaka.

Faktor Anže Logar

Nismo se izognili niti aktualnim političnim dogodkom, na primer ambicijam nekdanjega predsedniškega kandidata Anžeta Logarja. Kakšno vlogo ima Šušteršič v Logarjevi Platformi sodelovanja in kaj poslancu SDS zameri Brecelj?

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket CastsAudibleAmazon Music ... Vidimo se tudi na Siol.net in na YouTubu. 
Erik Brecelj, Spotkast
Novice "Bil bi predsednik SDS, pa so mi rekli, da lažje postaneš papež"
Erik Brecelj
Novice Brecelj o novem zdravstvenem zakonu: "Tako več ne gre"
zdravstvo
Mnenja Janez Šušteršič: Še en žebelj v krsto zdravstvenega sistema
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Zaposleni v javnih zavodih ne bi smeli več delati na samoplačniškem trgu #video
Zdravniki
Novice Zdravniki opozorili na posledice predlagane novele zakona o zdravstveni dejavnosti #video
ZD Slovenska Bistrica
Novice Naval pred zdravstvenim domom: nova zdravnica odprla ambulanto #video
Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Res je, obstaja možnost, da z Logarjem sestaviva vlado
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Logar: Zaveze o lojalnosti SDS ne bom podpisal
Ne spreglejte