Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2024,
9.57

Osveženo pred

3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,24

Natisni članek

Natisni članek

Pacient Slovenska Bistrica zdravstveni dom

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 9.57

3 dni

Naval pred zdravstvenim domom: nova zdravnica odprla ambulanto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,24
ZD Slovenska Bistrica | Gneča pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica.  | Foto FB/ Slavko Hajsek

Gneča pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica.

Foto: FB/ Slavko Hajsek

V zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici je danes ambulanto odprla nova zdravnica družinske medicine Marija Osovnikar. Vpis pacientov je potekal od 7. ure dalje, pred zdravstvenim domom pa se je že navsezgodaj zjutraj vila dolga kolona ljudi. V zdravstvenem domu pojasnjujejo, da imajo v ambulanti za neopredeljene paciente okoli 1.300 pacientov, večinoma pacientov upokojene koncesionarke, okoli 500 jih je še tistih, ki so brez izbranega zdravnika ostali maja letos, ko je iz zdravstvenega doma odšla zdravnica.

Na spletni strani zdravstvenega doma Slovenska Bistrica so pred dnevi objavili sporočilo, da v njihov zdravstveni dom prihaja nova osebna zdravnica.

"Obveščamo vas, da s 30. septembrom 2024 v zdravstvenem domu Slovenska Bistrica z delom prične nova zdravnica družinske medicine. Vpis novih pacientov bo mogoč 30. 9. 2024 od 7. do 19. ure v avli Zdravstvenega doma (vhod pri Lekarni), naslednje dni pa v času delovanja ambulante. Nove paciente bomo sprejemali do zapolnitve." 

"Pred mano je še 200 ljudi" 

Glede na to, da je v občini brez izbranega osebnega zdravnika precej ljudi, so številni zgrabili priložnost in se odpravili pred zdravstveni dom, kjer se je že od ranega jutra vila dolga kolona.

Po poročanju Štajerskega tednika so ljudje začeli prihajati ob 5. uri, ob 9. uri pa je bila kolona dolga 300 metrov. "Prišel sem ob sedmih, ob devetih je pred mano še okrog 200 ljudi," je za Štajerski tednik dejal eden izmed čakajočih.

Zaradi nejevolje čakajočih je morala po poročanju Televizije Slovenija posredovati tudi policija. Okoli poldneva so čakajoče obvestili, da so se vsa mesta zapolnila. "Zaradi glasnega razburjanja in prerivanja pred vrati je nato vodstvo zdravstvenega doma poklicalo policijo. Mislim, da kakšnega večjega posredovanja, razen tega, da so jih umirili, ni bilo," je poročala novinarka Televizije Slovenija Jasmina Gregorec Kozole.

Koliko pacientov bo sprejela nova zdravnica? 

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica smo povprašali, koliko pacientov bo sprejela nova zdravnica, pozanimali pa smo se tudi o siceršnji kadrovski situaciji v njihovem zdravstvenem domu. 

"Danes je v našem zdravstvenem domu pričela z delom nova družinska zdravnica. Ker smo pričakovali ogromen naval, smo organizirali tri vpisna mesta, vpis poteka danes cel dan med 7. in 19. uro oziroma do zapolnitve 1.895 glavarinskih količnikov," so pojasnili.

Zdravniki lahko pri vpisu novih pacientov dosežejo 1.895 glavarinskih količnikov (GK), kar pomeni okoli 1.300 pacientov. Pri tem je treba upoštevati, da je glavarina določena glede na obremenitev zdravnika, število količnikov na pacienta pa odraža predvidevanje, kako pogosta in zahtevna bo njegova obravnava. Najstarejši in najmlajši bolniki so tako obteženi z več količniki. 

Zavarovana oseba, ki želi opraviti opis pri novem zdravniku, mora to storiti osebno. Na licu mesta mora izpolniti listino Izjavo o izbiri. Izbiro zabeleži zdravnik v informacijski sistem ZZZS. Za otroka, mlajšega od 15 let, izbiro opravi eden od staršev oziroma njegov varuh ali skrbnik.

Ob tem pojasnjujejo, da so vsi ostali timi družinske medicine v ZD Slovenska Bistrica zapolnjeni, še vedno pa imajo odprt tudi razpis za zaposlitev družinskega zdravnika. 

Zdravniki
Novice Zdravniki opozorili na posledice predlagane novele zakona o zdravstveni dejavnosti #video
Vladna pogajanja, Fides
Novice Fides: V predlagani razvrstitvi plačnih razredov so nesorazmerja
Onkološki inštitut Ljubljana
Novice Na Onkološkem inštitutu Ljubljana ponovno opozorili na prostorsko stisko
Zdravnik, zdravnica, UKC Ljubljana, zdravstvo
Novice Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti v javni obravnavi #video
Ne spreglejte