Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
9.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spletno nakupovanje Zveza potrošnikov Slovenije

Četrtek, 14. 11. 2013, 9.23

7 let, 12 mesecev

Zveza potrošnikov opozarja na previdnost pri spletnih nakupih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Zvezi potrošnikov Slovenije potrošnikom pred novoletno mrzlico svetujejo, naj za nakupe poskrbijo pravočasno, sploh če nakupujejo prek spleta.

Delež nakupov prek spleta narašča, a potrošniki ne smejo pozabiti na varnost, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnikom pred novoletno mrzlico med drugim svetujejo, naj za nakupe poskrbijo pravočasno oziroma naj računajo na to, da imajo spletne trgovine ob koncu leta zaradi povečanega obsega dela nekoliko daljši rok dostave.

Dobre spletne trgovine so pregledne V ZPS poudarjajo, da je v Sloveniji prek spleta po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat nakupovalo že 49 odstotkov ljudi. Potrošnike pozivajo, naj ne pozabijo na varnost. Kot navajajo, naj bodo pozorni na podatke o ponudniku. Dobre spletne trgovine po njihovih navedbah na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke, podatke o postopku nakupa in splošne pogoje.

Kontaktne podatke velja shraniti, da se lahko s ponudnikom, če se pojavijo težave, hitro naveže stik, poudarjajo v ZPS. Previdnost je potrebna pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika, dodajajo.

Gesel ni priporočljivo shraniti Poleg tega poudarjajo pomen varnosti osebnih podatkov. "Podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujte le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih boste na primer po napisu 'https' v naslovni vrstici spletnega brskalnika," navajajo v ZPS.

V zvezi z gesli menijo, da jih ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja. Pri izbiri gesla je treba biti temeljit – rojstni datumi denimo niso najboljša izbira. V ZPS so prepričani, da je treba poskrbeti tudi za zaščito računalnika, za protivirusne programe in požarni zid.

Izdelek je mogoče vrniti Navajajo tudi, da velja pred prevzemom izdelka preveriti, ali je morebiti poškodovan. V tem primeru naj ga zavrnejo. Priporočajo tudi pisno obveščanje prodajalca o razlogih zavrnitve prevzema pošiljke in predložitev fotografije.

Sicer pa lahko kupec izdelek vrne, tudi če ta nima napake. Za to ima zakonsko določen rok, v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka. Trgovec mora kupcu vrniti celotno kupnino, kupec pa trgovcu v zakonsko določenem roku nepoškodovan izdelek.

Ne spreglejte