SiolNET. Novice Slovenija
4,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zrušila se je cerkev sv. Jakoba, poškodovana po lanskem potresu #foto #video

4,34

termometer

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je v torek ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu na Hrvaškem močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja. Vase se je sesedel njen nekaj več kot 18-metrski zvonik z zvonovi, zrušil se je cerkveni kor in del njenega severnega ostenja oziroma ladje.

Donedavni župnijski upravitelj in kaplan Gregor Majcen je povedal, da so cerkev sv. Jakoba nameravali letos sanirati. Ker je bila močno poškodovana in razpokana, so jo že lani prenehali uporabljati, sami pa so njeno območje zavarovali in omejili dostop.

Ob zrušitvi cerkve ni bil nihče poškodovan, po poročanju STA pa verjetno nastala ruševina ogroža neposredno pod njo stoječi počitniški hišici, kot je opozoril Majcen.

Ni bila spomeniško zaščitena niti protipotresno zavarovana

Cerkev sv. Jakoba ni spomeniško zaščitena in proti posledicam potresa ni bila zavarovana. O njenem stanju in nevarnosti so sicer že pred zrušenjem obvestili pristojne službe, a se po tem ni zgodilo nič. Majcen je še ocenil, da za cerkev sv. Jakoba verjetno ni več rešitve.

Kot kaže, bo treba ruševino počistiti in pod strokovnim vodstvom cerkev na novo pozidati. Kot njeno znamenitost je Majcen navedel njen prvi samostojni Sloveniji na novo nameščeni cerkveni zvon.

Cerkev sv. Jakoba Mali Vrh pri Globokem zrušitev Foto: Rasto Božič/STA

Sanacije sami ne bodo zmogli

Župnijski soupravitelj župnije Pišece in brestaniški župnik Jože Špes je dodal, da od pristojnih pričakujejo, da bodo območje omenjene cerkve primerno varnostno zavarovali.

Pričakujejo njihovo pomoč pri sanaciji, odstranitvi ruševin in oceni škode. Radi bi tudi, da se zagotovi sanacijski načrt in da se župnijo pri sanaciji nastale škode podpre. Sama namreč tako obsežne sanacije ne bo zmogla, je še opozoril Špes.

Zrušeno cerkev si je danes ogledal tudi predstavnik brežiške civilne zaščite, popoldne pa pričakujejo ogled predstavnika novomeške območne službe Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11
Birma v Velikih Laščah Novice Na birmi so se fotografirali brez mask in brez vsakršne razdalje #video Milijonar Planet TV Cerkev so preuredili v diskoteko #video Tonin tamb Novice Podoba Tonina na pročelju cerkve na Rožniku Katakombe v Malečniku Novice Cerkev v Malečniku, ki skriva starodavne katakombe #foto družina Novice Je to največji cenzorski škandal v zgodovini Slovenije? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin