Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
19.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

6

duhovnik cerkev spolne zlorabe Stanislav Zore

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2019, 19.57

5 let, 5 mesecev

Zore: Tudi verniki naj okrepijo boj proti spolnim zlorabam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

6

Stanislav Zore | Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je v okviru prvega cerkvenega vrha proti spolnim zlorabam v Cerkvi v Vatikanu srečal tudi z žrtvijo spolne zlorabe s strani duhovnika. | Foto Ana Kovač

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je v okviru prvega cerkvenega vrha proti spolnim zlorabam v Cerkvi v Vatikanu srečal tudi z žrtvijo spolne zlorabe s strani duhovnika.

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se v Vatikanu udeležuje prvega cerkvenega vrha proti spolnim zlorabam, je izrazil pričakovanje, da bo vrh prinesel priročnik, kako se soočati s primeri zlorab v Cerkvi. Vernike je ob tem pozval, naj tudi sami naredijo več za izkoreninjenje tega zla v družbi.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je za Radio Ognjišče spregovoril po polovici zasedanja v Vatikanu, ki se je začelo v četrtek in bo trajalo do nedelje, udeležuje pa se ga okoli 190 predsednikov škofovskih konferenc. "Treba bo narediti nekatere konkretne korake, nekakšen priročnik, ki bo pomagal srečevati takšne primere in jih razreševati," se je zavzel Zore.

"To sicer ne pomeni, da nimamo še ničesar. Imamo vse, kar se je pričakovalo oziroma kar je zahteval Sveti sedež, imamo smernice za delovanje pri obravnavanju obtožb o spolni zlorabi, ampak stvari zagotovo potrebujejo nadgradnjo. Verjamem, da bo tudi s tega srečanja prišlo kaj konkretnih smernic, s katerimi bomo lahko učinkoviteje sprejemali in obravnavali vse te obtožbe," je povedal Zore.

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev
Novice Papež: Svet pričakuje konkretne ukrepe proti pedofiliji #video

Zore se je srečal z žrtvijo spolne zlorabe 

Povedal je, da se je v okviru konference tudi sam sestal z eno od žrtev, ki jo je spolno zlorabil duhovnik. "Zelo pomembno je globoko spoštovati te ljudi, njihovo intimo in zasebnost," je dejal ljubljanski nadškof in poudaril, da se njegovo znanje o tej problematiki poglablja, zlasti pri tem, kako zelo globoko seže ta zloraba.

"Bolj v otroštvu je bila storjena, bolj globoko seže in zaznamuje vse življenje. Ti ljudje prav zagotovo potrebujejo sočutje, konkretne ukrepe za njihovo zdravljenje, okrevanje. To potrebujejo tudi njihove družine," je dejal Zore. Opozoril je, da žrtve spolnih zlorab v Cerkvi niso zgolj žrtve same. "Osnovna žrtev je zagotovo zlorabljeni, ki tudi najbolj trpi in najbolj daljnosežno ostane globoko zaznamovan v duši. Potem je tu njegova družina, žrtev po svoje postaja vsa župnija," je dejal nadškof.

"Bolj v otroštvu je bila storjena, bolj globoko seže in zaznamuje vse življenje. Ti ljudje prav gotovo potrebujejo sočutje, konkretne ukrepe za njihovo zdravljenje, okrevanje. To potrebujejo tudi njihove družine," je dejal Zore.  | Foto: STA , "Bolj v otroštvu je bila storjena, bolj globoko seže in zaznamuje vse življenje. Ti ljudje prav gotovo potrebujejo sočutje, konkretne ukrepe za njihovo zdravljenje, okrevanje. To potrebujejo tudi njihove družine," je dejal Zore. Foto: STA ,

duhovnik cerkev obred
Novice Vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo za nekdanjega duhovnika iz Preske

"Svojevrstna žrtev je tudi velika večina dobrih duhovnikov, ki predano opravljajo službo"

"Svojevrstna žrtev je tudi velika večina dobrih duhovnikov, ki odgovorno in predano opravljajo svojo službo, a vendar ta madež, ta pljusk pedofilije pada po vseh," je bil slikovit ljubljanski nadškof. Številni duhovniki so po njegovih besedah v stiski, ker se jih gleda, kot da so potencialni pedofili: "Tudi ti duhovniki potrebujejo podporo in spodbudo. Hkrati je sicer to tudi del pokore, ki jo vsi opravljamo za grehe posameznih udov znotraj Cerkve."

Hkrati je Zore pozval vernike, naj spolne zlorabe prijavijo in naj ne širijo govoric, s katerimi si nihče ne more pomagati: "Govorice samo razjedajo, škodijo in mečejo sum, pri čemer pa nihče ne more nič narediti. Če pa so znana imena in konkretne zadeve, pričakujem, da se to prijavi. Prav tako je pomembno, da bi verniki iskali načine, kako bi se to zlo izkoreninilo iz družbe. Izjemno zahtevna naloga, morda celo neuresničljiva, kar pa ne pomeni, da se je ne smemo lotiti."

Theodor McCarrick
Novice Papež razrešil nekdanjega ameriškega kardinala zaradi spolnih zlorab

Nadškof za sodelovanje s civilno iniciativo za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi

V pogovoru za Radio Ognjišče pa se je Zore odzval tudi na oblikovanje civilne iniciative za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je. V iniciativi, ki se je oblikovala ta teden, se zavzemajo za popolno zaščito žrtev spolnih zlorab in od Cerkve zahtevajo ničelno toleranco do teh dejanj.

Nadškof Zore je napovedal sodelovanje s to pobudo. "Hkrati pa upam, da se bo ta skupina dovolj poglobila tudi v zakonodajo na tem področju, da bodo lahko oziroma da bodo poskušali razumeti, zakaj se kdaj kakšne obtožbe ne izidejo čisto po pričakovanjih tistih, ki tako ali drugače tožijo. Gre za kompleksne zadeve in jih je treba tudi kompleksno obravnavati, seveda v skladu s kanonskim pravom, tudi zakonodajo znotraj družbe, kadar so ti primeri prijavljeni sodišču," je še dejal nadškof.

Ne spreglejte