SiolNET. Novice Svet
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež: Svet pričakuje konkretne ukrepe proti pedofiliji #video

0,68

termometer

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev
Foto: Reuters

V Vatikanu se je danes začel prvi cerkveni vrh proti spolnim zlorabam otrok. "Božje ljudstvo nas opazuje in od nas ne pričakuje preprostih in predvidljivih obsodb, temveč konkretne in učinkovite ukrepe," je uvodoma poudaril papež Frančišek.

Papež je tudi prosil devico Marijo, naj "razsvetli škofe v njihovih prizadevanjih ozdraviti hude rane, ki so jih pedofilski škandali zadali otokom in vernikom". "Prisluhnimo joku otrok, ki prosijo za pravico," je dodal, srečanje pa označil za priložnost, da zlo spremenijo v možnost za boljše ozaveščanje.

 

Cerkev Novice Zlorabe v slovenski Cerkvi: "Ukrepov ni ali pa so premili"

Prihodi cerkvenih dostojanstvenikov na srečanje v Vatikanu. Video: AP


Na srečanju tudi Stanislav Zore

Na prvem tovrstnem srečanju, ki bo trajalo do nedelje, se je zbralo okoli 190 udeležencev, med njimi predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta. Iz Slovenije se konference udeležuje ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Frančišek je danes škofom že predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Med drugim se papež zavzema za dvig najmanjše starosti za sklenitev poroke po kanonskem pravu na 16 let; ta je sedaj omejena na najmanj 14 let.

Cerkvene dostojanstvenike je papež med drugim pozval tudi k ustanovitvi ustanov z usposobljenim osebjem, ki bi preverjalo primere zlorab, o vseh prijavah pa bi morali obvestiti tudi državne organe. Žrtve zlorab je treba spremljati, varovati in jim nuditi terapevtsko pomoč, saj jim mora Cerkev zagotoviti podporo pri popolnem okrevanju, še piše v predlogih.

Glede na načrte Frančiška bi bilo treba okrepiti tudi nadaljnjo izobraževanje duhovnikov in škofov na tem področju, kandidati za duhovnika pa bi morali prestati psihološko oceno primernosti.

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev Novice Vatikan potrdil obstoj skrivnih pravil za duhovnike z otroki

Pričakovati je, da bodo visoki predstavniki Cerkve na srečanju oblikovali protokol o nadaljnjih korakih, ki naj bi škofe usmeril k ustreznemu delovanju. Frančišek sicer ostaja realist in poudarja, da na konferenci ne bodo izkoreninili zlorabe otrok. "Problem zlorab bo ostal," je dejal januarja.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij

Žrtve od papeža zahtevajo ukrepanje, a so doživele razočaranje že pred začetkom vrha. Predstavniki žrtev so se namreč želeli srečati s papežem, a so jih v sredo sprejeli le člani organizacijskega odbora. Je pa skupina žrtev zlorab iz Poljske papežu na sredini splošni avdienci predala poročilo o zamolčanih zlorabah v njihovi državi.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe. Številne skupine, ki jih zastopajo, bodo v času srečanja pripravile demonstracije.

Theodor McCarrick Novice Papež razrešil nekdanjega ameriškega kardinala zaradi spolnih zlorab

Kaj so povedale žrtve zlorab?

Na konferenci so danes škofom predvajali več pričevanj žrtev zlorab. Transkripcije je Vatikan tudi objavil, da bi zaščitil identiteto žrtev, pa jih ni poimenoval.

Ena od žrtev iz Južne Amerike je tako dejala, da so najprej z njo začeli ravnati kot z lažnivcem. "Jaz in drugi smo bili sovražniki Cerkve," je dejala žrtev. Udeležence je južnoameriška žrtev pozvala, naj skušajo povrniti zaupanje v Cerkev in da naj jo zapustijo tisti, ki želijo še naprej prekrivati zlorabe.

Žrtev iz Afrike pa je pojasnila, da je imela od 15. leta dalje 13 let spolno razmerje z duhovnikom in da je v tem času trikrat zanosila, duhovnik pa jo je vsakič prisilil, da je nosečnost prekinila. "Sprva sem mu zaupala tako zelo, da nisem vedela, da me lahko zlorabi. Bala sem se ga in vsakič, ko sem ga zavrnila, me je pretepel," je dejala.

"In ker sem bila finančno popolnoma odvisna od njega, sem trpela vse ponižanje, ki mi ga je zadal," je dodala.

Žrtev iz Vzhodne Evrope pa je duhovnik spolno zlorabil v najstniških letih. "Drugo, kar me je prizadelo, je bil škof, s katerim sem po mnogih letih kot odrasel spregovoril o incidentu. Srečal sem ga in napadel me je, ne da bi me skušal razumeti, in to me je prizadelo," je dodal.

Žrtev iz Azije, ki je bila več let tarča zlorab, pa je najbolj prizadelo, da so vsi skušali prikriti zlorabe in zaščiti krivce. "Od škofov zahtevam, da razčistijo zadevo, ker to je ena od časovnih bomb, ki se dogaja v azijski Cerkvi," je dodala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin