SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstvenik o Marku Potrču: Strahopetec, čigar podle razprave ti dvignejo pokrov #video

10

termometer

"Strahopetec ostane strahopetec," je v oddaji Planet18 na Planetu o Marku Potrču povedal mikrobiolog Gorazd Pretnar. Potrču, ki se z njim noče soočiti v neposredni debati, očita, da v svojih "podlih" razpravah manipulira. "Tukaj potem vsakemu odnese pokrov. Ob takih debatah trpijo pamet in sive celice," je poudaril Pretnar. "Diploma ti še ne da čustvene inteligence in gospod Gorazd Pretnar je že večkrat dokazal, da je nima," pa je iz Švedske, kjer se trenutno nahaja, sporočil Potrč. 

"Od samega začetka poudarjam sledeče – virus obstaja, virus je resničen in ni nenevaren. Kar želim sporočiti, je, da je vredno premisliti, kateri ukrepi so smiselni in kateri ukrepi ne morejo biti ustrezno izvedeni in lahko celo povzročajo več škode kot koristi. Zagotovo pa povzročajo ogromno škode za prihodnost, tako na področju gospodarstva kot tudi na primer za prihodnost naših otrok," je v svoji izjavi iz Švedske povedal Potrč.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V četrtek potrdili 1.798 okužb, umrlo 23 bolnikov #video

Kot je dejal, so vsi poskusi diskreditacije, da bi se ga označilo kot nekega teoretika zarote, ki ne verjame v virus in ki pravi, da ukrepi niso potrebni, pomilovanja vredni. 

Poudaril je, da se Pretnar, s katerim so ga že večkrat neuspešno povabili na soočenje v medijih, poslužuje nizkotnega načina debatiranja in zato takšni ljudje niso vredni posvečanja časa. "Diploma ti še ne da čustvene inteligence in gospod Pretnar je že večkrat dokazal, da je nima," je izpostavil Potrč.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Novice Počivalšek: Razprava o zamenjavi vlade v tem trenutku je neokusna in neprimerna

Video: Planet

Pretnar: Potrču treba povedati, da obstaja tudi svetost življenja

"Strahopetec ostane strahopetec," se je odzval Pretnar. "Gospod Potrč ima zelo dobrega odvetnika, ki skrbi za njegovo retoriko. On ne trdi, ampak se ves čas samo sprašuje o ukrepih in v tem primeru ne prestopi tiste nevidne meje med zakonitim in nezakonitim. Kajti z vprašanji kazenska ovadba v skladu z zakonikom Republike Slovenije ne bi zdržala na sodišču," je dejal Pretnar, ki meni, da je Potrč s svojimi nastopi naredil veliko škode za krizo, ki jo imamo v Sloveniji.

Potrču je med drugim očital, da v svojih razpravah razpreda o besedah, ki so bile izrečene že pred desetletji. "Tukaj potem vsakemu odnese pokrov," je izpostavil in dodal, da pamet in sive celice trpijo ob takšnih debatah.

"Potrču, ki veliko govori o smrtnosti zaradi koronavirusa, je treba povedati, da obstaja tudi svetost življenja. Vsak rad živi in vsak ima pravico, da se rodi in umre v svojem času. Tisti, ki so umrli in s katerih leti in priključenimi boleznimi manipulira, bi lahko živeli eno ali še več let. To je taka podlost, ki si je jaz s svojo etiko ne bi nikoli mogel privoščiti. To pove vse o tem človeku," je povedal.

Pretnar je opozoril še, da imajo tako imenovani vplivneži velik vpliv na laično javnost. "To je nepošteno do strokovnjakov, ki delajo od jutra do poznega večera zato, da bi imela strokovna komisija jasne podatke za sprejem ukrepov za zajezitev virusa," je poudaril.

Marušič Digisvet Kako dolgo še epidemija? Odgovor ponuja slovenski znanstvenik.

Kadič: Spopad s strokovnjakom bi bil za Potrča poguben

Kot je v oddaji dejal strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič, je Potrč mojster šova, ki se zaveda, kako peljati zadevo brez mejnih argumentov. "Iti v neposredni spopad s strokovnjakom brez lastnega strokovnega znanja bi bilo za gospoda Potrča pogubno. Sklicuje se na neke avtoritete, ker sam ni avtoriteta," je pojasnil.

"Vplivneži gradijo svoj vpliv z namenom trženja oziroma z namenom kapitalizacije tega vpliva. Virus je samo sredstvo, kako okrepiti svoj vpliv na trgu, pri svoji prepoznavnosti, pri lažji pridobitvi naročil za snemanje novih oddaj in promocij fitnes opreme. Nekdo, katerega videoposnetke pogleda na primer milijon ljudi, je zagotovo tržno zanimivejši," je še povedal Kadič in med drugim poudaril tudi, da ima sicer vsak človek pravico, da izraža svoje mnenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 222
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin