Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2018,
11.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

13

Natisni članek

bolnišnica Ljubljana

Sobota, 15. 9. 2018, 11.23

5 let, 7 mesecev

Znana ljubljanska bolnišnica propada, bolniki prikrajšani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

13

Slovensko zdravstvo se spoprijema s težavami, do katerih pri oskrbi bolnikov ne bi smelo prihajati. Bolnica dr. Petra Držaja je dotrajana in potrebna obnove. Gradbena stroka meni, da bi jo morali podreti, vodstvo pa si na nasprotnem bregu prizadeva za nasprotno. Bolnišnica je po 55 letih v popolnem razsulu, čeprav je v njej oddelek za geriatrično medicino, ki naj bi pomagala pri izboljšanju počutja najbolj krhkih kroničnih bolnikov. 

Ljubljanska Bolnica dr. Petra Držaja je ob odprtju delovala kot bolnišnica za miličnike in vojne veterane, pred njeno gradnjo pa je na tem mestu stala graščina, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. 

''Ne moreš verjeti, da je to bolnišnica''

Vse od leta 1963 je bolnišnica delovala na dobri lokaciji, odmaknjena od cestnega hrupa in obdana z zelenjem. Danes je stanje izjemno slabo, operacijske dvorane so zaprli že pred leti, ker v njih ni bilo prezračevalnega sistema. Okna ne tesnijo, zelo stare pa so tudi bolniške postelje.  

Dr. Veninšek pravi, da se v takšnih prostorih ne da več zagotavljati kakovostne zdravniške oskrbe bolnikom.  | Foto: Planet TV Dr. Veninšek pravi, da se v takšnih prostorih ne da več zagotavljati kakovostne zdravniške oskrbe bolnikom. Foto: Planet TV ''Gledam in gledam, kako vse propada. Pred leti je bil to krasen objekt, a ko ga pogledaš zdaj, ne moreš verjeti, da je to bolnišnica,'' je povedala mimoidoča. 

Bolnišnična okna so slaba, v enakem stanju sta izolacija in notranja oprema, ki je po vseh letih že zastarela. Nefunkcionalne so tudi kopalnice. 

''Kadi se luščijo, ne da se jih niti sčistiti. Luščijo se tudi tla,'' je povedal Gregor Veninšek, vodja Centra za geriatrično medicino. ''Potrebovali bi prhe, dvignjena stranišča za bolnike, ki so na vozičku,'' je dodal. 

Stene pokajo, postelje so za odpis

Bolnišnica ima premajhno skladišče, kjer naj bi preprečevali bolnišnične okužbe, poskrbljeno ni niti za prostor, kjer bi lahko na paciente počakala hrana. Teraso uporabljajo kot odlagališče, saj je oprema dotrajana, z zdravljenjem pa so vedno bolj omejeni in utesnjeni. 

Zdravniške postelje niso prilagojene za tiste, ki so gibalno ovirani.  | Foto: Planet TV Zdravniške postelje niso prilagojene za tiste, ki so gibalno ovirani. Foto: Planet TV

''Najbolj nas omejuje, da ne moremo bolnikom zagotavljati takšnega okolja, kot bi ga potrebovali. Vprašanje je, kako trde so stene, saj že pokajo. Poleti je bilo v bolnišnici 32 stopinj Celzija, polovica postelj je za odpis,'' je dodal Veninšek.  

Aleš Šabeder
Novice Ljubljanski UKC s skoraj 13 milijoni evrov izgube

''Nekatere bolnišnične postelje so neprimerne za manjšo osebo, ki je odvisna od tuje pomoči in nestabilna pri hoji. To je veliko tveganje, saj ji lahko zdrsne pri hoji,'' je povedal. Ljubljanski klinični center v bolnišnico ob gneči bolnikov prestavi tudi bolnike z gripo. 

Stene pokajo, izolacija je slaba.  | Foto: Planet TV Stene pokajo, izolacija je slaba. Foto: Planet TV

V nekaterih prostorih bolnišnice tudi ni sanitarij. ''Kako naj sestri, ki delata popoldne in ponoči, oskrbita 30 bolnikov ter še vsakega pospremita do stranišča in nazaj, tudi štirikrat na noč? Preprosto ne gre,'' je povedal Gregor Veninšek.

zdravstvo
Novice Direktor UKC pol leta izbiral vodjo za nabavo in izbral staro znanko #video

Pristojni so do zdaj prisluhnili medicinskemu osebju, prav tako se strinjajo s povečanjem kapacitet. ''Sem optimist, hiša je uporabna,'' je dejal vodja centra za geriatrično medicino.

zdravniki, UKC Maribor
Novice UKC Maribor: Vlada naj poskrbi za hlajenje v bolnišnicah #video
Medicinske sestre
Novice Oddelek v UKC bo zaradi pomanjkanja sester zaprl svoja vrata #video
Ne spreglejte