Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2019,
13.07

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

12

Natisni članek

uhajanje plina Kranj Orehovlje plin Plinovodi

Torek, 10. 12. 2019, 13.07

4 leta, 4 mesece

Že tretje uhajanje plina: cev poškodoval delovni stroj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

12

V Orehovljah pri Kranju se je na delovišču poškodovala plinska cev. Območje so za nekaj časa zaprli, intervencija pa se zaključuje. Plin je zaprt, nevarnosti ni več. Evakuirani prebivalci se bodo v kratkem lahko začeli vračati na svoje domove. Prav tako bo v kratkem znova odprta šola in cesta.

Kot je povedal vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer, so jih o poškodbi plinovoda danes okoli poldneva obvestili delavci, ki na tem delu gradijo komunalno infrastrukturo. Na dogodek so gasilci prišli z dvema voziloma in osmimi gasilci ter ugotovili, da je prišlo do preboja cevi med gradbenimi deli na gradbišču.

Plin so zato takoj zaprli in zaradi preventive začeli z evakuacijo treh bližnjih hiš ter na varno pospremili 10 stanovalcev, zaradi varnosti pa je začasno ostala zaprta tudi šola, da se ne bi učenci nahajali na mestu, kjer je uhajal plin. Krajanom so naročili tudi, naj zapirajo okna in omejijo zadrževanje na prostem.

"Gre za strožje preventivne ukrepe, s katerimi želimo zagotoviti varnost prebivalstva, četudi vsebnost plina v zraku ni visoka. Tovrstne ukrepe bomo zagotavljali tudi v prihodnje, saj je preventivno delovanje civilne zaščite na prvem mestu," je dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Sreča v nesreči: le 500 metrov stran strokovnjaki, ki so pregledovali drugo uhajanje

Po zaprtju plinovoda so začeli opravljati meritve po vseh hišah v bližini, po zemljini in v jaških v okolici. Prisotnosti plina ni več zaznati, zato evakuacije ni več in ljudje so se lahko vrnili na svoje domove. Odredili pa so odkop zemljine, ki je bila v neposredni bližini samega izhajanja, ter sanacijo, ki jo bo izvedlo za to usposobljeno podjetje.

Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar je povedal, da delujejo usklajeno z gasilci in policijo ter da so očitno nerazdružljivi že zadnjih sedem dni. "Sreča v nesreči je, da smo le 500 metrov od Orehovelj imeli strokovnjake iz Maribora, ki so opravljali meritve v Britofu in so lahko takoj prišli tudi na to lokacijo," je izpostavil Govekar.

Prizorišče uhajanja plina v Orehovlju pri Kranju | Foto: Denis Malačič Foto: Denis Malačič

Minuli teden smo poročali o vzrokih za uhajanje plina v Britofu pri Kranju:

Že tretji primer uhajanja plina v nekaj dneh

Prebivalcem na širšem območju so policisti svetovali, naj zaprejo okna. Uporaba odprtega ognja na tem območju je prepovedana. Tudi dostop do kraja je nepooblaščenim osebam prepovedan.

Britof
Novice Britof: plin še vedno uhaja, meritve malenkost bolj spodbudne #video

To je že tretji primer puščanja plina iz plinovoda na Gorenjskem v nekaj dneh. Intervencija od ponedeljka poteka v naselju Za jezom v Tržiču, zaradi česar je zaprta lokalna cesta od Raven naprej. Pred tednom dni pa je zaradi uhajanja plina v Britofu pri Kranju prišlo celo do eksplozije.

V Britofu je vrednost plina v zemljini minimalna, zato se bo cesta začela jutri zasipavati. V četrtek sledi novo merjenje, v petek pa se bodo nato odločali o ponovnem odprtju ceste. Do takrat cesta ostaja zaprta.

V Tržiču poteka odkrivanje napake in sanacija plinovoda

Intervencija v naselju Za jezom v Tržiču je zaključena. Stanovalci so se lahko vrnili domov, cesta pa je še vedno delno zaprta. Plin je na tem delu zaprt, kriminalisti pa za zdaj niso našli znakov kaznivega dejanja. Policija še vedno poziva ljudi, naj ne uporabljajo odprtega ognja.

Delavci Petrola, ki je distributer plina na tržiškem območju, so po zaznani večji koncentraciji plina v naselju Za jezom, na katero je v ponedeljek zaradi vonja opozoril en od krajanov, locirali območje napake in se danes lotili prezračevanja omrežja ter saniranja napake na plinovodu, je pojasnil Andrej Karlin iz Petrola, ki vodi plinifikacijo v Tržiču.

"Mi imamo vsako leto zagotovo pet ali šest puščanj, ko nam izvajalci, ki kopljejo za kakšno drugo napeljavo, poškodujejo plinovod. Takrat plinovod začasno zapremo in saniramo," je pojasnil Karlin in dodal, da nekatera puščanja odkrijejo sami z rednimi kontrolami, na nekatera pa jih opozorijo ljudje, ki zavohajo plin.

Za jezom v Tržiču so zaradi povečane koncentracije zemeljskega plina, ki so jo izmerili v jašku in v dveh hišah, gasilci v ponedeljek zaprli cesto in evakuirali dve hiši. Gre za deset ljudi, od katerih jih je šest našlo začasno namestitev pri znancih, štiri pa je tržiška občina namestila v kapacitete, ki jih ima na voljo za takšne primere, je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Tržič Domen Turk. STA

Prizorišče uhajanja plina v Orehovlju pri Kranju | Foto: Denis Malačič Foto: Denis Malačič

Kanalizacija
Novice Stroga prepoved: v Tržiču ne smejo prižgati niti cigarete #foto
Ne spreglejte