Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 1. 2022,
8.01

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

45

Natisni članek

sodstvo napad sodnik

Sreda, 19. 1. 2022, 8.01

2 leti, 2 meseca

Odzval se je napadeni sodnik: Ni res, da sem imel zlomljen nos #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

45

Slovensko sodniško društvo je opozorilo, da je bil sodnik na Okrajnem sodišču v Ljutomeru Gorazd Tivadar v torek ponovno žrtev napada, ko mu je Boštjan Klement na parkirišču pred sodno zgradbo s kladivom uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu. Kot so zapisali, so ob tej novici šokirani in ogorčeni, pristojne pozivajo k ukrepanju. Sodnika Gorazda Tivadarja je Ljutomerčan Boštjan Klement napadel že leta 2020.

Po navedbah Slovenskega sodniškega društva gre že za drugi napad na sodnika v relativno kratkem času, ki je povezan z njegovo sodniško službo. Leta 2020 ga je isti storilec fizično napadel in poškodoval, tokrat pa mu je po odhodu s sodišča na parkirišču pred sodno zgradbo vsem na očeh s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu.

"Sodniku Tivadarju ter vsem drugim kolegom na Okrajnem sodišču v Ljutomeru, ki so bili s tem brutalnim in zavržnim dejanjem tarče ustrahovanja, izrekamo vso kolegialno in moralno podporo v upanju in prepričani, da se tovrstni napadi nikakor ne bodo obrestovali," so zapisali v sodniškem društvu.

"Napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja"

Ker pa je, kot opozarjajo, napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja – sodno oblast, pristojne institucije, konkretno ministrstvo za pravosodje, policijo in državno tožilstvo –, pozivajo, da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse, da se sodnikom takoj zagotovi učinkovitejša varnost, ki bi take incidente preprečila, ter pomoč, če se kaj takega kljub vsem ukrepom zgodi.

Pozivajo jih tudi, da se zagotovi pregon tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti ter da se konkretni napad obravnava enako resno, ažurno in odločno, kot če bi se dogodil kateremukoli predstavniku katerekoli veje oblasti (članu vlade, poslancu, sodniku).

Minister napad obsodil

"Napad na sodnika Okrajnega sodišča v Ljutomeru, Gorazda Tivadarja ostro obsojam. Do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, moramo kot družba imeti ničelno toleranco. V kolikor kot družba ne bomo storili pomembnega koraka v smeri večjega spoštovanja temeljih pravic posameznika, tudi pričakovanja, da bo ostrejša zakonodaja preprečila podobne incidente, ne bodo prinesla želenih rezultatov. Napad na predstavnike sodne ali katerekoli druge veje oblasti je nedopustno dejanje, zato je hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih še toliko bolj pomembno," je ob včerajšnjem dogodku izpostavil minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

Napadalec priznal: Res je, udaril sem sodnika
Kot smo poročali septembra 2020, je na Okrajnem sodišču na Ptuju med obravnavo moški udaril sodnika iz Ljutomera, ki je na obravnavi nastopil kot priča. Po naših neuradnih informacijah je imel poškodovani sodnik zlomljen nos. Oglasil se je tudi Ljutomerčan, ki je udaril sodnika. Povedal je, da je tako ravnal zato, ker meni, da je bil sodnik v preteklosti do njega nepošten. 

Sodnika Gorazda Tivadarja je udaril Ljutomerčan Boštjan Klement, kar nam je sam tudi potrdil. V svoj zagovor je povedal, da sodnik zadnjih deset let proti njemu sproža pravne postopke, celo dva hkrati, pravi. Povod za udarec sodnika naj bi bili tako številni postopki, ki so se nabrali v zadnjih letih. Kot je zapisal, sodnik zoper njega postopke vodi zato, ker si želi prodati njegovo stanovanje in ga s temi "dogovorjenimi postopki izsiljuje, da mora v osebni stečaj". 
sodišče, zatožna klop
Novice Pričevanje: Res je, udaril sem sodnika

Po objavi članka nam je sodnik Gorazd Tivadar poslal zahtevo za popravek, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti in brez lektorskih popravkov:

Resnica je, da me je Klement pred enim letom in pol v sodni dvorani sodišča na Ptuju res fizično napadel in me s pestjo udaril v obraz, vendar mi nosa (k sreči) ni razbil in ga nimam ter nisem imel zlomljenega.

Nadalje so neresnične navedbe, kot pišete "napadalca", to je torej Klementa, da "sprožam proti njemu pravne postopke."

Nobenega pravnega postopka jaz nisem sprožil, ampak sem pa res prijavljal množico dejanj Klementa na mojo škodo - od nadlegovanja z grožnjami ter žalitvami po SMS, po navadni pošti, po elektronski pošti - nazadnje zaradi njegovega fizičnega napada na mene ter poškodovanja mojega vozila.

Klement je v zadnjih desetih letih poslal na tisoče elektronskih sporočil z žaljivo vsebino in z grožnjami "da se mi bo nekaj zgodilo", tudi je grozil mojim družinskim članom, s pisanji je nadlegoval moje sosede, z množico elektronskih sporočil nadlegoval na stotine naslovnikov po Sloveniji.

V več primerih je nato policija preko tožilstva sprožila kazenske postopke, za nekaj od njih je že bil pravnomočno obsojen.

Moje delo (v enem primeru(!), ki sem ga sodil Klementu) je bilo že pred leti predmet podrobnih preverjanj na vseh sodnih in upravnih instancah. Nobene nepravilnosti niso bilo ugotovljene.

Sicer pa se lahko zadeva preveri pri pooblaščencih, ki jih je v tisti pravdni zadevi Klement imel - pooblastil in plačal je odvetnike v odvetniški pisarni Čeferin.

Navedbe, da "z dogovorjenimi postopki izsiljujem, da mora v osebni stečaj" so čista izmišljitina in nove žalitve."

Na napad na sodnika so se odzvali tudi na vrhovnem sodišču, kjer so zapisali:

"Vrhovno sodišče RS izraža ogorčenje nad dejstvom, da je bil sodnik Okrajnega sodišča v Ljutomeru že drugič žrtev napada istega storilca, ki ga je fizično napadel že pred letom in pol. Takrat se je incident zgodil na Okrajnem sodišču na Ptuju, in sicer v sodni dvorani med postopkom, v katerem je imel storilec status obtoženca, sodnik pa je nastopil kot priča. Tokrat je bilo tarča nasilnega izbruha sodnikovo osebno vozilo na parkirišču pred sodno zgradbo, na katerem je storilec s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli.

Vrhovno sodišče od vseh pristojnih institucij pričakuje ukrepanje v smeri zaščite sodnikov kot državnih funkcionarjev, ki skrbijo za pravno varnost državljanov oz. pravno varnost v najširšem smislu. Od udeležencev sodnih postopkov pa se pričakuje, da svoje morebitno nestrinjanje s sodnimi odločitvami izražajo v okviru pravnih sredstev, ki jih imajo na voljo, in ne z različnimi oblikami agresije, ki same po sebi ne morejo prav nič pripomoči k razreševanju pravnih vprašanj, katerih odgovore je treba poiskati v sodnih postopkih.

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič ob tem izpostavlja, da je v civilizirani družbi vsakršno nasilje nekaj nesprejemljivega, napad na sodnika, ki izvaja sodno oblast, pa predstavlja tudi napad na temeljne postulate pravne države."

Ne spreglejte