Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
9.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Coca Cola

Natisni članek

štipendija OKS #vednopodpiraj advertorial Coca Cola

Torek, 23. 4. 2019, 9.42

2 meseca, 1 teden

Že 20 let investirajo v njihove talente

Vsebino omogoča Coca Cola
OKS štipendije | Foto Aleš Fevžer

Foto: Aleš Fevžer

Otrok se s športom spoznava najprej prek sproščene igre in rekreacije, potem pa se njegova ljubezen do športa usmeri na določeno panogo. Treningi postanejo strukturirani, zahtevnejši in usmerjeni k ciljem.

Z vedno zahtevnejšimi treningi se razvijajo posebne veščine za določeno športno panogo. Sledijo uspehi na športnem področju, ki so do neke mere odvisni tudi od otrokove nadarjenosti, predvsem pa od njegove predanosti.

Glasbeniki in športniki z enakim ciljem: zablesteti

Poslanstvo Olimpijskega komiteja Slovenije kot krovne športne organizacije je skrb za naše športnike. Foto: Aleš Fevžer | Foto: Poslanstvo Olimpijskega komiteja Slovenije kot krovne športne organizacije je skrb za naše športnike. Foto: Aleš Fevžer

Na glasbenem področju so ugotovili, da mora mladi glasbenik, ki želi uspeti na vrhunski ravni, v približno desetih letih opraviti deset tisoč ur praktičnega dela, če seveda začne v zgodnjih otroških letih.

Tudi mladi športniki potrebujejo ogromno dela za vrhunske rezultate, s tem da z dolgoletnimi treningi telo zmore vedno več. Znano pravilo je, da naj otrok trenira toliko ur tedensko, kolikor let ima. Torej 11-letnik ne bi smel trenirati več kot 11 ur tedensko. Vsak teden mora biti en dan namenjen tudi popolnemu počitku in regeneraciji.

Resen trening od otroka zahteva ogromno predanosti in časa, starši pa so pri tem obremenjeni z visokimi stroški, ki jih predstavlja plačilo treningov, tekmovanj in opreme. Resni smučarski treningi na primer stanejo več kot 15 tisoč evrov letno, čeprav gre za smučarja najstnika. Veliko olajšanje pri tem so lahko športne štipendije, namenjene mladim športnikom.

#vednopodpiraj dober namen: Tudi Coca-Cola podpira športne sanje

Jure Košir, ambasador projekta #vednopodpiraj dober namen; Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ, Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvaško, Bosno in Hercegovino in Slovenijo; Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, Tilen Genov iz društva Morigenos | Foto: Matic Kremžar Jure Košir, ambasador projekta #vednopodpiraj dober namen; Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ, Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvaško, Bosno in Hercegovino in Slovenijo; Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, Tilen Genov iz društva Morigenos Foto: Matic Kremžar

Družba Coca-Cola verjame v naše mlade športnike in v njihove sanje, zato s projektom #vednopodpiraj dober namen slovenske potrošnike osveščajo o nekaterih ključnih družbenih in okoljskih temah.

V prvi fazi je tako trem organizacijam že namenila donacijo v skupni vrednosti 21 tisoč evrov. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je za športne štipendije mladim perspektivnim športnikom dobil donacijo sedem tisoč evrov. "Ljudje v športnikih pogosto iščejo svoje vzornike, in če s svojo pojavnostjo pripomorem k večjemu odzivu Slovencev in jih spodbudim k sodelovanju, je to zame osebna in tudi za akcijo velika zmaga," je na predaji donacije povedal ambasador družbe Coca-Cola, Jure Košir.

V okviru akcije #vednopodpiraj dober namen so slovenski potrošniki od decembra 2018 glasovali za projekte, ki si zaslužijo podporo družbe Coca-Cola v Sloveniji. Do konca glasovalnega obdobja (tj. do konca januarja) so skupaj prispevali kar 48.007 glasov.

Potrošniki lahko z nakupom izdelkov družbe Coca-Cola dodatno podprejo projekte, ki so jim najpomembnejši.

prijateljici narava prosti čas
Novice To so zmagovalci akcije #vednopodpiraj dober namen

Pogoj: dobri rezultati in ocene

Športni dosežki oziroma merila za pridobitev štipendije so izjemno visoki in športniki morajo poseči po najvišjih uvrstitvah na tekmovanjih najvišje ravni.

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS – ZŠZ) v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacijo za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji tako že 20 let izvaja projekt športnih štipendij, ki je namenjen mladim perspektivnim športnikom in športnicam. To pomeni, da morajo že v mladinskih kategorijah dosegati vrhunske športne dosežke in kljub pomanjkanju časa svoje športne obveznosti uspešno prepletati z obveznostmi v šoli.

Športno štipendijo lahko pridobi vsak, ki izpolnjuje razpisne pogoje iz pravilnika o štipendiranju. V letošnjem šolskem in študijskem letu (2017-2018) športno štipendijo tako prejema 231 športnikov iz 43 športnih panog. Športna štipendija jim tako predstavlja finančno pomoč pri mladostnikovi športni in šolski karieri.

Število in imena štipendistov se mesečno spreminjajo, odvisno do različnih dejavnikov, kot so spremenjen status kategorizacije, končanje oziroma prekinitev šolanja, zaposlitev, končanje kariere ipd.

Osnovna višina štipendije znaša 122 evrov mesečno za dijaka in 184 evrov za študenta.

Skrb za športnike

Poslanstvo Olimpijskega komiteja Slovenije kot krovne športne organizacije je skrb za naše športnike. Foto: Aleš Fevžer | Foto: Poslanstvo Olimpijskega komiteja Slovenije kot krovne športne organizacije je skrb za naše športnike. Foto: Aleš Fevžer

OKS ZŠZ je krovna športna organizacija v Republiki Sloveniji. Njihovo poslanstvo je s športom in olimpizmom pomagati ustvariti boljšo Slovenijo in na nacionalni ter lokalni ravni, v sodelovanju s povezanimi športnimi organizacijami, zagotavljati razvoj in rast ter hkrati izvajati poslanstvo krovne športne nevladne organizacije.

Želijo skrbeti za skladen razvoj vseh pojavnih oblik športa, za delovanje športnih organizacij, omogočati konkurenčnost slovenskih športnic in športnikov na mednarodnih tekmovanjih ter z upoštevanjem vrednot biti vzor uspešnega nacionalnega olimpijskega komiteja.

"Prihodnost slovenskega športa je odvisna od prepoznavanja in investiranja v mlade talente. Že v rani mladosti mora večina mladih športnikov kljub pomanjkanju časa usklajevati svoje športne dejavnosti in šolske obveznosti. Da bi jih spodbudili, naj sprejmejo ta dvojni izziv, podeljujemo štipendije najbolj perspektivnim športnikom in športnicam. Donacija Coca-Cole bo tako mlade športnike finančno razbremenila in jim pomagala, da se osredotočijo na doseganje svojih ciljev," je na podelitvi donacije povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ.

Coca Cola Vedno podpiraj dober namen
Novice Vsaka zgodba o uspehu se začne z dobrim namenom
delfin
Novice Ptice in delfini – kaj imajo skupnega?
športnica
Novice Njenih 24 ur traja dvakrat dlje
najstnica violina
Novice Je to nova zvezda?
Ne spreglejte