Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
11.59

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

Natisni članek

vlada zakon upokojenci ZDUS dolgotrajna oskrba

Petek, 30. 6. 2023, 11.59

10 mesecev

ZDUS o dolgotrajni oskrbi: Temu nismo bili priča niti v totalitarni Jugoslaviji niti v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21
Dolgotrajna oskrba starejših | "Prebivalci Slovenije, še posebej pa upokojenci se zavedamo, da Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDO) potrebujemo in si želimo, da bi ga bilo možno čimprej izvajati," so še sporočili iz ZDUS.  | Foto Getty Images

"Prebivalci Slovenije, še posebej pa upokojenci se zavedamo, da Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDO) potrebujemo in si želimo, da bi ga bilo možno čimprej izvajati," so še sporočili iz ZDUS.

Foto: Getty Images

"V marsičem je novi zakon bolj dodelan od sedaj veljavnega, posamezne opredelitve pa so še vedno nejasne, za nekatere pa menimo, da so celo sporne," so po današnji izredni seji Komisije za zdravstvene in socialne zadeve pri ZDUS sporočili glede Zakona o dolgotrajni oskrbi. Predloga novega zakona, ki ga je sprejela vlada, se razlikuje od besedila, ki je bilo v enotedenski javni obravnavi, še sporočajo. 

O pravilnikih, ki so priloga k zakonu, javne obravnave sploh (še) ni bilo, so še zapisali v sporočilu za javnost, zato menijo, da bi bila o njem nujna široka javna razprava, ker gre za temeljni sistemski zakon. 

"Za razliko od veljavnega zakona novi predlog ureja tudi sistem financiranja dolgotrajne oskrbe. Ker gre za nov steber obveznega socialnega zavarovanja, je pričakovano, da bo poleg proračunskega financiranja temeljni vir obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo zlasti nov prispevek. Prispevna stopnja je določena v višini enega odstotka za delavce, enega odstotka za delodajalce ter enega odstotka za upokojence. Na seji posvetovalne skupine ministrstva za solidarno prihodnost je bilo rečeno, da bo prispevek za upokojence kril ZPIZ iz svojih sredstev, zdaj pa beremo, da naj bi ta prispevek plačevali upokojenci sami iz svojih neto pokojnin?!" so zapisali. 

Vdor v pokojninski sistem 

"Tak predlog pomeni, dobesedno, vdor v pokojninski sistem, kakršnemu še nismo bili priča niti v totalitarni Jugoslaviji niti v Sloveniji," še menijo. Višina odmerjenih pokojnin temelji namreč na sistemu neto plač, pri delodajalcih in delojemalcih pa se prispevki plačujejo iz bruto zneskov in povečanja prispevnih stopenj, ki praviloma ne pomenijo nižanja neto plač.

"Če bi bile pokojnine izplačane v bruto zneskih, bi bil tak predlog možen, tako pa pomeni bistveno sistemsko spremembo določil Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki natančno določa kriterije za izračun neto pokojnin, ki jih je ob polnih pogojih možno znižati le za odmerni odstotek od neto pokojninske osnove. Zato v ZDUS ta pristop odločno zavračamo in menimo, da je vreden celo ustavne presoje," še pišejo. 

Predlog zakona še vedno ne ponuja natančne razmejitve storitev zdravstvene nege na del, ki je pravica iz zdravstvenega zavarovanja in na del, ki sodi v DO, na kar nenehno opozarjamo. Izvajanje zakona bo pokazalo, kako bo ta določila potrebno dopolniti.

Predlog zakona od leta 2032 dalje predvideva dodaten vir financiranja, in sicer lastno udeležbo uporabnika (57. člen). Predlagano je, da uporabnik nedenarne pravice (storitve dolgotrajna oskrbe v instituciji in dolgotrajne oskrbe na domu) plača deset odstotkov vrednosti teh storitev ter v primeru oskrbovalca družinskega člana deset odstotkov delnega plačila za izgubljen dohodek in nadomestne oskrbe. V primeru dodatnih pravic, npr. storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti, uporabnik plača 20 odstotkov vrednosti storitev in to ne oziraje se na gmotni položaj uporabnika storitev, so še pojasnili.

Ta določila, menijo v ZDUS, pomenijo odmik od temeljnih načel iz 2. člena predloga zakona, ki določajo, da se zavarovancem zagotavljajo pravice iz DO po načelih univerzalnosti, solidarnosti, enakosti in prepovedi diskriminacije in da je dolgotrajna oskrba vsem upravičencem enako dostopna, uporabna in kakovostna ter zagotavlja vsem upravičencem storitve glede na njihove potrebe. Na ta način bodo storitve iz dolgotrajne oskrbe lahko koristili le premožnejši.

Simon Maljevac
Novice SDS: Podprli ne bomo nobenega zakona, ki uvaja nov davek #video
SeneCura Dom starejših občanov Komenda
Novice Sindikati si želijo več virov za financiranje dolgotrajne oskrbe
Tiskovna konferenca, Eoskrba Telekom Slovenije. Peter Pustatičnik Luka Omladič Vera Pečnik
Novice Državni sekretar Omladič: E-oskrba naj postane pravica, ki izhaja iz zavarovanja
Ana Petrič
Novice Ana Petrič: Izkusiti moraš skrb za nemočno osebo in šele potem lahko pametuješ in sodiš
Novice Ob velikih težavah s pomanjkanjem kadra v Komendi le odprli dom starejših občanov #video

 

Ne spreglejte