Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
6. 5. 2021,
10.37

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

33

Natisni članek

Janez Poklukar COVID-19 Jelko Kacin aplikacija

Četrtek, 6. 5. 2021, 10.37

2 leti, 11 mesecev

Zdravstveni minister predstavil novo aplikacijo, več oseb cepljenih trikrat #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

33

Zdravstveni minister Janez Poklukar je predstavil podrobnosti o novi aplikaciji za prijavo na cepljenje. Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je dejala, da je bilo več primerov, ko je bila ena oseba cepljenja kar trikrat.

Kot je včeraj dejal nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin, bo lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi namenjena nova aplikacija za naročanje. Kacin je včeraj še poudaril, da se že prijavljenim na cepljenje ob vzpostavitvi nove platforme ne bo treba ponovno prijaviti, to pa je ponovil tudi zdravstveni minister Janez Poklukar.

"Ko govorimo o aplikaciji, se moramo zavedati, da vsem, ki ste se prijavili na cepljenje bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo treba ponovno oddajati prijave," je dejal minister.

Vpis po novem traja 30 sekund

Poklukar je dejal, da so si mobilni del aplikacije, ki poenostavlja administrativni del cepljenja, ogledali na Bledu. Z aplikacijo so po besedah Poklukarja opolnomočili zdravstvene centre, da ti lahko danes opravijo tudi do štirikrat več cepljenj. Postopek vpisa je prej trajal več kot dve minuti, zdaj pa je lahko končan v 30 sekundah. Mobilno aplikacijo je razvilo podjetje SRC Infonet in je namenjena podpori na točkah za množično testiranje in cepilnih mestih covid-19.

 

Vpis brez digitalnega potrdila

Spletno aplikacijo preko sistema zVEM, ki je zamenjena prijavi na cepljenje pa so razvili skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) ter pripravili tehnično rešitev za vodenje seznama naročenih in naročaja na cepljenje proti novemu koronavirusu.

Aplikacija je hkrati tudi podlaga za vse nadaljnje procese in zahteve, ki jih bo pred nas postavljala epidemija ali življenje in zaradi katerih bo potrebno cepljenje oz. na to vezani procesi, kot so potrdila za uveljavljanje statusa cepljene osebe, ki bodo omogočala prehajanje mednarodnih mej in tudi druge dogodke, je dejal Poklukar.

"Za vpis na nacionalni seznam naročil ne bo potreben vnos z digitalnim potrdilom, saj smo želeli zagotoviti čim širši dostop do portala. Kajti samo na ta način, če je stvar enostavna, preprosta in široko dostopna, verjamemo, da je lahko tudi sprejeta in uspešna," je dodal.

Kako bo potekala prijava prek aplikacije:


Na portalu zVEM je treba klikniti na okence Naročilo za cepljenje (dostop brez prijave). Nato so pred nami štirje koraki. Naprej identifikacija, nato vpis naročila, oddaja naročila in na koncu potrditev kode oziroma številke, ki smo jo vnesli za prejetje SMS-sporočila oziroma direktno povezavo na portal zVEM.

Podrobnejša navodila so na portalu. Podlaga za preverjanje identifikacije portala zVEM v centralnem registru podatkov pacientov, s katerim je ta portal povezan, je EMŠO. Potrebna je še številka ZZZS, ob tem pa je treba vpisati tudi številko mobilnega telefona in elektronski naslov (ta ne bo obvezen). Pri identifikaciji bo treba vnesti inicialke oziroma velike začetnice imena in priimka.

Naročiti je mogoče tudi drugo osebo. "Zavedamo se, da je ključna pri tem, kako uspešni bomo pri motiviranju ljudje za cepljenje, ravno dostopnost prijave. Vemo, da vsi nimajo mobilnih telefonov, da vsi ne znajo upravljati socialnih omrežij in aplikacij. Zato je podana možnost naročanja drugih oseb, ki same ne zmorejo izpeljati postopka prijave, a se vseeno želijo cepiti. To lahko namesto njih stori oseba, ki je za njih zaupanja vredna. Seveda bo ta oseba v nadaljevanju postopka morala podati telefonsko številko in pri tem povedati, da podaja prijavo za drugo osebo," je razložil Poklukar.

Novice Novost za vse, ki se želite cepiti: kako se naročiti v pol minute #video

Potza je dejala, da je inšpekcija preverila zgodbo o osebi, ki naj bi bila trikrat cepljenja. "Ta primer smo preverili v elektronskem registru cepljenih oseb in ugotovili, da je dejansko do tega prišlo. Še več, ne gre za osamljen primer. V teku je več postopkov, a še niso zaključeni," je dejala.

Kacin je včeraj dejal, da ima Slovenija maja zagotovljenih najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiva proti novemu koronavirusu, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je Kacin napovedal dodatne količine cepiv, zato je vse pozval k odločitvi za cepljenje.

Janez Janša
Novice Janša: Od ponedeljka na voljo cepivo za vse odrasle #video
Testiranje na covid-19
Novice Toliko novih okužb so potrdili v sredo #video

 

Ne spreglejte