Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2021,
9.58

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

79

Natisni članek

Jelko Kacin Slovenija Koronavirus cepljenje Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 6. 5. 2021, 9.58

2 leti, 11 mesecev

Janša: Od ponedeljka na voljo cepivo za vse odrasle #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

79

"Od ponedeljka dalje bo steklo cepljenje vseh odraslih pod 50 let starosti. Do poletja pa bomo zagotovili dovolj cepiva za vse," je sporočil premier Janez Janša. A še vedno bodo prioritetno cepili starejše in ranljive skupine, je pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Glede na trenutno nacionalno cepilno strategijo med prednostne skupine spadajo starejši od 50 let, kronični bolniki in kritična infrastruktura. Janez Janša pa je danes na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka naprej steklo cepljenje vseh odraslih državljanov in bodo tako na vrsto lahko prišli tudi mlajši od 50 let. 

V maju najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiva

Cepljenje je najpomembnejši korak na naši skupni poti k večji normalnosti. V prihodnjih mesecih bodo v Slovenijo prišle večje količine cepiva, vsak teden v tem mesecu več kot 50 tisoč odmerkov Pfeizerjevega cepiva. Poleg tega Slovenija računa tudi na dobavo novega cepiva Johnson & Johnson, pri katerem bo za zaščito dovolj že en odmerek. Prvi so ga že prejeli nekateri olimpijci, in izkušnje so dobre, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu. 

Dobave cepiva AstraZenece v tem tednu ne bo, je še pojasnil Kacin, zato z razpoložljivimi količinami skrbno gospodarijo, če bi se pojavile večje motnje pri dobavi, tako da bi imeli dovolj zalog za drugi odmerek. 

Jelko Kacin
Novice Kacin: Ne odlašajte s cepljenjem

Beovićeva: Tudi od ponedeljka bodo prednostno cepljeni starejši in ranljivi

Tudi od ponedeljka bodo še vedno prioritetno cepili starejše in ranljive skupine, možno pa bo tudi cepljenje mlajših, je pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ocenjuje, da bi precepljenost prebivalstva lahko dosegli v dveh mesecih.

Beovićeva podrobnosti Janševe izjave ne pozna, a po njenih besedah ne gre za spremenjeno strategijo cepljenja. Tako prioriteta še vedno ostaja cepljenje starejših in bolj ranljivih. "Vsi starejši od 50 let morajo res terjati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov," je poudarila.

Glede na izkušnje s cepljenjem v zadnjih tednih pa bodo po njenem mnenju potrebni dodatni napori, da bodo te ranljive skupine posebej vabljene na cepljenje in bodo imele na dnevni ravni prednost pred mlajšimi, ki bodo prijavljeni na cepljenje. To bo, kot je Beovićeva seznanjena, omogočala nova aplikacija.

Pojasnila je, kdaj konkretno lahko mlajši pričakujejo vabilo na cepljenje. Na vrsti bodo, če tisti dan ne bo pacientov iz ranljivih skupin, pri čemer meni, da bo treba še vedno vabiti na cepljenje po prioritetah. "Če se bo zgodilo, da bo ta, ki bi bil naslednji na vrsti, star 40 let, bo lahko cepljen," je pojasnila. Doslej je bila namreč težava v tem, da je inšpekcija dovoljevala samo cepljenje prioritetnih skupin in so cepiva ostajala neporabljena.

Na vprašanje, kdaj pričakuje precepljenost prebivalstva, je Beovićeva odgovorila, da bi bilo to glede na obljubljene dobave cepiv mogoče v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni. Glede prebolevnikov sicer meni, da pri njih zadošča en odmerek cepiva, in sicer do osmega meseca po začetku bolezni. Po osmih mesecih pa sta potrebna dva odmerka cepiva, pri čemer Beovićeva ocenjuje, da se tudi to lahko spremeni, če bi prišli do spoznanja, da je zaščita po preboleli bolezni daljša.

O morebitni potrebi po tretjem odmerku cepiva pa pravi, da bi bil ta morda potreben po letu dni od prvega odmerka cepiva. V Veliki Britaniji tako napovedujejo, da bodo jeseni s tretjim odmerkom cepili starejše od 50 let.

Spregovorila je tudi o vprašanju, ali cepljeni lahko širijo virus. To vprašanje po njenih besedah še ni rešeno, po dosedanjih podatkih zaščito pa pred tem, da bi se virus sploh pojavil na površini sluznice zgornjih dihal, bolje nudijo mRNK cepiva.

Vektorska cepiva pa so, kot kaže, uspešnejša za preprečevanje okužb spodnjih dihal. A Beovićeva ob tem glede na podatke po svetu ocenjuje, da širjenje virusa med cepljeno populacijo ni videti tako velik problem.

Množično cepljenje na Bledu

Minister za zdravje Janez Poklukar si je zjutraj ogledal množično cepljenje proti covidu-19, ki danes poteka na Bledu. V enem dnevu bodo cepili približno 800 občanov Bleda in Gorij, kar predstavlja okoli 7,5 odstotka občanov. Poklukar je ob tem pohvalil velik angažma in organiziranost lokalne skupnosti, zdravstvenih delavcev in prostovoljcev. 

Do 18. ure bodo cepili okoli 800 občanov Bleda in Gorij, ki so starejši od 50 let in so se prijavili na cepljenje. Blejska občina je bila že doslej po precepljenosti občanov med uspešnejšimi v državi.

Glede na podatke NIJZ so v Občini Bled, ki ima skoraj 8000 občanov, do današnjega dne z enim odmerkom cepili nekaj več kot 25 odstotkov, z drugim odmerkom pa nekaj več kot 14 odstotkov občanov. V Gorjah, kjer je 2760 prebivalcev, so s prvim odmerkom cepili skoraj 22 odstotkov, z drugim pa 12 odstotkov občanov

Direktor Zdravstvenega doma Bled Leopold Zonik je prepričan, da je velik interes za cepljenje posledica uspešnega predstavlja njegovih koristi, ki se odvija tako na državni kot na lokalni ravni. Ko izvedemo še eno takšno cepilno akcijo, bo Bled resnično pripravljen na sprejem gostov, ki jih že nestrpno čakamo," je dejal Zonik.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik pa je pojasnil, da na splošno cepljenje v regiji poteka dobro, slabši rezultat je le na Jesenicah, kjer je več mlajših prebivalcev in priseljencev, odzivnost prebivalcev pa je slabša. V prihodnje želijo tudi tam cepljenje pospešiti. 

Janez Poklukar
Novice Zdravstveni minister predstavil novo aplikacijo, več oseb cepljenih trikrat #video
Testiranje na covid-19
Novice Toliko novih okužb so potrdili v sredo #video

Ne spreglejte