Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2016,
17.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

13

Natisni članek

stavka Fides zdravnik

Petek, 18. 11. 2016, 17.19

6 let, 6 mesecev

Zdravniki bodo v torek zaostrili stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

13

zdravnik, zdravstvo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zdravniki bodo v torek zaostrili stavko, je sklenil glavni stavkovni odbor Fidesa. Ta je sicer v današnjih pogajanjih vladni strani predlagal približevalni predlog. Vlada ga mora preučiti, pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek popoldne, je po današnjih pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Zdravniki kljub temu za zdaj ostajajo pri napovedi stavke.

Na današnjih pogajanjih so ponovno obravnavali vseh osem stavkovnih zahtev. Kuštrin je povedal, da se približevalni predlogi nanašajo na realizacijo zahtev glede nagrajevanja zdravnikov, če bi presegli standarde in normative. To bi se po njegovih besedah lahko uredilo tudi z dodatkom, ki ga sedaj omogoča sistem plač v javnem sektorju.

Napoved zaostritve stavke za torek tako ostaja. Po besedah Kuštrina namreč glavnemu stavkovnemu odboru sindikata danes ne morejo več ničesar ponuditi.

Ministrica Kolar Celarčeva je po objavi podatkov o nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov po bolnišnicah v oddaji Tarča za četrtek sklicala sestanek z vsemi direktorji. Svete zdravstvenih zavodov pa bo pozvala, naj za primere, ki so bili objavljeni v oddaji, od vodstev zahtevajo dokumentacijo in pojasnila. Poudarila je, da je odgovornost vseh vodstev javnih zdravstvenih zavodov, da bdijo nad naročili in cenami.

Ministrica je, kot pravi, optimistična, da do zaostritve stavke ne bo prišlo. Ima pa tudi pripravljen črni scenarij. Kakšne načrte ima v primeru črnega scenarija, ni želela razkriti. Dodala je, da bodo "delali s polno paro tudi čez vikend, odvisni smo od izračunov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki razpolaga s konkretnimi podatki in številkami". Tako bodo lahko v ponedeljek povedali, kakšno je stališče vladne pogajalske skupine.

Kuštrin je pred pogajanji sicer dejal, da pričakuje "kakšno presenečenje" glede na to, da je vlada ministrico pooblastila, da se pogaja in predstavi nove predloge. A kot pravi, bodo zelo hitro videli, ali ima vlada kakšne nove zavezujoče predloge. "Sicer bomo pogajanja prekinili, obvestili stavkovni odbor in nadaljevali takrat, ko bo vlada imela kaj v rokah," je dejal.

Kaj bo drugače, če bodo zdravniki zaostrili stavko

Ob zaostritvi stavke bodo zdravniki opravljali le tiste storitve, ki so za čas stavke zdravnikov opredeljene v zakonu o zdravniški službi. Obravnavali bodo le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65 let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Pogajali bi se tudi ves konec tedna

"Mi smo na razpolago kadarkoli ves konec tedna. Bili smo na razpolago tudi danes, vse dopoldne, pa sem slišal, da so ministri hodili po nekih zajtrkih," je dodal Kuštrin.

Konrad Kuštrin Fides | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kaj zahtevajo zdravniki

O zaostritvi stavke se je govorilo že v začetku tedna, a se je takrat Fides odločil to napoved zamrzniti, dokler vlada ne odloči o njihovi zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vlada je v četrtek sklenila, da takšne zahteve ne podpira. "Za izstop iz enotnega plačnega sistema smo se pred tremi tedni dogovorili na skupni pogajalski skupini, ker je bila to najbolj elegantna možnost. Kljub temu ostaja na mizi stavkovna zahteva, kar pomeni spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju z vertikalnimi napredovanji in odpravo omejitve preseganja 57. plačnega razreda," je dejal Kuštrin.

"Vlada se mora le zavezati"

Da bi preprečili zaostritev stavke, se mora vlada po Kuštrinovih navedbah zavezati, da bo v DZ poslala predlog spremembe sistema plač v javnem sektorju z obvezujočim rokom izvedbe. "Recimo, da vlada to naredi ta mesec – potem smo mi morda pripravljeni zamrzniti stavko za dva meseca," je dejal.

Predsednik Fidesa priznava, da je stavka "največje breme za bolnike, drugo največje pa za zdravnike, ker smo kar naprej v velikih etičnih dilemah in težavah". Kot pravi, so se zato pogajali kar eno leto, stavko pa so napovedali dovolj zgodaj. "Če bi se vlada tako resno lotila pogajanj pol leta pred začetkom stavke, kot se jih je zdaj, pa se jih tudi zdaj ne loteva dovolj resno, potem teh težav bolniki ne bi občutili," je dejal.

Ne spreglejte