Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
18. 11. 2016,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

10

Natisni članek

Policija zdravstvo zdravnik

Petek, 18. 11. 2016, 16.15

6 let, 6 mesecev

Zakaj policija ni ukrepala ob grožnjah ministrici?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

10

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Policija v grožnjah ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc ni prepoznala znakov kaznivega dejanja, zato ni ukrepala. Kolar Celarčeva poziva vse, ki vedo za kakšna koruptivna dejanja, naj to v skladu z zakonodajo prijavijo. Lahko pa se obrnejo tudi nanjo, ki bo zadevo prijavila.

Novinarji oddaje Tarča na RTV Slovenija so v okviru projekta Ekstravisor raziskali visoke cene in koruptivna razmerja slovenskih bolnišnic z dobavitelji. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je v oddaji dejala, da jo ugotovitve presenečajo in da ni pričakovala tolikšnih razlik v cenah. Med drugim je povedala, da naj bi ji – ker je "posegla v omrežja" – grozili, kar je prijavila policiji.


Morda vas zanima še:

Brat tožilca Harija Furlana šempetrski bolnišnici dobavlja (pre)drage kolke

V zdravstvu obstaja hobotnica, zaradi katere izginja denar. In država pravi, da se tako lahko dela.

Dobavitelj šempetrski bolnišnici in brat Harija Furlana zaprl podjetje


Na vprašanje, kako je policija ukrepala, se je Kolar Celarčeva nasmehnila in dejala, da s tem ni seznanjena.

Podrobnosti njene prijave smo preverili pri policiji. Odgovorili so nam, da so obravnavali dva primera, iz katerih so izhajale določene grožnje. Preverjanje je pokazalo, da ni bilo znakov za uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

Fides: Država je popolnoma nesposobna in neučinkovita v boju proti korupciji

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) so objavljene ugotovitve o sistemski korupciji pri nabavi medicinskih pripomočkov v oddaji Tarča presunile. "Presenečeni smo in obžalujemo, da so šele novinarji raziskali in odkrili nekaj, česar država s pristojnimi organi očitno ni sposobna. Skupaj z vodstvi zdravstvenih zavodov se je izkazala za popolnoma nesposobno in neučinkovito v boju proti korupciji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po prepričanju Fidesa je madež koruptivnih praks padel na celotno zdravstvo, kar je nesprejemljivo. "V sindikatu Fides si vse od ustanovitve prizadevamo za boljši zdravstveni sistem in za več časa, ki bi ga zdravnik imel za bolnika. Zato tudi stavkamo od 8. novembra. S takim bremenom, kot ga je razkrila včerajšnja oddaja Tarča, zdravstveni sistem ne more delovati," zatrjujejo.

Zato zdravniki in zdravstveni delavci ne morejo in ne želijo biti več dežurni krivci za vse družbene težave. "Ne želimo biti več predpražnik, v katerega si javnost že dvajset let briše čevlje, na koncu pa pride do nasilnih in tragičnih dogodkov kot je bil tisti, ki se je zgodil 22. avgusta v Splošni bolnišnici Izola," opozarjajo.

Od vlade, ministrice za zdravje, predvsem pa od organov pregona zato v Fidesu zahtevajo in terjajo, da prednostno raziščejo prikazane koruptivne prakse.

"Ko policija v takih primerih prejme obvestilo o grožnjah, izvede vse potrebne ukrepe v okviru varovanja varovane osebe, prav tako pa tudi ukrepe, ki se nanašajo na obstoj kaznivega dejanja grožnje po 135. členu kazenskega zakonika," so zapisali in dodali, da drugih prijav groženj ministrom ali ministricam niso prejeli. Letos so sicer prejeli 977 groženj državljanom.

Ministrica sklicala sestanek z direktorji

Kolar Celarčeva je po objavi podatkov o nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov po bolnišnicah v oddaji Tarča za četrtek sklicala sestanek z vsemi direktorji. Svete zdravstvenih zavodov pa bo pozvala, naj za primere, ki so bili objavljeni v oddaji, od vodstev zahtevajo dokumentacijo in pojasnila.

Kot je dejala po koncu današnjih pogajanj s Fidesom, bodo na spletni strani zVem ministrstva za javno upravo verjetno v kratkem času tudi objavili, po kakšnih cenah so po bolnišnicah kupovali medicinsko-tehnične pripomočke. Na ePortalu pa bodo objavili najnižje dosežene cene iz skupnih javnih naročil.

Poudarila je, da je odgovornost vseh vodstev javnih zdravstvenih zavodov, da bdijo nad naročili in cenami. Prav tako morajo tudi v drugih zdravstvenih zavodih povprašati, kakšne cene dosegajo pri nakupu materialov.

Svojo vlogo morajo pa odigrati tudi sveti zavodov, ki so nadzorni organ. Tako bo pozvala vse svete zavodov, naj "konkretno za te primere zahtevajo dokumentacijo in pojasnila". Ministrica priznava, da bi sveti zavodov morali bolj proaktivno delovati.

Sicer pa Kolar Celarčeva poziva vse, ki vedo za kakšna koruptivna dejanja, naj to v skladu z zakonodajo prijavijo. Lahko pa se obrnejo tudi nanjo, ki bo zadevo prijavila.

Po njenih navedbah je treba narediti tudi s sistemskega vidika vse, da se bodo takšni primeri onemogočali.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dejal, da bi sveti zavoda, ki so dopuščali takšne nepravilnost, "morali kar odstopiti, morali bi jih zamenjati". | Foto: STA , Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dejal, da bi sveti zavoda, ki so dopuščali takšne nepravilnost, "morali kar odstopiti, morali bi jih zamenjati". Foto: STA ,

Po mnenju predsednika Fidesa Konrada Kuštrina bi glede sistemskih ukrepov "morali iti proti Finski, kjer niti ni pogojev, da bi prihajalo do sistemske korupcije".

Ne spreglejte